Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wzdłuż czy w poprzek - czyli gdzie wkręcić śrubkę ;)

tenzin

Recommended Posts

Witam,

Rzecz w tym, że muszę do bocznej strony 2 cm grub. deski (drzewo iglaste) przymocować mocno obciążony element. Niestety tak wyszło a projektu już zmienić nie mogę.

Mogę przykręcić wkręty wzdłuż lub w poprzek słojów ( patrz zdjęcie) - pytanie, gdzie się wkręcić aby uzyskać większą wytrzymałość - co by śrubka wytrzymała większe obciążenie?.

A może nie ma to znaczenia?

http://img22.imageshack.us/img22/1997/33307667.jpg

podrawiam,

P.S.

Wybaczcie laikowi!

Witam,

Rzecz w tym, że muszę do bocznej strony 2 cm grub. deski (drzewo iglaste) przymocować mocno obciążony element. Niestety tak wyszło a projektu już zmienić nie mogę.

Mogę przykręcić wkręty wzdłuż lub w poprzek słojów ( patrz zdjęcie) - pytanie, gdzie się wkręcić aby uzyskać większą wytrzymałość - co by śrubka wytrzymała większe obciążenie?.

A może nie ma to znaczenia?

http://img22.imageshack.us/img22/1997/33307667.jpg

podrawiam,

P.S.

Wybaczcie laikowi!

A jak będzie działało obciążenie?

Dziękuję za szybki odzew!.

Trudno wytłumaczyć jak rozkładają się siły, więc rozrysowałem problem...

http://img27.imageshack.us/img27/6194/image1xqy.th.jpg

Śrubka, specjalna do drewna co nawet wiercić pod nią nie trzeba - tak powiedział sprzedawca i racje miał :wink: .

Wymiary śrubki: długość od czubka główki: 34mm.

średnica:około 3 mm.

Kilka słów odnośnie konstrukcji - wybrałem taki zawias i wszystko jest tak spasowane, że w stanie spoczynku ramiona spoczywają na podstawie całą swoją powierzchnią bez obciążania zawiasów. Obciążenie zawiasu pojawia się dopiero w trakcie używania "imadła" czyli rozchylenia ramion i umieszczenia między nimi, przedmiotu następnie ramiona ściskamy do wewnątrz za pomocą specjalnej śruby.

Dla jasności przedmiot ten stanowi przenośne stanowisko szycia. Jak skończę całość to wkleję fotki.

pozdrawiam,

Między ramionami znajdować się będzie zszywany przedmiot, więc obciążenia są małe. Ot tyle, żeby ścisknąć kawałek skórzanego przedmiotu (co by go w rękach nie trzymać).

Jak na fotce poniżej z tą różnicą , że mój projekt jest zupełnie różny, ale przeznaczenie przedmiotu jest takie samo:

http://img119.imageshack.us/img119/5334/lacingpony02.th.jpg

pozdrawiam,

Drewno już kupione,wszystkie elementy wycięte (samodzielnie, co jeszcze bardziej cieszy), więc wolałbym wykorzystać materiały które mam.

Dziękuję za radę - wkręcę z boku.

A co do wzmocnienia to czy da się zrobić coś jeszcze? (np.klej)

pozdrawiam,

Czy da się wzmocnić zależy od konstrukcji. Z twojego schematu niewiele wynika, ale prawie zawsze się da poprawić.

Jeśli już chcesz zaryzykować to wkręć wkręt nie od czoła, ale z boku deski.

Wg mnie z boku na pewno będzie mocniejszy, czyli tak jak radzi Zbigmor. Zastosuj możliwie długi i gruby (typuję ca 6mm średnicy) wkręt do drewna, ale go nie wkręcaj bez wcześniejszego nawiercenia otworu o odpowiedniej głębokości i średnicy (inaczej rozłupiesz deske przy wkręcaniu). Przy średnich obciążeniach powinno wystarczyć.

Jeśli już chcesz zaryzykować to wkręć wkręt nie od czoła, ale z boku deski.

Wg mnie z boku na pewno będzie mocniejszy, czyli tak jak radzi Zbigmor. Zastosuj możliwie długi i gruby (typuję ca 6mm średnicy) wkręt do drewna, ale go nie wkręcaj bez wcześniejszego nawiercenia otworu o odpowiedniej głębokości i średnicy (inaczej rozłupiesz deske przy wkręcaniu). Przy średnich obciążeniach powinno wystarczyć.

Raczej jestem innego zdania, choć różnica niewielka. Kierunek działania siły od eksploatacji będzie próbował odchylić wkręt poprzecznie do włókien. Jeśli deska ma 20mm i wkręcimy (nawet z nawierceniem wstępnym) wkręt 6mm średnicy to oznacza, że na stronę zostanie drewna na 7mm (przy symetrycznym wkręceniu). Przy miękkim drewnie to niewiele aby przerwać włókna i wyrwać wkręt uszkadzając deskę. Sugerowałbym jednak cieńsze wkręty. Będą one jako wkręty wystarczająco mocne, aby się nie złamać, a w przypadku uszkodzenia deski łatwiej będzie mocowanie naprawić.

Ja sie sugerowałem rozwiązaniami, które widziałem przy skrecaniu mebli. Tu często deski (ok 2cm grubości i to z płyty wiórowej) są skręcane na grube wkręty (często na klucz ampulowy) - po to, zeby uzyskać mozliwie dużą powierzchnię mocowania gwintowego. To daje większą wytrzymałość połaczenia.

Ale sie nie upieram - może w tym przypadku cieńszy wkręt wystarczy - w teorii takie połaczenie będzie słabsze (jest jeszcze druga zmienna - długość wkrętu)

Ja sie sugerowałem rozwiązaniami, które widziałem przy skrecaniu mebli. Tu często deski (ok 2cm grubości i to z płyty wiórowej) są skręcane na grube wkręty (często na klucz ampulowy) - po to, zeby uzyskać mozliwie dużą powierzchnię mocowania gwintowego. To daje większą wytrzymałość połaczenia.

Ale sie nie upieram - może w tym przypadku cieńszy wkręt wystarczy - w teorii takie połaczenie będzie słabsze (jest jeszcze druga zmienna - długość wkrętu)

ale to jest płyta, nie deska.

zbigmor ma rację.