fredblasz 09.03.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Witam,Mam problem na poddaszu. W momencie gdy wiatr wieje, wychładzają się parapety pod oknami dachowymi. Gdy zmieni się kierunek wiatru jest OK. Podobnie jest ze scianką kolankową, która jest oklejona płytą KG. Wieje z gniazdek i wychładza się kiedy wiatr wiele z jej strony. CZy to możliwe, ze powodem jest nie połączenie taśma membrany, tylko na zakładkę?CZy istnieje jakiś inny powód? np. zła izolacja murłaty?A może dlatego, że na zewnątrz jest podbitka wewnętrzna?Proszę o pomoc.Pozdrawiam,Fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 09.03.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 a z czego masz ściany ?i czy dom otynkowany z zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 09.03.2009 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 a z czego masz ściany ? i czy dom otynkowany z zewnątrz ? ściany z porothermu 25, ocieplony 15 cm styropian i tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 09.03.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Obstawiam źle ocieploną murłatę. Prawdopodobnie masz szczelinę pomiędzy ociepleniem dachu, a ociepleniem ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 09.03.2009 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Obstawiam źle ocieploną murłatę. Prawdopodobnie masz szczelinę pomiędzy ociepleniem dachu, a ociepleniem ściany. czyli najlepiej zrobić podbitkę zewnętrzną z dociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 09.03.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Obstawiam źle ocieploną murłatę. Prawdopodobnie masz szczelinę pomiędzy ociepleniem dachu, a ociepleniem ściany. to jest pewne, szkoda tylko, ze jest to 1/2 problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 09.03.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 czyli najlepiej zrobić podbitkę zewnętrzną z dociepleniem. Hmm... Warto by jeszcze sprawdzić jakość ułożenia membrany, czy tamtędy nie przewiewa do strefy ocieplonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 09.03.2009 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Obstawiam źle ocieploną murłatę. Prawdopodobnie masz szczelinę pomiędzy ociepleniem dachu, a ociepleniem ściany. to jest pewne, szkoda tylko, ze jest to 1/2 problemu. a jaka jest kolejna 1\2 problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 09.03.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Obstawiam źle ocieploną murłatę. Prawdopodobnie masz szczelinę pomiędzy ociepleniem dachu, a ociepleniem ściany. to jest pewne, szkoda tylko, ze jest to 1/2 problemu. a jaka jest kolejna 1\2 problemu? powinienem napisac domysl sie nie masz paroizolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 09.03.2009 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Obstawiam źle ocieploną murłatę. Prawdopodobnie masz szczelinę pomiędzy ociepleniem dachu, a ociepleniem ściany. to jest pewne, szkoda tylko, ze jest to 1/2 problemu. a jaka jest kolejna 1\2 problemu? powinienem napisac domysl sie nie masz paroizolacji czy ty tylko wróżyć umiesz, jesli tak to dzieki za takie rady. Paraizolacja napewno jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 09.03.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Obstawiam źle ocieploną murłatę. Prawdopodobnie masz szczelinę pomiędzy ociepleniem dachu, a ociepleniem ściany. to jest pewne, szkoda tylko, ze jest to 1/2 problemu. a jaka jest kolejna 1\2 problemu? powinienem napisac domysl sie nie masz paroizolacji czy ty tylko wróżyć umiesz, jesli tak to dzieki za takie rady. Paraizolacja napewno jest! hahaha mowie o paroizolacji a nie o folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 21.03.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Witam, Mam problem na poddaszu. W momencie gdy wiatr wieje, wychładzają się parapety pod oknami dachowymi. Gdy zmieni się kierunek wiatru jest OK. Podobnie jest ze scianką kolankową, która jest oklejona płytą KG. Wieje z gniazdek i wychładza się kiedy wiatr wiele z jej strony. CZy to możliwe, ze powodem jest nie połączenie taśma membrany, tylko na zakładkę? CZy istnieje jakiś inny powód? np. zła izolacja murłaty? A może dlatego, że na zewnątrz jest podbitka wewnętrzna? Proszę o pomoc. Pozdrawiam, Fred Mam identyczny problem, próbowałem pod zewnętrzną podbitką wstrzykiwać pistoletem piankę przebijając styropian na wylot do muru. Niestety nie pomogło to, z gniazdek wciąz leci zimne powietrze Pomocy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 21.03.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Witam, Mam problem na poddaszu. W momencie gdy wiatr wieje, wychładzają się parapety pod oknami dachowymi. Gdy zmieni się kierunek wiatru jest OK. Podobnie jest ze scianką kolankową, która jest oklejona płytą KG. Wieje z gniazdek i wychładza się kiedy wiatr wiele z jej strony. CZy to możliwe, ze powodem jest nie połączenie taśma membrany, tylko na zakładkę? CZy istnieje jakiś inny powód? np. zła izolacja murłaty? A może dlatego, że na zewnątrz jest podbitka wewnętrzna? Proszę o pomoc. Pozdrawiam, Fred Mam identyczny problem, próbowałem pod zewnętrzną podbitką wstrzykiwać pistoletem piankę przebijając styropian na wylot do muru. Niestety nie pomogło to, z gniazdek wciąz leci zimne powietrze Pomocy!!! jakie wpuszczanie pianki pod styropian i to pod podbitka. co mialo to dac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 21.03.