Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno z pustaków szklanych

Recommended Posts

czy ktoś ma doświadczenie z oknami z pustaków szklanych w ścianie zewnętrznej? Ze względu że mam wąską działkę, muszę zbliżyć się do sąsiada, i wybór padł na okno z pustaków szklanych w salonie(sąsiada mam od strony południowej, a salon chcę doświetlić)

Czy na takim oknie nie będzie się skraplała woda w zimie?

Ja u siebie mam zamontowane w ganku ślicznie wyglądają zresztą w jednej z moich galerii możesz sobie je zobaczyć jak chcesz to zrobię dokładniejsze zdjęcie w każdym razie woda mi się nie skrapla tylko musisz uważać bo są dwa podstawowe rodzaje luksferów zewnętrzne i wewnętrzne. Klei się je bardzo prosto każdy sprzedawca dokładnie powie Ci jak to zrobić samemu są do tego specjalne zaprawy zarówno do klejenia jak i fugowania a również i w niektórych przypadkach do układania są specjalne profile startowe i miedzy pustaczkami tak aby potem nie trzeba było ich fugowac.

ja mam luksfery w domu Rodziców- na ganku już 40 lat ściana zew z luksferów- nie ma wigloci, żadnego skraplania ani grzyba..troche zimno- ale ściany nie ocieplone. nic sie nie dzieje na spoinach ani we wnęce okna-a te kilkadziesiąt lat temu nie było zbyt wyrafinowane budownictwo raczej..

od kilku lat okno w łazience jest zastapione luksferami własnie- nie zauważyłam nic niepokojącego- poza zwykłą para po kąpieli- ale to jest i na lustrze,i na zwykłym oknie i szybko wysycha- a łazienka małą więc para ma mało miejsca. pomijając pare z kąpieli- luksfery suche.

A zamiast specjalnych profili (drogie jak :evil: ) mozesz użyć zwykłego pręta zbrojeniowego 4 z tego co pamiętam. Wpuszczasz je dodtkowo w ścianę po lewej i prawej. Wychodzi taniej , a przy okazji jaka niespodziaank dla złodzieja :D

Zbrojenie powinno być gęstrze, niż proponujesz, nie tylko po zewnętrznej stronie, ale równiez pomiędzy pustakami. Ilość zależy od szerokości i wysokości okna. Ja nie odważyłam się eksperymentować i pomimo, że dotyczyło garażu, zamówiłam gotowe, zazbrojone i spięte u producenta - fakt wychodzą drożej, ale jak policzyć robociznę murarza, to nie wiem, czy wyjdzie tak dużo drożej.

U nas jako, że tzw. gotowce, płaciliśmy jak za wstawienie okna.

A zamiast specjalnych profili (drogie jak :evil: ) mozesz użyć zwykłego pręta zbrojeniowego 4 z tego co pamiętam. Wpuszczasz je dodtkowo w ścianę po lewej i prawej. Wychodzi taniej , a przy okazji jaka niespodziaank dla złodzieja :D

Zbrojenie powinno być gęstrze, niż proponujesz, nie tylko po zewnętrznej stronie, ale równiez pomiędzy pustakami. Ilość zależy od szerokości i wysokości okna. Ja nie odważyłam się eksperymentować i pomimo, że dotyczyło garażu, zamówiłam gotowe, zazbrojone i spięte u producenta - fakt wychodzą drożej, ale jak policzyć robociznę murarza, to nie wiem, czy wyjdzie tak dużo drożej.

Właśnie otrzymałem dostawę z Glasspola-zespolone moduły 3x3 pustaki jako okna do garażu. Jeden zamówiłem dodatkowo z wentem-wyglądają fajnie ale montaż dopiero 19 marca, więc nic więcej nie mogę dodać. Cenowo wyszło mi taniej niż okna drewniane które będę mieć w pozostałej części domu.

Montaż prosty bo są to już gotowe okna-zrobią mi to fachowcy od okien i bramy w tym samym dniu. :D

ziemo, co masz na myśli ?

Jak zwykle tylko jedno :D

A tak serio, pręt 4, ułożony poziomo między luxferami, na łączeniu, wpuszczony po kilka cm z każdej strony w ścianę, Nie widać, bo jest w fudze, wzmacnia konstrukcję chyba lepiej niż gotowy profil i jest tani (u nas wyszło, że za gotowe profile zapłacę więcej niż za same luxfery)

ziemo, co masz na myśli ?

Jak zwykle tylko jedno :D

A tak serio, pręt 4, ułożony poziomo między luxferami, na łączeniu, wpuszczony po kilka cm z każdej strony w ścianę, Nie widać, bo jest w fudze, wzmacnia konstrukcję chyba lepiej niż gotowy profil i jest tani (u nas wyszło, że za gotowe profile zapłacę więcej niż za same luxfery)

Zbrojenie pionowe i poziome czy prętami, czy profilami jest konieczne - tu się zgadzamy :D

Gotowy profil jest droższy od luxferów - też się zgadzamy :D