Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka pojemność zbiornika na deszczówkę

Recommended Posts

dach okolo 350m2, działka 24 ary, mała szklarnia 20m2 brak szans na rozsączenie wody z rynien, rzeczka kilkadziesiąc metrów od zbiornika

Jakie są wasze doświadczenia - jaki zbiornik na deszczówkę wystarczy, żeby nie trzeba było jesienią co kilka dni wypompowywać do rzeki, a latem żeby starczyło na kilkanaście dni bez konieczności dociągania z rzeki?

4 kubiki wystarczy?

Mim zdaniem Twoje kryteria zawieraja sprzeczność. Jesienią, chciałbyś, żeby Ci woda szybko schodziła (wsiąkała), a latem, żeby przez kilkanaście dni stała. To zależy od relacji ilość i tempo opadów - tempo wsiąkania wody. Czy wiesz na jakiej głębokości są i Ciebie wody gruntowe?

Jeśli masz wysoko, to mógłbyś wykopać studnie kregową i tam skierować wodę z opadów. Wtedy w studni możesz mieć wodę podskórną + deszczówkę. Możliwość przelania oczywiście istnieje - w zależności od warunków. Jak masz wody gruntowe nisko to żeby było elegancko, ja bym pomyślał o 2 zbiornikach. Jeden szczelny gromadzący wodę z przelewem do drugiego, który rozsącza.

Ale ostatecznie jakiś fachowiec powinien doradzić. Ja jestem inwestor-amator :D

Ja tam sprzeczności nie widzę - jesienią/wiosną są zwiększone napływy wody deszczowej, dlatego zbiornik na tyle duży, aby przyjął wszystko i zmagazynował do czasu wchłonięcia przez glebę. Latem zaś na tyle duży, aby to, co łaskawie Pani Przyroda zrzuci na dach i zmagazynowane w zbiorniku wystarczyło do następnego zrzutu bez konieczności dolewania z hydrantu :>

Ja u siebie zamontuję zbiornik 2000l z przelewem do poletka rozsączającego, aczkolwiek wodę będę miał z oczyszczalni biologicznej, więc napływ raczej stały. Zastanawiam się nad zagospodarowaniem deszczówki, bo teren raczej małochłonny jest... Tylko gdzie kasa na to? :roll:

woda gruntowa tuz pod powierzchnią, więc o rozsaczaniu na wiosnę i jesienią wogóle nie myślę, studnia też nie wchodzi w grę, bo będzie zawsze pełna raczej zbiornik szczelny.

Jak zobaczyłem, to opady u mnie to około 650mm rocznie, z tego 500 poza zimą w postaci deszczu , dach (mniej niż pisałem wcześniej, bo wazne ile pod dachem, a nie ile dachu, wiec z 250 metrów co daje około 120 kubików wody w sezonie wiosna-jesień.

Dużo strasznie.

oto moje zbiorniki 4x1000l jak narazie zawsze pełne musze odpompowywac nadmiar wody.

http://images40.fotosik.pl/19/2ced4f890f297210med.jpg

są podłączone do 5 rynien spustowych i rury drenerskiej.

Efekt taki ze pierwszy raz od paru lat po zimie mam suchutką ziemię koło fundamentów po prostu baja.

Też myslałem o tych zbiornikach, bo są tanie, ale:

Nadają się do zasypania, nie są za miękkie?

Łączyleś je, czy lejesz do każdego z osobna i z każdego wypompowujesz?

Jak długo wystaczają ci te 4 kubiki?

Więc tak. nad zbiornikami jest jeszcze z polmetra ziemi czyli dosc duzo , sa połączone rurkami bo na dole mają odpływy i do tych odpływów zostały dopasowane rurki.Jest tez odpowietrzenie.

Co do ilsci wody niestety sie nie wypowiem bo mam te zbioriki od listopada wiec całosciowo ich nieoprozniałem , działka moja to 2000m2.

Co do trwałosci tez sienie wypowiem staram się nie chodzic w tym miejscu w ktorym są narazie to plac budowy. Narazie traktuję jej jako upust drenazu i wody z dachu bo przezparę lat woda z rynien lała sie pod fundament i nie było za ciekawie.

• 1 year później...
Mim zdaniem Twoje kryteria zawieraja sprzeczność. Jesienią, chciałbyś, żeby Ci woda szybko schodziła (wsiąkała), a latem, żeby przez kilkanaście dni stała. To zależy od relacji ilość i tempo opadów - tempo wsiąkania wody. Czy wiesz na jakiej głębokości są i Ciebie wody gruntowe?

Jeśli masz wysoko, to mógłbyś wykopać studnie kregową i tam skierować wodę z opadów. Wtedy w studni możesz mieć wodę podskórną + deszczówkę. Możliwość przelania oczywiście istnieje - w zależności od warunków. Jak masz wody gruntowe nisko to żeby było elegancko, ja bym pomyślał o 2 zbiornikach. Jeden szczelny gromadzący wodę z przelewem do drugiego, który rozsącza.

Ale ostatecznie jakiś fachowiec powinien doradzić. Ja jestem inwestor-amator :D

hmmm.... ciekawy pomysl, czyli deszczowke spokojnie mozna zrzucac do studni mowicie towarzyszu? jaka jest chlonnosc takiej studni przy zalozeniach:

- glebokosc 4 m

- grunt glina

- warstwa wodonosna ok 60 cm na glebokosci 3,5-4 m

- rzut dachu ok 110 m2

- teren wielkopolska

a/ wystarczajaca

b/ niewystarczajaca

Też myslałem o tych zbiornikach, bo są tanie, ale:

Nadają się do zasypania, nie są za miękkie?

też myślałem o tych zbiornikach ale trochę mnie wstrzymało potym jak teśćtaki zbiornik chciał wbudować jako przywarsztatowe szambo. Niestety zapadło mu się w pare dni po wkopaniu.

Uważam że tworzywo jest za miękkie - chyba że woda będzie w nich cały czas to pewnie się nie zapadną.

michalsiak

Zbiorniki byly na płycie fundamentowej przykryte 20 cm warstwą ziemi. Wszystko bylo ok lecz zimą przyszedł snieg i lod 1 zbiornik sie zapadł.

sądze dlatego ze był pusty lub przy zasypywaniu sie przemiescił i woda nie mogła sie do niego dostac.

Tak czy siak był to eksperyment kosztował niewiele.

Gdybym mial myslec o tym powaznie musial bym kupic betonowy zbiornik to koszt 2000-4000 zł

w tym wypadku bardziej opłaca sie wiercic studnię na jakies 7 metrow bo wody u nas jest dosc sporo i sąsiedzi maja takie studnie.

Pozytywnym aspektem sprawy jest tez to ze zawsze miałem mokro wokół domu a szczegolnie po zimie. w tym roku 1 raz było sucho czyli drenaz i zbiorniki przyjmują wodę a nadmiar wylatuje do deszczowki.