Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna idzie - czas pobiegać

Ya

Recommended Posts

Jak zwykle na wiosne stwierdzam, że czas zacząć biegać. Niestety sporo takich wiosen było, że poza takim stwierdzeniem niewiele robiłem :)

Ale w zeszłym roku trochę biegałem i było fajnie. Teraz też zamierzam.

Nie wiecie gdzie w sieci albo poza nią można znaleźć dobry plan treningu dla biegacza, który przez prawi całą jesień i całą zimę siedział w fotelu ?

Oczywiście sporo tych planów można znaleźć ale chodzi mi o plan rzetelny (aby nie dorobić się jakiejś wrednej kontuzji) i realny - wiadomo, że nie ma się czasu biegać codziennie, chodzić do siłowni itp - w końcu praca, rodzina i budowa trochę czasu zajmują.

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam

Ya

• 3 weeks później...

Ja biegam 4-5 razy w tygodniu po około godzinie

Zaczynałam od codziennych 15 minutowych biegów.A jak wiadomo apetyt rośie w miarę jedzenia, w zeszłym roku kupiłam sobie dobre buty, w tym roku maz sprawił mi urodzinowy prezent i kupił mi iPoda z słuchawkami do biegania i specjalnym paskiem na ramię.

Najtrudniej zacząć, a potem jak już wpadnie się w rytm to człowiek biega jak nałogowiec

Polecam, pamietaj, dobre buty i muzyka, nogi same Cię poniosą

• 9 months później...
  • 1 year później...

Ja właśnie skończyłam drugi tydzień z planu dla początkujących (korzystam z bieganie.pl). Wcześniej jeździłam na rowerze. Najpierw na stacjonarnym 5-6 razy w tygodniu po pół godziny a ostatnie miesiące w terenie ok. 3 razy w tygodniu 1,5-2 godzin. Kiedy jednak przyszło mi przebiec 10-15 minut było ciężko.

Pierwszy szok minął i teraz jest lepiej. Dzisiaj było to 25 min.

Nie mogę się doczekać kiedy będę mogła przebiec więcej, bo zawsze ciekawa jestem co jest za kolejnym zakrętem a tak minie połowa czasu i muszę wracać.

Zwykle biegam rano, przed śniadaniem, 5 min. jazdy samochodem i jestem w lesie :)

• 5 weeks później...

Wczoraj byłam w sklepie biegacza w Katowicach, asics robił badanie stopy. Myślałam, że potrzebuję butów neutralnych, albo dla nadsupinatorów a tu niespodzianka, bo okazało się, że jednak nie.

Już myślę o butach na sezon wiosenno-letni i waham się między Asics Trabuco 14 a Nike Pegasus +28.

Na razie robię swoje i biegam dalej. Rano niestety jest coraz ciemniej, będę musiała zabierać czołówkę, bo już teraz biegam prawie po omacku :/

Dzisiaj było tylko 20 minut, ale jutro już 45.

• 3 weeks później...

Na podstawie obserwacji zdartych podeszw butów wychodziło mi, że mam stopy neutralne, ale w sklepie biegacza asics robił id stóp i okazało się, że jednak pronujące. Polecili więc trabuco z podparciem pięty. Tyle, że sprzedawca powiedział, że skoro biegam w terenie to nawet z podparciem stopa będzie się przekrzywiała w prawo i w lewo w zależności od ukształtowania terenu wiec pagasusy też mogą być. Ale znowu asics ma fajniejszą podeszwę terenową :/

Coś mi się wydaje, że zdecyduję się w ostatniej chwili jeszcze raz przymierzając buty w sklepie.