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 zakladając ze wiatr wchodzi między styropian a pustak u góry (przy dachu) przy źle ocieplonej murłacie to wstrzyknięcie pianki na wyskoości podpitki zatrzymałoby drogę zimnego powietrze z góry na dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.03.2009 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 zakladając ze wiatr wchodzi między styropian a pustak u góry (przy dachu) przy źle ocieplonej murłacie to wstrzyknięcie pianki na wyskoości podpitki zatrzymałoby drogę zimnego powietrze z góry na dół skoro tak to, znaczy, ze sam "ocieplales" w efekcie masz nie ocieplony dom. styropian na plackach zakoczenie przed murlata pozostaje czesc styropianu nad podbitka luzy miedzy wiencem a murlata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 22.03.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 zakladając ze wiatr wchodzi między styropian a pustak u góry (przy dachu) przy źle ocieplonej murłacie to wstrzyknięcie pianki na wyskoości podpitki zatrzymałoby drogę zimnego powietrze z góry na dół skoro tak to, znaczy, ze sam "ocieplales" w efekcie masz nie ocieplony dom. styropian na plackach zakoczenie przed murlata pozostaje czesc styropianu nad podbitka luzy miedzy wiencem a murlata Flashback rozumiem że nie wiesz jak mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.03.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 zakladając ze wiatr wchodzi między styropian a pustak u góry (przy dachu) przy źle ocieplonej murłacie to wstrzyknięcie pianki na wyskoości podpitki zatrzymałoby drogę zimnego powietrze z góry na dół skoro tak to, znaczy, ze sam "ocieplales" w efekcie masz nie ocieplony dom. styropian na plackach zakoczenie przed murlata pozostaje czesc styropianu nad podbitka luzy miedzy wiencem a murlata Flashback rozumiem że nie wiesz jak mi pomóc? chetnie bym to zrobil tylko, tylko pytanie czy ty naprawde tego chcesz. bo ja juz dawno zdemontowalbym kawalek podbitki i sprawdzil co jest "5" a nie kupowal pianke kolejna sprawa jesli scianka kolankowa poddasza jest wykonana g/k i wieje to za nia tez trzeba zajzec (na szczescie tu nie trzeba nic rozbierac wystarczy zdemontowac gniazda elektryczne - o ile scianka jest sporo oddalona od okapu/kolankowej murowanej lub wykonac kilka wiekszych otworow wycinajac plyte m/w na wysokosci wienca/murlaty). domowy endoskop (latarka lub halogen i lusterko). i na przod chlopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hardy50 22.03.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 http://forum.muratordom.pl/wiatr-w-gniazdkach,t147391.htm mam ten sam problem, tyle że u mnie wieje prawie ze wszystkich, ale póki co nie mam porblemu z oknami dachowymi.[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 22.03.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 W jednym miejsu w domu zostało sprawdzone tzn na skrychu w którym mam ocieplony dach ale jeszcze nie połozone płyty g/k na stelażu. Po odsłonięciu od wewnątrz wełny i dostaniu sie poprzez murłatę do styropianu (15cm klejonego na ścianach zewn. rzecz jasna) następnie poprzez włożenie palców pomiędzy styropianem a pustakiem okazuje sie ze nie dość że jest tam duży podmuch (prawdopodobnie jakiś duzy przeciąg sie zrobił na całej powierzchni scian budynku) to jest to bardzo zimne powierztne (poprostu trzymając tak ręke kilkanaście sekund nieźle mi zmarła ) Styropian mam klejony na placki i pod okapem dachu mam szczeliny od 1 do 2 cm. Dach mam ocieplony dobrze wiec powietrze zakladam że wchodzi mi tą szczelną przedostając sie wczesniej przez podpitkę i następnie wchodzi w szczelinę między śtyropian a pustak. Z uwagi że ten błąd powielony we wszystkich ocieplonych ścianach w dużym 400 m budynku to wiatr musi miec jakieć tam swoje "korytarze" którymi wchodzi i wychodzi tworząc duże przeciągi. Szczerze mówiąc nie wiem jak mam ten temat ugryść, spróbowałem przekuwając styro robić (jak pisałe we wczesniejszym poście) tzw. punktowe pompowanie pianki tak na pewnym obszrze sciany zewn. ale to nie dało rezultatu. Owszem mogę zdjąc podpitkę (trudno...od cholery roboty) ale jak zaślepie szczeline pod okapem to zamkne z kolei mozlwość wentylacji połaci dachowej - po to w końcu zostawiliśmy tą szczelinę. Chyba że przed zapiankowaniem tej szczeliny znajde jakieś mirko kratki wentylacyjne czy coś w tym stylui ja tam wsunę tak aby była jakas tam wentylacja... Nie wiem co robić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.03.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 i tak trzeba bylo zaczac.welna ukladana miedzy krokwiami powinna stykac sie z izolacja na elewacji, przestrzen miedzy izolacja elewacji a murlata lepiej by byla wypelniona na sama murlate od wewnatrz tez nalezaloby polozyc izolacje.przeciagi no coz raz, ze skopane ocieplenie to i w murowaniu moze byc sporo bledow ale na tym to, nie znam sie wiec improwizuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts