Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt ogrodzenia

esiw

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś może powiedzieć ile szacunkowo może kosztować postawienie ogrodzenia o nastęuijących paramerach?

Chciałbym wykonać ogrodzenie kute z podmurówką z cegły klinkierowej.

Całość 40 metrów + 4m brama + 1m furtka. W sumie wychodzi 8 słupków.

Wzór ogrodzenia prosty bez żadnych udziwnień i dodatków.

Wszelkie sugestie bardzo mile widziane

Pozdrawiam

Tomek

• 2 weeks później...

Witam,

Orientacyjnie około 40 mb ogr.:

- nie licze fundamentu pod słupki i murek gdziie we własnym zakresie

- Koszt cegły kliknierowej > +- 4k

- daszki czy dachówki - około 300-600 zł

- Koszt zaprawy > +- 1-2k

- Robocizna - kliinkier >-+ 4k

- Brama z pręta 12mm i kilka ozdób, z gotowych elem. nie prawdziwa kuta - od 500 zł mb

- Przesło z pręta 12 mm i kilka ozdób, 4 poprzeczki od 200-250 zł mb

więc całość >= 20k

• 3 weeks później...

jestem w chwil obecnej na etapie wykonywania ogrodzenia. (tylko ulożenie klinkieru, fundament zrobiony wcześniej).

Płace 4000 tysiące złotych za położenie około 1700 cegieł klinkierowych, plus około 300 daszków klinkierowych dwuspadowych (kształtników) - teren prosty, do obudowania dwie skrzynki (gazowa i z prądem) -

Myslę ze to przytępna cena ( około 2zł za cegłe) -

Okolice 35 Km od Krakowa.

pzd

• 2 weeks później...
jestem w chwil obecnej na etapie wykonywania ogrodzenia. (tylko ulożenie klinkieru, fundament zrobiony wcześniej).

Płace 4000 tysiące złotych za położenie około 1700 cegieł klinkierowych, plus około 300 daszków klinkierowych dwuspadowych (kształtników) - teren prosty, do obudowania dwie skrzynki (gazowa i z prądem) -

Myslę ze to przytępna cena ( około 2zł za cegłe) -

Okolice 35 Km od Krakowa.

pzd

A możesz polecić wykonawcę (buduję 15 km od Krakowa)? Ja chciałbym zrobić fundament pod ogrodzenie z klinkieru + 5 słupków murowanych + ok. 35 słupków metalowych i na razie na tym rozciągnąć siatkę, a do tego bramę przesuwaną i furtkę - kute. W sumie mam 106 mb. Ile by kosztowało wykonanie takiego ogrodzenia?

• 2 years później...

Witam

Chciałabym zrobić ogrodzenie od frontu domu tego typu:

http://ogrodzenia.drewbet.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=11%3Aogrodzenia-lupane-z-pustakow&catid=7&Itemid=3

To ogrodzenie jest z pustaków łupanych.

Dałam parametry do wyceny i oto ona:

- ok. 28 mb , wysokość 150 cm, brama wjazdowa 5 m i furtka ok 100 cm

- beton ( fundament, zalewanie słupów i robocizna) - 4000 zł

- elementy z bloczków - 6800 zł

- drewno do wypełnienia przęseł - 5900 zł

te ceny zawierają elementy bramy i furtki.

Razem: 16700 zł

Mam pytanie do Forumowiczów: czy ta cena jest rozsądna czy zbyt wysoka???

Pzdr

Iza

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Wszystko zależy jakie ogrodzenie ma być, jeżeli przyjmiesz, że ma być murowane, to musisz policzyć po kolei:

1.fundament:

- wykop - około 30zł/mb

- zbrojenie - koszt materiału na 40mb ~ 1000 zł (4xfi14 + strzemiona)

