Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupujecie materiały budowlane przez internet?

Kupujecie materiały budowlane przez internet?  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kupujecie materiały budowlane przez internet?

Recommended Posts

to odkup ode mnie 1,5 palety dachówki ceramicznej L15 antracyt angoba w dobrej cenie, albo rynny kanion brąz 130mm

ciekawe ile by musiał czekać na kupca z łodzi który ma dachówkę mojego wzoru i w moim kolorze

jak dasz dobra cene to kogos znajdziesz na ta dachowke- napewno nie jestes jedyna osoba w calym kraju ktora buduje z tego materialu

oczywiscie moze to troche potrwac ale w ostatecznym rozrachunku moze sie oplacic jesli kupujesz odpowiednio tanio

no chyba ze ta Twoja dachowka to jakas recznie robiona o bardzo specyficznych parametrach specjalnie wykonana na Twoj dach i jest wykonana jednorazowo tylko w ilosci potrzebnej na Twoj dach...no to wtedy i producent tej nadwyzki nie wezmie- wiec nie popadajmy w ekstrema

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja tam jednak lubię zobaczyć towar przed zapłaceniem.

Owszem, rzeczy standardowe (agd, rtv) można, ale cegły/wełnę to wolę "pomacać"

To przecież możesz pomacać w lokalnej hurtowni i zamówić na allegro. O ile w przypadku cegieł a tym bardziej dachówek przy zakupach na odległość może być problem z ewentualnym reklamowaniem porysowanych popękanych egzemplarzy, to w przypadku wełny już takich problemów nie ma.

Trociu, może być np. zawilgnięta w skutek złego składowania.

Kłopot jest także wtedy, gdy przyjeżdza coś innego niż było kupione, przedstawione na aukcji, w ofercie a towar zazwyczaj zapłacony z góry.

Zawsze możesz nie odebrać takiego towaru. Spisać protokół rozbieżności, etc. I na tej podstawie domagać się albo wymiany towaru albo zwrotu pieniędzy.

Jednak w przypadku wełny ( u mnie było tak 2 razy) towar i tak jedzie prosto od producenta. Jest zapakowany na palecie i owinięty fabrycznie folią. Więc szans na takie wpadki nie ma.

Chociaż zawsze mogą być przekręty, ale one też mogą sie zdarzyć nawet kupując lokalnie. Tylko wtedy masz bliżej aby dać komuś w mordę.

Ja biorę pod uwagę również sprawność kontaktu ze sprzedającym. Jeżeli potwierdza transakcję, wpłaty, wysłanie towaru, termin dostawy, to nie ma się raczej o co martwić.

• 5 months później...

Na wiosnę mam zamiar zacząć budowę, wiec już pora rozglądać się za materiałami budowlanymi.Odwiedzając lokalny skład materiałów spisałem kilka cen np pustaka czy stali zbrojeniowej.Oczywiście porównałem ceny z tymi ze sklepów internetowych i allegro i zakupy w internecie wydają się być korzystniejsze- doliczając nawet transport!

W związku z tym mam zamiar kupić przez internet na początek pustaki max i bloczki betonowe, tylko czy to niesie duże ryzyko tzn czy mogę się spodziewać sporej ilości uszkodzonych pustaków, bądź wybrakowanych?

Cena maxów idzie powoli w dół więc mam zamiar kupić w środku zimy(styczeń) wydaje mi się że wtedy powinien być najtańszy o ile ciepłego stycznie nie będzie.Mam jedynie wątpliwości co do jakości pustaków produkowanych w mroźne dni, czy ich jakość nie spada?

Proszę o opinie tych którzy kupili mat. budowlane w necie.

Co wart a czego nie warto kupować online.

Jakie materiały zakupić przed sezonem (zimą)?

Na wiosnę mam zamiar zacząć budowę, wiec już pora rozglądać się za materiałami budowlanymi.Odwiedzając lokalny skład materiałów spisałem kilka cen np pustaka czy stali zbrojeniowej.Oczywiście porównałem ceny z tymi ze sklepów internetowych i allegro i zakupy w internecie wydają się być korzystniejsze- doliczając nawet transport!

