brunet wieczorową 19.02.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Witam, Byłem już właściwie zdecydowany na Beam SC385 Emerald, który wraz z akcesoriami wyjdzie nie drożej niż 3200zł. A może nawet i separator popiołu będzie w tej cenie... Czyli generalnie dość przyzwoicie cenowo jak na tak dobrą i mocną jednostkę. Niby jest tam cyklon (mam wątpliwości), ale jest też odwrócony worek, który pewnie nie działa tak jak zachwalają to sprzedawcy. Jednak system filtracji generalnie nie obchodzi mnie wcale, pod warunkiem, że w miarę zapełniania się worka/zbiornika nie będzie zauważalnego zmniejszania siły ciągu i oczywiście filtrowanie będzie na tyle dobre, aby śmieci nie dostawały się do silnika. Opróżnianie ze śmieci jest rzadkie, pewnie ze 2-3 razy na rok albo i rzadziej, więc nie przeszkadza mi również to, że się trochę pobrudzę i może będzie niekomfortowo... Tak więc czy będzie to cyklon, odwrócony worek, filtr stały czy cokolwiek innego - jest mi wszystko jedno. Wydaje się jednak, że w przypadku zwykłego worka (jak w modelu Profi 30.1) ciąg może znacząco słabnąć w miarę zapełniania worka... Proszę o potwierdzenie lub zdementowanie. Rozważam też innych producentów, np. Husky, VacuMaid. Są one porównywalne cenowo z Beamem. Jednak Profi kusi ceną. Najchętniej kupiłbym zwykły workowy (czyli 30.1), ale tam jest chyba dość słaby silnik, no i pojawia się obawa utraty ciągu w miarę zapełniania worka. Czytając ten wątek, zauważyłem, że model 30.1 był montowany przez osoby z małą ilością gniazdek i pewnie niezbyt rozległą instalacją. Ja mam 4 gniazda i szufelkę. Odgległość od jednostki do najdalszego gniazda wynosi ok. 14m, zaś suma długości rur to ok. 24m (nie licząc kolanek, które też należałoby wliczyć). Link do projektu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?208071-odkurzacz-centralny-projekt Czy model 30.1 nie będzie zbyt słaby? A może seria "40"? Tutaj jednak cena zbliża się do Beama, bo jednostka centralna Profi wyjdzie ok. 1800zł plus akcesoria pewnie z 500zł, czyli razem 2300zł... Pozdrawiam,Brunet Edytowane 19 Lutego 2014 przez brunet wieczorową dodany link do projektu instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 19.02.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Z tego co ja się orientowałem, za 1700 masz Profi 40 z zestawem. Czyli nie zbliżona cena a w zasadzie połowa ceny beama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.02.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Wydaje się jednak, że w przypadku zwykłego worka (jak w modelu Profi 30.1) ciąg może znacząco słabnąć w miarę zapełniania worka... Proszę o potwierdzenie lub zdementowanie. Brunet Jeśli ciąg spada na tyle że mogę to zauważyć to oznacza że worek jest zaj....ny po dach Jakiś tydzień temu tak miałem i poszedłem zobaczyć jak tam worek. Jak go wyciągałem to się rozdarł - ważył z 10 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 19.02.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 coulignon, jesteś zadowolony z tego odkurzacza. Jak rozległą masz instalację? Zbliżoną do mojej czy mniejszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.02.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 mniej więcej tak samo. Jestem zadowolony aczkolwiek jest to mój pierwszy OC więc mój stan zadowolenia może wynikać też z braku porównania. W każdym razie ze zwykłym odkurzaczem nie startu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 19.02.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Patrzę na popularny portal aukcyjny i Profi 42 można kupić wraz z akcesoriami i separatorem popiołu za 1600zł brutto. Czyli dokładnie połowa Beama 385... Gdzie jest haczyk? Przecież gdyby to były podobne produkty, to nikt nie kupowałby Beama i innych markowych... No chyba, że reklama i promocja tak działa... Jednak jest niepewność i obawa aby nie utopić 1600zł... A może wie ktoś gdzie w Warszawie lub okolicach można byłoby objerzeć ekspozycję tych odkurzaczy? Znalazłem jednego dystrybutora w Warszawie, ale nie mają ekspozycji i są słabo zorientowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Uzywam wlasnie tego zestawu kupionego na tym portalu. IMHO haczyka nie ma, bo juz dziala ponad rok i sobie chwale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiloss19 19.02.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 lepszy 30.1 czy 42 . bo na dniach zamawiam i nie wiem ktory wybrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 19.02.