Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupujecie materiały budowlane przez internet?

Kupujecie materiały budowlane przez internet?  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kupujecie materiały budowlane przez internet?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, o ile zalicza się do tego kontakt mailowy z przedstawicielem hurtowni lokalnej ;)

Aczkolwiek jakieś drobiazgi, po które nigdy nie mam czasu iść do hurtowni osobiście, to kupuję albo na alledrogo, albo w sklepach internetowych. Tak zakupiłem np. materiały na sieć LAN, oraz kabel YKY do przyłącza EN :)

Kupiłem drobiazgi, np. kominki wentylacyjne i alarm. No i wtedy, gdy wiem dokładnie czego i w jakich ilościach potrzebuję.

Zakupy poważniejsze wolę dokonywać w lokalnym zaprzyjaźnionym składzie. Ceny na pewno są nieco wyższe, ale nie ma problemów z transportem czy zwrotami niewykorzystanych ilości.

Budowałam w okresie boomu , zaczynałam wiosną 2007 roku.

Wszyscy wiemy jakie ceny i jaką dostępność materiałów oferowały składy budowlane :wink: .

Bardzo atrakcyjną alternatywą okazał się internet- w szczególności ogłoszenia na lokalnych portalach i oczywiście allegro :D .

Kupowałam wszystko co się dało:

cegłę pełną na kominy ,wełnę do ocieplenia poddasza, okna dachowe, piankę pod panele, papę i gont na dach+ materiały obróbowe ....itp...itd....

Jednym słowem: wszystko co się dało kupić w ogóle - a jak się udało taniej to już był szczyt szczęścia :D .

Nawet jeśli czegoś nie udało mi się kupić drogą aukcji, to często w internecie udawało się znaleźć "namiary" na sprzedawcę.

Mogę przyznać z czystym sumieniem - internet bardzo pomógł mi w budowie domu :D .

Internet to przecież teraz tak powszechny kanał komunikacji jak telefon,więc nie rozumiem sensu ankiety. Co to miałoby znaczyć "kupić przez internet"?

Jeśli rozmawiałem telefonicznie z przedstawicielem hurtowni, a później wysyłam do nich mailem zamówienie, to jak kupiłem?

A jak odwrotnie: najpierw mailem zapytanie, a zamówienie telefoniczne albo na miejscu? To wtedy jak?

Tak naprawdę kupno dokonuje się z chwilą zapłaty za towar, więc mogę zapłacić w okienku bankowym, przelewem robionym kanałem elektronicznym czy wręcz zapłacić dopiero na budowie. Jak zamówię na Allegro, hurtowni, sklepie... ale zapłacę po zobaczeniu towaru na budowie i na budowie zapłacę, to jak kupiłem??? A dla porównania jak za towar z hurtowni zapłacę z góry przelewem przez internet, to jak kupiłem?