Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana budowlanej na rolną

wejlantf

Recommended Posts

no właśnie - zupełnie odwrotnie niż większość z Was pyta. Dlaczego?

Chodzi o podatek od nieruchomości i rolny.

Kiedy stawiałem dom musiałem odrolnić działkę. Odrolniłem. Teraz na działce pojawił się też budynek inwentarski /stajnia/, a ja stałem się rolnikiem /mam ponad 1ha/. W wz mam, że to działka siedliskowa i zabudowa zagrodowa, ale w Urzędzie Miasta powiedziano mi, że naliczają podatek od nieruchomości i rolny wg ewidencji, a w ewidencji jest, że to B /budowlana/.

Moje pytanie brzmi - czy jest możliwość zmiany z B na R? jak to zrobić? Bo z R na B można, a odwrotnie? Nadmienię, że sąsiedzi płacą sobie w najlepsze jak rolnicy /ponad połowę mniej niż ja/ i się ze mnie śmieją pod nosem. Czy jest szansa, że i ja się z nich pośmieję?

Wówczas nie płaciłbym za budynek inwentarski podatku no i mniej za działkę... chyba...

pozdrawiam

W ewidencji gruntów, ta działka dalej figuruje jako ziemia (grunt) rolny z przeznaczeniem pod zabudowę – czyli ze zgodą na zmianę sposobu użytkowania.

Idź do gminy, niech wystawią Ci zaświadczenie, że jesteś rolnikiem, z tym zaświadczeniem do ewidencji gruntów i po sprawie.

Nie rozumiem tylko dlaczego stawiając zabudowę zagrodową musiałeś "odrolnić".

Siwy niestety muszę nie zgodzic się z tobą;

1. Podatki płaci się na podstawie ewidencji gruntów.

2. W ewidencji działka ( lub jej częśc) figuruje jako budowlana B

3. Autor nie odrolnił tylko wyłączył z produkcji rolnej.

4. Ponowne włączenie do produkcji rolnej jest możliwe ale nie na terenie zajętym pod budynki.

5. Nie ma możliwości nie płacenia podatku za budynek inwentarski.

USTAWA z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych. (Dz. U. z dnia 22 lutego 1995 r.)

Art. 2. 1. Gruntami rolnymi, w rozumieniu ustawy, są grunty:

1) określone w ewidencji gruntów jako użytki rolne,

2) pod stawami rybnymi i innymi zbiornikami wodnymi, służącymi wyłącznie dla potrzeb rolnictwa,

3) pod wchodzącymi w skład gospodarstw rolnych budynkami mieszkalnymi oraz innymi budynkami i urządzeniami służącymi wyłącznie produkcji rolniczej oraz przetwórstwu rolno-spożywczemu,

4) pod budynkami i urządzeniami służącymi bezpośrednio do produkcji rolniczej uznanej za dział specjalny, stosownie do przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych i podatku dochodowym od osób prawnych,

5) parków wiejskich oraz pod zadrzewieniami i zakrzewieniami śródpolnymi, w tym również pod pasami przeciwwietrznymi i urządzeniami przeciwerozyjnymi,

6) pracowniczych ogrodów działkowych i ogrodów botanicznych,

7) pod urządzeniami: melioracji wodnych, przeciwpowodziowych i przeciwpożarowych, zaopatrzenia rolnictwa w wodę, kanalizacji oraz utylizacji ścieków i odpadów dla potrzeb rolnictwa i mieszkańców wsi,

8) zrekultywowane dla potrzeb rolnictwa,

9) torfowisk i oczek wodnych,

10) pod drogami dojazdowymi do gruntów rolnych.

Ps. W mojej gminie sporo osób dokupowało brakujące "ary" do ponad 1ha, aby taki "myk" zrobić.

aglig - sSiwy ma chyba rację, bo moi bliscy sąsiedzi płacą od nieruchomości tylko za dom!!! I przypominam, że u mnie to nie gmina tylko obręb miejski jeszcze ;)

a musiałem odrolnić, bo nie byłem jeszcze wtedy rolnikiem, a ziemia na której stoi stajnia to klasa IIIa /w innym wątku opisałem, że próbuję teraz odzyskać ten dziwny podatek płacony przez 10 lat Urzędowi Marszałkowskiemu za wyłączenie z prod rolnej/

spróbuję zrobić jak podpowiadasz z tym zaświadczeniem do ewidencji gruntów.

Wprawdzie mam założony swój temat na tym forum,widzę że może tutaj coś skożystam. Widzę iż sSiwy jest mocny w temacie. Jeśli byłby łaskawy wyłożyć coś o zabudowie zagrodowej.Moja sprawa dotyczy przekształcenia na grunt siedliskowy.Grunt o pow. 1.18. Mam papiery rolnocze. Swój grunt uprawiam mam plantację owoców miękkich. Mieszkam jednak w mieście. Chodzi o możliwość wybudowania domu przy plantacji. Jest brane pod uwagę powiękrzenie plantacji i specjalizacja w ekologiczną uprawę. Zainwestowałem już jakąś sumę pieniędzy. Słyszę ,mówią masz grunt -nie trzeba zezwolenia. odpowiedż może być na PW.Pozdrawiam.