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Profi 42 jako jedyny system filtracji między pojemnikiem a turbiną posiada filtr HEPA? Da się go czyścić? Jak często trzeba wymieniać ten filtr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 21.02.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Ja przedmuchuję kompresorem raz w roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 21.02.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Zdecydowałem się na model 42.1. Jest on nieco mocniejszy niż 42. Kosztuje 1800zł brutto z przesyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stulp 22.02.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) Dasz link, gdzie jest za 1800?Już znalazłem. Pozdrawiam Edytowane 22 Lutego 2014 przez Stulp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 02.03.2014 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Kupiłem Profi 42.1. Po jednym dniu użytkowania mogę wyciągnąć kilka pierwszych wniosków. Odkurzacza działa rewelacyjnie, siła ssąca całkowicie wystarczająca. Wszystko jest w porządku i sądzę, że nie jest to gorsza jednostka od innych, droższych odkurzaczy. Zobaczymy jak się sprawdzi w dłuższym użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrshark 18.04.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Kupiłem Profi 42.1. Po jednym dniu użytkowania mogę wyciągnąć kilka pierwszych wniosków.... Masz może jakieś wnioski po miesiącu? Ja właśnie się miotam pomiędzy 30.1 a 42. Głównie przez małą moc pierwszego, czy aby nie za mała? Moja instalacja w najdalszymi miejscu ma ok 10m +9m węża daje <20m czyli 30'stka powinna spokojnie dać radę. Dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nellly 21.04.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Przeczytałam cały wątek i zdecydowałam sie na 42 ale na razie jestem na etapie wykonania instalacji- napiszcie proszę gdzie najlepiej ją kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 22.04.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Masz może jakieś wnioski po miesiącu? Ja właśnie się miotam pomiędzy 30.1 a 42. Głównie przez małą moc pierwszego, czy aby nie za mała? Moja instalacja w najdalszymi miejscu ma ok 10m +9m węża daje <20m czyli 30'stka powinna spokojnie dać radę. Dobrze kombinuję? Odkurzacz jest dosyć intensywnie użytkowany, właściwie codziennie jest odkurzanie. Działa tak jak na początku, siła ssania jest wystarczająca. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Po ok. tygodniu od zamontowania pierwszy raz opróżniłem zbiornik, ale bardziej na zasadzie ciekawości aniżeli z rzeczywistej potrzeby. Nie jest to praca uciążliwa i kilka razy w roku można to zrobić. Jako, że dziecko kilka dni temu odkurzając wciągnęło skarpetę, to będę musiał zajrzeć do zbiornika i ją wyciągnąć. Ciężko mi coś doradzić odnośnie modelu. Ja drugi raz ponownie bym wybrał 42.1, który jest mocniejszy. Zapas mocy powinien być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 22.04.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Przeczytałam cały wątek i zdecydowałam sie na 42 ale na razie jestem na etapie wykonania instalacji- napiszcie proszę gdzie najlepiej ją kupić Elementy do instalacji? Rury, kolanka, trójniki? Kupisz na przykład u sprzedawców odkurzaczy albo przez internet. To nie są drogie elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nellly 23.04.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 właśnie znalazłam blisko mnie sprzedawcę beem i profi -już zakupione dziękuję. Rezcywiscie koszt niewielki niecałe 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 04.10.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Witam. Moje spostrzeżenia na temat 42.1. Mam go od 4 m-cy i niestety padł. Serwis niestety oddalony ode mnie o 40km więc trochę uciążliwe (ktoś pisał o tym, że do niego przyjechał serwisant???? gwarancja tego nie obejmuje). Do czasu awarii w miarę ok - miałem nadzieję na większą moc ale radzi sobie. Filtr potrafi się zawinąć we włosy, robi się taki "kokon" wokół niego. Podsumowując - szału nie ma. Cena dobra ale... Zobaczę jak poradzi sobie serwis, byłem zaskoczony bo nigdy nie mieli centralnego więc doświadczenie...... Mam nadzieję że to jedyna awaria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masia1719504864 28.11.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 zygi i co? Napisz proszę dalszą relację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts