Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupujecie materiały budowlane przez internet?

Kupujecie materiały budowlane przez internet?  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kupujecie materiały budowlane przez internet?

Recommended Posts

Witam, ja ostatnio kupiłam przez allegro styropian wcześniej pustaki, więźbe dachówkę lecz z oknami nie ryzykowałam i kupiłam na miejscu, pozostał mi jeszcze system dociepleń i też kupie przez internet bo taniej prawie o 10zł na metrze

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja preferuję kontakt 'elektroniczny' stąd kupuję tylko w sklepach w których jest kontakt mailowy. Więc właściwie można przyjąć że niemalże wszystko na budowę kupiłam w internecie. Poza drobnicą, stalą, drewnem, betonem itp.

Jeśli cena byłaby atrakcyjna to spokojnie mogłabym kupić wszystkie 'normowane' materiały. Pisząc 'normowane' mam na myśli takie gdzie sztuka od sztuki niczym specjalnie się nie różni - dwa bloczki xelli, paczka styropianu swissporu, rolka z rockwoola itp.

Gość ZW
Witam

Chciałbym się zapytać, czy wyobrażacie sobie zakupy materiałów budowlanych przez internet? Czy robiliście to już? ...

Pozdrawiam i oczekuję na cenne uwagi

Tak.

- schody, listwy przypodłogowe, trochę elektrycznych, drewno opałowe

Z tym że internet jest dobry na wstępny wybór. Przy droższych zakupach jak schody nie wyobrażam sobie zamówienia bez osobistego kontaktu i obejrzenia siedziby ;)

Wrażenia - bardzo dobre.

pozwoliłem sobie dopisać:

- ceny samego materiału efektywnie nie są jakieś szczególnie dobre, tzn. nominalnie są ale dużą część oszczędności zjada koszt transportu

a może nie umiem negocjować.

- super oszczędność na czasie i samochodzie. jakby człowiek miał się wybrać do każdego sklepiku osobiście po to żeby obejrzeć wystawkę i wyjść... uff..

pozdrawiam

• 1 month później...

Witam!

Jestem przed zakupem materiałow - bloczki betonowe, porotherm 44 na ściany. itd. Porównuje ceny w lokalnych składach budowlanych i buszuje też na allegro. No i ceny zdecydowanie lepsze przez internet. Wiem, że do nich nalezy doliczyć jeszcze transport, ale gdyby mimo to były korzystniejsze to nie wiem czy sie odważyc i kupić na odległość? Czy ktoś z Was robił zakupy takich materiałow za pośrednictwem netu? Może polecicie jakieś sprawdzone adresy? Czy lepiej nie ryzykować - to w końcu spora kasa?

Witam!

Jestem przed zakupem materiałow - bloczki betonowe, porotherm 44 na ściany. itd. Porównuje ceny w lokalnych składach budowlanych i buszuje też na allegro. No i ceny zdecydowanie lepsze przez internet. Wiem, że do nich nalezy doliczyć jeszcze transport, ale gdyby mimo to były korzystniejsze to nie wiem czy sie odważyc i kupić na odległość? Czy ktoś z Was robił zakupy takich materiałow za pośrednictwem netu? Może polecicie jakieś sprawdzone adresy? Czy lepiej nie ryzykować - to w końcu spora kasa?

Osobiście z doświadczenia... poleciłabym poszukać w lokalnych składach. Ceny na wyjściu mają nazwijmy to nieciekawe, dla osób "z ulicy" podają często ceny katalogowe... Ale negocjowanie robi swoje :) Mnie udało się zakupić porotherm 25 P + W w atrakcyjnej dla mnie cenie 6,90 brutto/szt. A na początku jak szukałam to miałam "oferty" na 8,40 czy nawet 9,45 :o. Akurat u mnie sprawdza się dokonywanie zakupów i współpraca z jednym dużym składem budowlanym. Dzięki temu uzyskałam dobre rabaty.....I dostałam lepszą cenę niż na allegro..... (7,10 zł)

Pozdrawiam

Phili

Ja kupowałem wełnę na allegro. W sumie w dwóch transportach miałem przywiezione 6 palet. Wszystko bez problemów.

Ale jak pisze mija74 możesz wykorzystać na przykład cenę z allegro to negocjacji w lokalnych składach. Ja nie miałem czasu i chęci włóczyć się za wełną po składach i dlatego od razu zamówiłem na allegro. Tam też jednak pamiętaj szukać najlepszych cen, bo każdy ma inne - niektórzy poniżej inny powyżej cen z hurtowni.

problem w tym że materiałów nigdy nie da się wyliczyć dokładnie co do cegły, lokalna hurtownia prawdopodobnie odbierze nadwyżkę i rozliczy to w następnej dostawie, sprzedawca z allegro na pewno nie odkupi od ciebie 1,5 palety cegły jeśli zostanie, ani tym bardziej nie dowiezie ci jak zabraknie

Tutaj masz trochę racji. Z drugiej strony bardzo często w hurtowniach możesz i tak kupić jedynie całopaletowo i ewentualne zwroty nie są przyjmowane. Wszystko pewnie zależy od towaru. Ale argument związany z możliwością zwrotów jest dobry.

mija74... podanie sprzedawców na allegro nic ci nie da raczej, bo ceny się zmieniają, sprzedawcy sie zmieniają... wszystko się zmienia w szybkim tempie :D - a ja budowałam w ubiegłym roku , teraz kończe już wykańczać dom i siebie :wink: :roll: .

Po prostu musisz poświęcić trochę czasu i poszperać na portalu ...oczywiście podstawa to kupowanie u sprzedawców z dużą ilością pozytywnych komentarzy ...czyli najlepiej u supersprzedawców.

Koszty transportu to pikuś, terminowość i informacja o stanie reklamacji/naprawy jest kłopotem. BOK-i u nas mocno kuleją.

eee tam terminy... 21 dni albo zwrot kosztow :) no chyba ze juz mam nieaktualne informacje bo ostatni raz kiedy sie sciolem ze sprzedawca to bylo jakies 10 lat temu

pozatym towar reklamowany na miejscu bedzie mial tak samo niekompetetna obsluge jak na odleglosc

pozdr.

eee tam terminy... 21 dni albo zwrot kosztow :) no chyba ze juz mam nieaktualne informacje bo ostatni raz kiedy sie sciolem ze sprzedawca to bylo jakies 10 lat temu

pozatym towar reklamowany na miejscu bedzie mial tak samo niekompetetna obsluge jak na odleglosc

pozdr.

Owszem 21 dni, tylko od kiedy je zaczynasz liczyć, nagle się okaże, że twojego towaru wciąż nie ma w serwisie, jeszcze nie dotarł. A potem, że juz dawno do Pana wysłaliśmy. z 21 dni zrobi się 28 albo i lepiej. Jak oddajesz do lokalnego serwisu/sklepu masz kwit i koniec.

Jak zwrot, to też ruski miesiąc czekanie na kaskę.

Wiem z doświadczenia, wierz mi.

Zamawiajc przez internet nie muszę wychodzić z domu, dostaję lepsze ceny a oferta jest nieograniczona. W lokalnej hurtowni mają bardzo wąski asortyment i tak praktycznie wszystko w trochę większych ilościach na zamówienie a ceny często z kosmosu. Zamiast zwracać nadwyżki wolę dokładnie wyliczyć potrzebną ilość. Nawet w lokalnej hurtowni nie zwrócę napoczętej palety.