W związku z tym mam zamiar kupić przez internet na początek pustaki max i bloczki betonowe, tylko czy to niesie duże ryzyko tzn czy mogę się spodziewać sporej ilości uszkodzonych pustaków, bądź wybrakowanych?

Cena maxów idzie powoli w dół więc mam zamiar kupić w środku zimy(styczeń) wydaje mi się że wtedy powinien być najtańszy o ile ciepłego stycznie nie będzie.Mam jedynie wątpliwości co do jakości pustaków produkowanych w mroźne dni, czy ich jakość nie spada?

Proszę o opinie tych którzy kupili mat. budowlane w necie.

Co wart a czego nie warto kupować online.

Jakie materiały zakupić przed sezonem (zimą)?

Witam serdecznie.

Do niedawna zastanawiałem sie nad tym rozwiązaniem ale obawiałem sie gwarancji niezależnie jak ona wygląda .

Po rozesłaniu ofert z zapytaniem z Tych osób które sprzedają materiały na allegro otrzymałem dosyć ciekawe odpowiedzi jednak po doliczeniu transportu niejednokrotnie rozładunku różnice już nie były takie wielkie.Dodatkowo doszła forma zapłaty z "góry"lub "zaliczkowo" sprawdzałem to ale otrzymałem zapewnienie nie tylko osób z tego forum ze firma jest ok-jednak wątpliwości pozostają.

Ostatecznie spisałem sobie wszystkie potrzebne mi materiały-bloczki,cegłę i pustaki -wyszło 4 pełne transporty!!!to uświadomiło mi powagę sytuacji w pobliskiej hurtowni otrzymałem go GRATIS,do jak sie okazało ceny pojawiły sie również palety zwrotne-u mnie 112 szt za kwotę prawie 2000,- :o potem ustaliłem czas dostawy no i najważniejsze RABATY które gdy już złożyłem zamówienie wynosiły 44% :p (myślę ze gdy pyta sie tylko o cenę jest wysoka gdy już sie chce kupić cenę dostosowuje się do zamówienia)

Palety przyjadą odebrać(również gratis)po zakończeniu a kasę zwrócą :wink:

To własnie zadecydowało o zakupie poza netem własnie materiałów budowlanych.

Nie jestem przeciwnikiem zakupów w necie ale to zostawię sobie na inne elementy,pojedyńcze(rurki,zawory,elektrykę -nie bo upusty tu sięgają 40-60%)ale inne jak najbardziej itp :wink:

Piszę tylko w imieniu siebie kierowany doświadczeniem ostatniego miesiąca może inni mają inne zdanie,ale chciałbym przedstawić tym moją opinię.

Pozdrawiam i życzę słusznej decyzji.

Drukujesz ceny z internetu i z nimi idziesz do hurtowni. Kładziesz kartkę niby przypadkiem na stoliku i rozmawiasz - w mig zobaczysz, że uzyskasz ceny podobne jak te w necie a przy okazji jak pisze CityMatic dostaniesz transport gratis. Moja jedna uwaga wybierz tą hurtownię, która ma samochód z HDS - chyba że masz ekipę - która lubi "pakować" i rozładować dla nich Tira z cegłą to bedka. Czasami hurtownie doliczają 50 zł za transport ( choć nie jest to regułą). Z doświadczenia własnego wiem, że lepiej wziąć tą hurtownię z HDS mimo że mają cegłę np o 20 groszy drożej .

