Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAk dobrze dopasować moc grzejników do naszych potrzeb ???

Gość Cap

Recommended Posts

Gość Cap

Witam,

Mam wątpliwości, czy mój "fachowiec" dobrze dobrał grzejniki do mojego domu...

JAką moc grzejników powinienem przyjąć na 1m kwadratowy lub sześcienny przy wysokości 2,5-2,6m ? Dom mam zbudowany z pustaków ceramicznych (o szerokości chyba 20 cm) i zamierzam go jeszcze oceplić styropianem 10cm. Instalator powiedział mi, że temp. na wejściu będzie 55 stopni, a na wyjściu 45 stopni. Mam ulotkę z PURMO, gdzie są podane moce grzejników ale dla wyższych temperatur. JAk dobrze rozumiem - im niższa temperatura tym słabsza jest moc grzejników.

Czy jest jakiś wzór do liczenia mocy tych grzejników? Jak mam liczyć moc ogrzewania podłogowego, które mam mieć w dwóch łazienkach?

Z góry dziękuję za pomoc !

Pozdrawiam,

na stronie

http://www.delonghi.pl/programy/

jest fajny program doboru. sprobuj dobrac moce grzejnikow wg niego i porownaj z instalatorem. program umozliwia dobor grzejnikow przy roznych temp zasilania, pomieszczenia, przy roznych usytuwaniach grzejnika i roznych jego konstrukcjach.

przy dobrze ocieplonym budynku 80W/m˛powinno na pewno wystarczyc

jeżeli chodzi o grzejniki w twoim domu proponuję ci policzyć kubaturę pomieszczenia i przyjąć 50W/m3, nie podpieraj się programem de longi

każdy producent ma wskaźniki przeliczeniowe na temperatury inne niż normowe, dlatego wyniki dla purmo mogą się różnic od de longi, w przypadku przewymiarowania grzejników po ociepleniu budynku kocioł będzie pracował na niższych parametrach zasilania i powrotu co mu tylko wyjdze na zdrowie

a ja właśnie to napiszę i to wielkimi literami:

NAJLEPSZY BYŁBY PROJEKT Z OBLICZENIAMI

u mnie liczył Projektant i w każdym pomieszczeniu wyszło inaczej: od 40 (w kuchni) do 100 W/m kw. (we wschodnim pokoju z dużym oknem) Wniosek: nie będę pisać bo jest oczywisty

Powodzenia

Gość Cap

WItam,

JA niestety nie mam projektanta. Mój instalator liczy moc grzejników dla parametrów 55/45/20 wg wzoru kubaturax26x2,46 (wskaźnik korekcyjny), ale wychodzi bardzo duże zapotrzebowanie ciepła i duże rozmiary grzejników. MAm trochę podłogówki w łazienkach (na powrocie z grzejników), w kuchni z regulatorem przy podłodze (taki jak w kaloryferze) i w przedpokoju (ale nie wiem jak to działa).

Nie mam mieszacza, instalator upiera się przy niskich temperaturach, a ja nie wiem co robić... (piec będzie działał z kominkiem z płaszczem wodnym).

Dziękuję za pomoc !!!

Pozdrawiam,