- beton B20 - jakieś 9 m3 - 1800zł

2. Klinkier - tutaj ceny od 3,5 do nawet 9zł/szt. Musisz policzyć ile masz cegieł

3. Zaprawa klejąca - polecam gotowe rozwiązania, żeby nie bawić się później z usuwaniem wykwitów

3. Murowanie - od 1,5-3zł/szt cegły Jak będziesz miał ilość potrzebnych cegieł to policz uśrednioną stawkę za robociznę

4. Jakieś daszki na słupki, blacha ocynk+RAL ~ 800zł

5. Wypełnienie - tu też są różne możliwości - najtaniej oczywiście drewno, najdrożej nierdzewka (wg mnie głupota)

Podsumowując 40mb jeżeli murowane to minimum 15k a maximum tak naprawdę nie ma :)

• 8 months później...

ja właśnie dostałam wycenę ogrodzenia 42mb + 1m furtka + 4m brama..

prosiłam o wycene z betonu łupanego (wydaje mi się ,że klinkier jest droższy niż te "klocki"- w projekcie mają być murki na wysokośc 3 "klocków" i słupki..

jeszcze żadna cena nie zrzuciła mnie z krzesła jak ta.. całośc- 46tyś ?!?!?

czy to ja nie znam realnych kosztó ogodzeń..czy firma zaszalała..

• 2 weeks później...
ja właśnie dostałam wycenę ogrodzenia 42mb + 1m furtka + 4m brama..

prosiłam o wycene z betonu łupanego (wydaje mi się ,że klinkier jest droższy niż te "klocki"- w projekcie mają być murki na wysokośc 3 "klocków" i słupki..

jeszcze żadna cena nie zrzuciła mnie z krzesła jak ta.. całośc- 46tyś ?!?!?

czy to ja nie znam realnych kosztó ogodzeń..czy firma zaszalała..

:) wizji najtańszej nie masz ale próbuj dalej.

Szukaj kontaktu na Forum z nickiem "Blechert" - sprawdzony przez forumowiczów wykonawca i w przystępnej cenie.

• 2 weeks później...
:) wizji najtańszej nie masz ale próbuj dalej.

Szukaj kontaktu na Forum z nickiem "Blechert" - sprawdzony przez forumowiczów wykonawca i w przystępnej cenie.

haha..wizję zaczynam zmieniać pod wpływem tej wyceny.. :D teraz planuję wycenić fundament betonowy, na to murek: 3 rzędy klinkieru, a w tym zatopione metalowe słupy 10x10 może wyjdzie bardziej ludzka cena..

dzieki za namiary na speca fm- nie omieszkam skorzystać

• 3 years później...
To tylko za ogrodzenie, czy jeszcze dwóch ochroniarzy i sprzątaczkę dokładają? Nie mówcie, że to tylko za ogrodzenie... mam 30 mb do zrobienia... :o

Wiesz, zależy jak na to patrzeć. Jak sobie wybierzesz porządne ogrodzenie to będzie Ci stało i stało i do głowy Ci nie przyjdzie wymieniać ogrodzenia, no chyba, że wygląd Ci się znudzi ;) Ogrodzenie trzeba traktować jak inwestycję – my kupiliśmy porządne metalowe ogrodzenie od producenta [sPAMER]i nie martwimy się, jak długo wytrzyma i kiedy je odmalować. No ale już to Twoja decyzja :D

Edytowane przez Elfir

Wiesz, zależy jak na to patrzeć. Jak sobie wybierzesz porządne ogrodzenie to będzie Ci stało i stało i do głowy Ci nie przyjdzie wymieniać ogrodzenia, no chyba, że wygląd Ci się znudzi ;) Ogrodzenie trzeba traktować jak inwestycję – my kupiliśmy porządne metalowe ogrodzenie i nie martwimy się, jak długo wytrzyma i kiedy je odmalować. No ale już to Twoja decyzja :D

Trudno się nie zgodzić. Ogrodzenie powinno posłużyć nam przez lata, dlatego warto w nie zainwestować. Oszczędność na tańszych produktach jest tylko pozorna. W perspektywie lat ogrodzenie niskiej jakości będzie miało problemy z korozją. Warto zwrócić również uwagę na długość gwarancji producenta. Obecnie najdłuższą na rynku oferuje firma Betafence, nawet do 20 lat (na produkty z linii Premium), co dowodzi o wysokiej jakości wykonania asortymentu.