Ja też brałem z jednej hurtowni większość materiałów, zaletą było również to, że np dzwonił majster, że cement się kończy, telefon do hurtowni i przywieźli, rozliczałem się na koniec tygodnia, następna zaleta to przyjęli mi wszystko co zostało (oczywiście nienaruszone opakowania)

pozdrawiam

TINEK

Ja też kupowałem materiał zimową porą i uważam że to najodpowiedniejsza pora o ile dysponuje się odpowiednim placem do składowania materiałów lub gdy budowa jest w zasięgu oka. Zamawiałem Ytong 36,5 na całą chałupkę w styczniu i żeby mieć gwarancję ceny musiałem zwalić dwa TIR'y które przyjechały z Ostrołęki u rodziców na podwórku. Podobnie było z dachówką, którą potrzymali mi w składzie do marca (budowa zaczęła się w maju). Może w innych skadach jest inaczej- ja brałem tam gdzie najtaniej. Także jeżeli nie masz gdzie trzymać materiałów pytaj ile Ci je przytrzymają.

I jeszcze jedna rada. Kupuj tylko to co w danym składzie mają na bieżąco bo później będziesz miał kłopoty z pozbyciem się pozostałego po budowie towaru- ja tak się muszę bujać ze wspomnianym Ytongiem bo 36,5 był na zamówienie indywidualne....

Życzę powodzenia!!

My kupowaliśmy wełnę na ocieplenie poddasza, przy naszej ilości transport był gratis, dostawa prosto od producenta bez leżakowania w bliżej nieznanych warunkach atmosferycznych w hurtowni i cena, o której w hurtowni nawet rozmawiać nie chcieli. Zakupy poprzez allegro :)

Pozostałe materiały kupowaliśmy normalnie, uzbrojeni w laptopa z cenami z netu. Przeważnie cenę lepszą udawało się uzyskać.

My kupowaliśmy wełnę na ocieplenie poddasza, przy naszej ilości transport był gratis, dostawa prosto od producenta bez leżakowania w bliżej nieznanych warunkach atmosferycznych w hurtowni i cena, o której w hurtowni nawet rozmawiać nie chcieli. Zakupy poprzez allegro :)

Pozostałe materiały kupowaliśmy normalnie, uzbrojeni w laptopa z cenami z netu. Przeważnie cenę lepszą udawało się uzyskać.

Tak tu się z Tobą zgodzę elementy izolacji(wełna,wata,styropian)jak najbardziej można kupować na allegro małe jest prawdopodobieństwo uszkodzeń i późniejszych zwrotów reklamacji....a i opakowanie zwrotne nie występuje a rozładunek nie stwarza kłopotu :wink:

Chyba ta droga będę podążał.

Czy ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia z zakupami mat. budowlanych w necie?

• 4 weeks później...

Cześć,

a ja kupowałem sporo przez net. W sierpniu potrzebowałem na ściany Ytonga 40 cm, lokalne hurtownie (ok 30 km od Sieradza gdzie produkują te bloczki) dawały praktycznie cennikowo, czyli 24-23 zł + transport z rozładunkiem. Kupiłem przez Allegro po 18 zł plus 1000 zł za transport z Sieradza 3 tirów z rozładunkiem.

Również przez net kupiona więźba (Tartak Olczyk), oraz dachówka.

Dachówkę prawie kupiłem w Olsztynie, ale w ostatniej chwili w necie pod nosem (w Łodzi) znalazłem hutrownię wysłałem zapotrzebowanie i ceny z Olsztyna. Dostałem dobrą cenę, to samo z oknami połaciowymi, najtańsza cena z Allegro i znowu mały rabat.

To były te "duże" zakupy.

Na mniejsze mam hurtownię w Łasku, jak czegoś zabraknie dowożą na telefon, rozliczamy się raz na 2-3 tygodnie.

Tak więc zakupy przez net jak najbardziej jak da się uzyskać dobre ceny, których nie dostałem lokalnie, reszta w pobliskiej hurtowni, gdzie na wszystko też jest rabat i dostawa praktycznie od ręki na budowę.

Pozdrawiam - Daniel

To tak jak ja. Miałem dwa transporty wełny po 3 palety. Zrzucić to z samochodu to żaden problem. Gorzej co prawda potem na poddasze, ale to z każdą byłoby tak samo.

Za wełnę płaciłem przelewem przed transportem. Jakoś nie mam większych oporów przed zakupami przez sieć.

• 5 weeks później...