bmz 09.03.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 WitamZwracam się do tych co już wybudowali, ile wyniósł Was ostatecznie kosz budowy 1m2? Mam podjąć decyzję o projekcie, a nie mam pojęcia tak naprawdę na jaki dom nas stać. Bardzo proszę o rady w tym temacie, jak wycienić projekty.Wiem już jaki jest najtańszy w budowie, ale niestety nadal nie mam wiedzy na temat kosztów.Z góry wszystkim dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brts 09.03.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 ... Wiem już jaki jest najtańszy w budowie, ale niestety nadal nie mam wiedzy na temat kosztów. Na pierwszą część zdania odpowiedzieć raczej nie problem, szukać domu małego do 120mk, o prostej konstrukcji zarówno ścian jak i dachu. Jak najmniej dużych podciągów z tym jest masa pracy, zaraz robocizna idzie w górę i trzeba dużo dość drogich materiałów - beton i stal. To samo tyczy sie dachu, dach dwuspadowy o prostej konstrukcji wyjdzie znacznie taniej niż dach wielospadowy zarówno pod względem materiałów jak i robocizny, która w ostatnich latach niestety drastycznie wzrosła... (może obecny kryzys przyniesie trochę opamiętania ). Co do drugiej części to jest to raczej temat rzeka.... można pewnie by było pisać z tydzień i jeszcze nie wyczerpać tematu, myślę, że to pytanie trzeba by było bardziej sprecyzować... Każdy dom jest inny wymaga innych nakładów pracy oraz materiałów, już samo wskazanie konkretnego projektu bardzo pomoże w odpowiedzi na to pytanie. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 09.03.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 a jaki jest ten najtańszy w budowie?bo im mniejszy tym drożeja jak nie wiesz na jaki Cię stać to udaj się do banku i sprawdź zdolność kredytowączyli zacznij od "du.py" strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 09.03.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 wybierz opcji "szukaj", temat już się przewijał na forum. pytasz o stan gotowy do wprowadzenia?z tego co pamiętam, najczęściej przewijającą się liczbą było 2-2,5 tys za mkw. ale jest tu duzo zmiennych - stopien wykonczenia, z jakiej półki materiały, wynegocjowane ceny robocizny etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmz 09.03.2009 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź, waham się między projektem Z40 z doprojektowanym garażem z pracowni Z500 a Praktycznym z Muratora. Wiem że tańszy będzie praktyczny bo mniejszy, jednak nie wiem o ile czy to będzie różnica 10.000zł czy 50.000 czy może 100.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 09.03.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 ja się ostatnio spotkałam z kwotą 950 zł za m2 powierzchni dom SSO z dachem- w tym są materiały i robocizna, budowa w okolicach Warszawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 09.03.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 witajmyślę że od 2 tysi z małym okładem w górę. ile w górę to zależy tylko od ciebie: twojej fantazji, polotu, kaprysów i dyscypliny budżetowej. żeby zbliżyć się do dolnej granicy, trzeba oglądać każdą złotówkę i od samiutkiego początku trzymać się kosztorysu- pod warunkiem że się realny zbuduje.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.03.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 bmz,znakomita część kosztu realizacji domu to nie mury i dach, ale wykonanie instalacji wraz z przyłączami oraz tzw. wykończeniówka, pierwsze zależą od lokalnych i od lokalnych warunków i inwestora,drugie wyłączne od inwestora i tu akurat "sky is the limit" .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.03.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 mnie wyszlo 3-3,5 tyś/m2 za domek 124m. Przedział, bo zalezy w którym momencie liczyc. Mieszkam od roku a ciągle jeszcze coś robimy i ładujemy kasę. W kazdym razie jest to poziom "marketowy" i mnóstwo pracy własnej przy wykończeniu i nie wiem, jak bez brata budowlańca i szwagra z hurtownią można wybudować taniej... Wydaje mi się, że już się nie da. A koszty faktycznie bardzo moga wzrosnąć przy np podmoklej dzialce, braku nośnych gruntów i wielu innych rzeczy, które trudno przewidziec na etapie projektu. Jedno jest pewne wiekszy dom - niższe koszty za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 10.03.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Zależy jeszcze jak liczysz - czy powierzchnię całkowitą (po podłogach) czy użytkową. U mnie wyszło ok. 3,5/4 tys. przy domu 174/150. Przy czym razem z ogrodzeniem, wyrównaniem działki, kompletnym wykończeniem dobrymi materiałami, bardzo dobrym dociepleniem, reku oraz piecem kondensacyjnym i innymi udogodnieniami. Jakbym w takie rzeczy nie inwestowała spokojnie ok. 500zł na metrze byłoby mniej. Dom budowany ekipami, prawie nic poza drobiazgami nie robiliśmy sami - brak czasu. Czas budowy - początek boomu budowlanego 2007 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 10.03.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Cóz u mnie dom 2p. 140 mkw. bez garazu, wykonczony gotowy do zamieszkania, 10 par dzwi (stolarz), podlogi panele, koiminek, kondesat itd, w skrocie all. wszystko na gotowe tylko bez bruku, ogrodzenia - 2700zl/mkw. Wykonczenie sredni standart. Robimy troche sami przy wykonczenowce. Jak bym oszczedil troche na kuchni, plytkach itp to moglo wyniesc 2500zlmkw. ale mniej juz sobie nie wyobrazam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 10.03.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 ja się ostatnio spotkałam z kwotą 950 zł za m2 powierzchni dom SSO z dachem- w tym są materiały i robocizna, budowa w okolicach Warszawki Nie wierz im, to przebierańcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 10.03.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 ja się ostatnio spotkałam z kwotą 950 zł za m2 powierzchni dom SSO z dachem- w tym są materiały i robocizna, budowa w okolicach Warszawki Nie wierz im, to przebierańcy można wierzyć , bo ja miałem podobny wynik za stan surowy otwarty , oczywiście licząc sam budynek ( materiały + robocizna) , nie wliczając działki , papieroligii , przyłaczy i czym się tu cieszyć skoro licząc wszystko z wykończeniówką już podchodzę pod 3tyś , a jeszcze mam parę rzeczy do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts