ula1719501037 09.03.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Witam i o zdanie pytam W tym roku zasłużenie po budowie, wybieramy się na wakacje do Bułgarii. Jakie miejsca polecacie/hotel/kwatera/apartameny/nazwa. Dojazd własny? jaka trasa? Nocleg i wyżywienie za pośrednictwem biura podróży? Jakieś dobre rady i przestrogi poproszę bardzo czekam na info. zwrotną i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 10.03.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Ja odradzam Złote Piaski, miejscowośc ta wygląda jak wielkie blokowisko tyle że zamiast bloków są hotele, a wzdłuż plaży ulica, która wygląda jak targowisko. Mnie Bułgaria nie zachwyciła. Za to polecam Turcję i miejscowość Alanya, a stamtąd wycieczkę do niesamowitej Kapadocji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 10.03.2009 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Dziękuję za opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 10.03.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Znajomy był samochodem i powiedział, że nigdy więcej nie pojedzie samochodem przez Rumunię... tragiczne drogi i szaleni miejscowi kierowcy w zdezelowanych Zastawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 16.03.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Byłam parę lat temu koło Złotych Piasków i nie pojadę więcej. Parę szybkich uwag: - znajomi jechali z nami w 2 auta - oba straciły koła na wyrwach, a o pomoc niełatwo - wcale nie za tanio - Bułgarzy nie za mili - miejscowości są po prostu brzydkie i często w remoncie - plaże wąskie i brudnawe - woda w morzu średnio zachęca do kąpieli - jedzenie dobre i niedrogie - to muszę przyznać, ,a zjeść lubię i wypić - oszukują Też słyszałam wiele dobrego o Turcji, nie byłam ale planuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 16.03.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Bylam z mezem w Bulgarii 5 lat temu.Wtedy bylo jeszcze bardzo tanio-nie wiem jak teraz.Pojechalismy do miejscowosci Vlas niedaleko Slonecznego Brzegu.(drogi jak na temte czasy i mnostwo Niemcow)W naszej miejscowosci bylo bardzo tanio ,jedzenie dobre,plaza dosc szeroka,morze bardzo spokojne (wielkie meduzy) i rzeczywiscie trzeba bardzo uwazac na oszustow -sa wszedzie(sklepy ,kantory).Jakos nie byli zbyt uprzejmi dla Polakow Moze teraz sie zmienilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 16.03.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 W skrocie: tania BG skończyła sie 5 lat temu, teraz ze wzgledu na sztywne powiazanie kursu leva z euro ceny w BG wzrosły w podobnej proporcji jak ceny w euro. Osobisci polecam dojazd przez Rumunie - ale ja nie lubie jezdzic autostrada, wole ogladac lokalne klimaty. Nocleg w połowie trasy - gdzie koło Aradu. Tylko w termine 10-25 sierpnia moga byc kłopoty z noclegiem bez wczesniejszej rezerwacji, poza tm terminem mozesz jechac w ciemno. w wiekszosci małych miasteczek są naganiacze na kwatety - wiec znajdziecie bez posrednictwa zadnego biura podrozy. Jechac i wypoczewac bez obaw, myc owoce dla dzieci, smarowac kremem przed słoncem, nie nadużywac taniego alkoholu - zadnych zagrożen innych niż nad bałtykiem nie ma. Nawet niektore drogi mają lepsze. Nalezy omijac odcinek Arad-Oradea w RO. Od Sibiu masz nad samo Morze Czarne 300 km nowej autostrady za ktorej przejazd placisz 3 zl ROVINIETY, w BG tez jest nowa autostrady 200 km do Varny za 20 zl - standard wyzszy od tych w Polsce. Wszystko o BG znajdziesz tu: http://www.bulgaricus.com/forum/index.php Też mam tam użytkownika pluszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 16.03.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Dziś pomyślałam o Bułgarii - przeczytałam - już przestałam myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 16.03.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Dziś pomyślałam o Bułgarii - przeczytałam - już przestałam myśleć ale tak konkretnie to co Ciebie przeraża? dojazd? meduzy? byłem z dzieckiem raz gdy miał 3 lata i raz gdy miał 4 lata - obyło sie bez żadnych problemow a jechałem w ciemno i jako 1 samochod Rumunia? - o takich drogach jeszcze przez 20 lat bedziemy marzyc, wystarczy na forum poczytac ktorych odcinkow trzeba unikac (ze wzgledu na remonty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 16.03.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Konkretnie, to wszystko to, co napisała Ulkaszpulka, joanka77 i jeszcze brak taniości Jedyny plus, to dobre jedzenie i muzyka, ale dla mnie to chyba troszkę mało, chociaż jeść to ja lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 16.03.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Konkretnie, to wszystko to, co napisała Ulkaszpulka, joanka77 i jeszcze brak taniości Jedyny plus, to dobre jedzenie i muzyka, ale dla mnie to chyba troszkę mało, chociaż jeść to ja lubię Bulgaria nie jest konkurencja dla Włoch czy Hiszpanii. Nie ta jakość i nie ta cena. Bułgaria jest konkurencja dla naszego Bałtyku. W zamian za ceny zblizona do polskich (noclegi tansze a dojazd drozszy - czyli sie wyrownuje) mamy Polske z poczatku lat 90-tych z jej prymitywnym kapitalizmem (to na minus) ale tez ciepłe morz (to na plus). Jak kogos nie stac na strefe euro a nie lubi zimnej wody z Bałtyku to Bułgaria jest pewnym rozwiązaniem o ile jestesmy w stanie zaakceptowac standard rodem z PRL .... apartamenty tez tam maja ale w cenach z poziomu chorwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 16.03.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Chorwacja w apartamentach jest tańsza niż Bułgaria i dużo tańsza jak 10 lat temu - wtedy byłam. Mi chodzi przede wszystkim o odległość - samolot nie wchodzi tym razem w grę, chociaż pewnie taniej by było jak samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 16.03.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Chorwacja w apartamentach jest tańsza niż Bułgaria i dużo tańsza jak 10 lat temu - wtedy byłam. Mi chodzi przede wszystkim o odległość - samolot nie wchodzi tym razem w grę, chociaż pewnie taniej by było jak samochód. W sumie kuna spadła to i Chorwacja zrobiła sie tania, a w Bulgarii jak w składzie budowlanym - można sie targowac. Jak probujesz sie z Bulgarem dogadac po angielsku to 10 euro za osobe na noc, jak zaczniesz mowic po polsku (oni to rozumieja), powiesz ze chcesz na 2 tygodnie i ze nie masz za duzo kasy to cena spada do 5 euro za osobe. 2 lata temu na przełomie sierpnia i wrzesnia w ten sposob zliłem cene do 3 euro za dorosłego w domku 200 m od morza i jeszcze gospodarz lokalnego alkoholu podrzucił. A w BG osotatnio tyle sie buduje apartamentow ktorych własciciele przez 1,5 miesiaca chca je wynajmowac ze szansy na wzrost cen sa niskie. Dla mnie urlop zaczyna sie od zamkniecia drzwi w domu - sama droga tez jest juz urlopem i urozmaiceniem samym w sobie, jadac przez prowincje bocznymi drogami można sporo zobaczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 16.03.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 jak zaczniesz mowic po polsku (oni to rozumieja), powiesz ze chcesz na 2 tygodnie i ze nie masz za duzo kasy to cena spada do 5 euro za osobe. - zaczyna mi się podobać Tylko ja to mało odważna jestem i tak w ciemno, to nie wiem, czy bym się zdecydowała ale może warto zaryzykować. Takich cen to nawet w Polsce nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 16.03.