Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czerpnia powietrza do rekuperatora - jaka ?rednica?

pik33

Recommended Posts

dla 300 m3/h potrzebna jest czerpnia o powierzchni czynnej 0,031 m2 i to nie jest tak że fi 200 wystarczy - w tym przypadku byłaby przekroczona prędkość na wlocie - ta 30x 40 na pierwszy rzut oka jest za wielka

No to fajnie.. :(

Wczoraj odpowiedzi na forum się nie doczekałem - zajechałem do Bartosza, pytam: 160 wystarczy na 300 m3/h - odpowiedzieli, że wystarczy, kupiłem rurkę, kratkę i zainstalowałem. To była ostatnia chwila - położyli tynk "kornik"

Z innej beczki - szukałem wentylatorów kanałowych, takie o wydajności 300 m3/h mają średnicę wlotu 125.. i co??? Redukcję będę musiał dać... no to po co właściwie czerpnia fi 200 jeśli muszę robić redukcję?

Wychodzi na to że wstawiłem stanowczo za małą rurę... :(

300 m3/h = 300000 l/h = 83.33 l/s; przy 2.5 m/s daje przekrój 3.33 dm2 = 333 cm2... rura powinna być co najmniej 200...

Moja ma 2 dm2 w przekroju - przy prędkości 2.5 m/s daje to 50 litrów/s czyli 180 m3/h...

Zobaczymy co z tego wyniknie. Rury już nie wymienię...

Jaroma,

na http://www.rekuperatory.com.pl rozpisują się o przesadnie dużej wymianie powietrza w reku. Wydaje się to być logiczne, że rekuperator z założoną zbyt dużą wymianą przynosi (poza super wietrzeniem) więcej strat cieplnych niż zysków. Po prostu wydmuchuje z domu ciepłe powietrze - mie ma przecież 100% sprawności. Ilość wymienianego powietrza na pewno zależy też od konkretnej sytuacji - ilość domowników, ich zajęcia itp. Z tego co to piszą na forum, wynika że i 100m3/h czasami jest w sam raz. Natomiast zapas wydajności na pewno przda się latem, jeżeli masz GWC i chcesz chłodzić dom.

Powietrze do oddychania nie liczy się do kubatury budynku, ale do ilości osób w budynku (no, chyba że to nie ludzie ale ściany "oddychają", ale o tym jest mowa w innych wątkach :lol: ). Twoje dane są MOCNO zawyżone jeżeli chodzi o ilość powietrza potrzebna do oddychania.

Przez płuca człowieka przechodzi normalnie około 360 litrów powietrza na godzinę, przy dużym wysiłku fizycznym do 6 m3/h. Więc na 6-cio osobową rodzinę teoretycznie powietrze do oddychania to 36 m3/h. Na ogół przyjmuje się wyższą "dawkę" minimalną na osobę w celu zapewnienia komfortu: 15 m3/h co na rodzinę 6-osobową wychodzi 90 m3/h. Więc twoje dane 596 m3/h są bardzo mocno zawyżone (chyba, że coś przeoczyłem i chodzi Ci o np. szkołę, a nie dom jednorodzinny).

poczytaj tutaj

słuchaj - powiedziałem ŚREDNIO - aby ocenić rząd wielkości - ale jak trzeba możemy pobawić się w dokładne oszacowanie, co przy doborze urządzeń jest podstawą no to :

- łazienka 50m3/h

- wc - 30 m3/h

- kuchnia 70 m3/h

- do pokoi ok 30 m3/h na łeb

Ale rząd wielkości się nie zgadza. Założyłeś wymianę 1,5/h, a to jest bardzo dużo. Normalnie zakłada się wymianę 0,3 - 0,8/h.

Np. wg. danych z normy, które podałeś, rodzina 6-osobowa w domu z dwoma łazienkami i jedną kuchnią potrzebuje:

nawiew: 6x30 = 180 m3/h

wywiew: 2x50 + 70 = 170 m3/h

Czyli potrzebuje wymiany powietrza rzędu 180 m3/h, a nie 600 m3/h.

tyle przyjmuje się dla grawitacji - i w istocie przy takich minimalnych ilosciach w całosci wychodzi niewiele, ale np okapy kuchenne maja wydajnośc do 200 m3/h, przy gotowaniu na wszystkich palnikach tyle by było trzeba dostarczyć, dalej czy 1 wymiana na godzinę w pokojach to jest dużo ? Ja przyjmuje zwykle właśnie tyle / przy dodatkowych zanieczyszczeniach powietrza np paleniu papierosów ilośc min to 40-50 m3/h na osobę /, jeśli ma się wentylację mechaniczną to nalezy przewidzieć szczytowe obciążenie np goście, jakaś impreza... i tak w sumie zalezy jak się do tego podchodzi na min czy max ? Może się okazać, że przy samej went mechanicznej trzeba otwierać okna, bo się zrobiło za gorąco albo duszno... itp itd....