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Na wyjazd w ciemno można sie zdecydowac nawet na tydzien przed.Jadac pod koniec sezonu wiadomo jest jakie sa w danym roku ceny oraz ile dało sie utargowac.Bynajmniej w "apartamencie" za 5 euro klimatyzacji nie ma, ale jak ktos chce za 2500 zl spedzic 2 tygodnie nad ciepłym morzem w 3 osoby to ciezko w innch krajach.Trzeba tylko lubic jezdzic samochodem i nie nastawiac sie ze skok do BG da sie zrobic w 1 dzien - oczywiscie, ze sie da, lecz potem pada sie na pysk po 20 godzinach za kólkiem. O bezpieczenstwie nie wspomne, dlatego lepiej robic ta trase w 2 dni po 10 godzin dziennie, tak by koło 18-19 podjechac do jakiegos motelu, strzelic duze piwo i wyspac sie przed kolejnym dniem.Wiele osob to odstrasza - bo kalkuluja sobie, ze sa to 4 dni urlopu stracone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 17.03.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Taka podróż tylko w 2 dni - kwestia bezpieczeństwa bezdyskusyjna, zmęczenie okrutne, nawet jak dwoje prowadzi na zmianę. Po drodze sobie zawsze coś zwiedzamy, także tak jak u Ciebie pluszku, urlop zaczyna się od wyjścia z domu. Faktycznie można w 3 osoby spędzić urlop (Chorwacja) w apartamencie (salon, sypialnia, aneks kuchenny ze wszystkim, łazienka) za 2-3 tysie 10 lat temu 4 osoby Istria, Pula, ośrodek Punta Verudela z TUI płaciliśmy (bez wyżywienia z własnym dojazdem) - siódemkę Teraz to samo biuro, ten sam ośrodek zaledwie czy koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA1973 18.03.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Byłam dwa razy samochodem w Bułgarii-2008 i 2006 rok Jechaliśmy w ciemno-noclegów szukaliśmy na miejscu2006-droga przez Rumunię-NIE POLECAM strasznie długo2008-droga przez Serbię OKMiejscowość PRIMORSKO-cudna plażaJedzenie rewelacja Ja i cała moja rodzina jesteśmy bardzo zadowoleni z Bułgarii Dla porównania byłam w 2007 w Chorwacji i nigdy więcej a tak na koniec to forum o Bułgarii,które było gdzieś w poście wyżej jest nieocenioną skarbnicą wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 18.03.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Byłam dwa razy samochodem w Bułgarii-2008 i 2006 rok Jechaliśmy w ciemno-noclegów szukaliśmy na miejscu 2006-droga przez Rumunię-NIE POLECAM strasznie długo 2008-droga przez Serbię OK Miejscowość PRIMORSKO-cudna plaża Jedzenie rewelacja Ja i cała moja rodzina jesteśmy bardzo zadowoleni z Bułgarii Dla porównania byłam w 2007 w Chorwacji i nigdy więcej a tak na koniec to forum o Bułgarii,które było gdzieś w poście wyżej jest nieocenioną skarbnicą wiedzy Czemu nie polecach Chorwacji? Gdzie byłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 18.03.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Byłam dwa razy samochodem w Bułgarii-2008 i 2006 rok Jechaliśmy w ciemno-noclegów szukaliśmy na miejscu 2006-droga przez Rumunię-NIE POLECAM strasznie długo 2008-droga przez Serbię OK Miejscowość PRIMORSKO-cudna plaża Jedzenie rewelacja Ja i cała moja rodzina jesteśmy bardzo zadowoleni z Bułgarii Dla porównania byłam w 2007 w Chorwacji i nigdy więcej a tak na koniec to forum o Bułgarii,które było gdzieś w poście wyżej jest nieocenioną skarbnicą wiedzy Czemu nie polecach Chorwacji? Gdzie byłaś? Jestem zaskoczona ta wypowiedzią i ciekawa jakie to miejsce, skoro nie polecasz. Może chodzi o kwatery prywatne ? - to się może zdażyć wszędzie, nie tylko w Chorwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA1973 19.03.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Ja wyraziłam tylko swoją opinię na bazie swoich doświadczeń Kwatery nie były złe-były OK całą rodzinką uwielbiamy plaże-Bułgaria piękne piaszczyste,można wejść w głąb morza daleko,nie jest głeboko-bezpiecznie dla dzieciw Chorwacji same kamienie(wiem ,że nie wszędzie,ale tam gdzie byłam tak było) a tak na koniec -za te same pieniążki w Bułgarii byłam 14 dni a w Chorwacji 8 dnips.nie biorę ze sobą żadnego jedzenia z domu i nie gotuję nic na miejscu,w Chorwacji było dla mnie drogoChorwacja to ładny kraj,droga o wiele lepsza niż do Bułgarii,szybciej sie dojedziemam znajomych ,którzy od lat jeżdżą tylko do Chorwacjito tylko moja opiniaoczywiście w tym roku może być różnie z cenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts