Sp5es 04.05.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 To zupełnie coś innego. Trzeba wziąć zaprawę do układania kamieni np. Tubag, przy domowym wykonawstwie cementy / lub/i wapno trassowe. Receptury podaje Tubag w materiałach informacyjnych na cementy / wapno. Parę powyższych uwag z poprzedniego postu dalej aktualne. Oczywiście do fabrycznych zapraw samoróbce dalej brakuje. Szczególnie radzę uważać w przypadku układania piaskowca. Materiał jest zbyt słaby w porównaniu z zaprawą i może pękać kamień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 04.05.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Nie wiem czy to zbyt czarno nie wyrysowałeś - w podobnych warunkach pracują np. mury oporowe, cyklopowe umocnień brzegowych rzek - stale zamrażanie/rozmrażanie, nasycenie wodą, korozja chemiczna itd. - z dodatkiem napowietrzającym nie powinno byc tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 04.05.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 W moim przypadku materiałem jest granit.Mam wrażenie, że Tubag podaje receptury, zakładając korzystanie ze swoich gotowych mieszanek - a te odpadają ze wzgledów ekonomicznych. Będę wdzieczny za podanie receptury na zaprawę (fugę?) do wykonania domowym sposobem... Gdzie można kupić cement/wapno tasowe. Nigdzie ich nie widziałem, a byłem w wielu składach budowlanych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 04.05.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 może gotowa spoina PCI do kostki brukowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 04.05.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Nie za duże przestrzenie? Możesz podać jakiś link na info o tej spoinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 04.05.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 http://www.degussa-cc.pl/DCCPoland/PL/oferta/pciprogramoglnobudowlany/materiaypytkarskieceramikaikamienaturalny/fugizwykeitrwaleelastyczne/pci__pavifix_1k.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.05.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 W moim przypadku materiałem jest granit. Mam wrażenie, że Tubag podaje receptury, zakładając korzystanie ze swoich gotowych mieszanek - a te odpadają ze wzgledów ekonomicznych. Będę wdzieczny za podanie receptury na zaprawę (fugę?) do wykonania domowym sposobem... Gdzie można kupić cement/wapno tasowe. Nigdzie ich nie widziałem, a byłem w wielu składach budowlanych... Tubag sprzedaje chyba przez Tubag Polska w Jeleniej Gorze lub przez Sto-ispo. W ulotkach do cementu / wapna trassowego są receptury. Przy granicie rzeczywiście robiłbym nieco mniej zachodu. Ryzyko zdecydowanie mniejsze niż np. przy piaskowcu. Granit wytrzyma prawie wszystko. Zastosowanie materiałów z trassu zmniejszy jednak niebezpieczeństwo białych wykwitów. PCI może też coś mieć. Spoina do kostki brukowej moim zdaniem nie będzie sie nadawaćdo szerokich przestrzeni (zbyt drobne kruszywo, większy skurcz). Potrzebne będą większe wypełniacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 04.05.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 A jak to wygląda pod względem kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.05.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 PCI to b.dobry materiał, nigdy nie był za to tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 04.05.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 A czy da sią osiągnąć jakąś elastyczność takiej szerokiej spoiny? Grunt jest gliniasty i trochę pracuje. Planuję dylatacje, ale nie wiem, czy wystarczą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.05.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Stosuje się emulsje proszkowe-kopolimery akrylowe np. od 1-5% Mowilith LP 1103(?) - musiałbym poszukać, cena przemysłowa pow. 5 eur/kg, w detalu nieosiągalne. Inni producenci Elotex - z głowy typu nie dobiorę. Trass właśnie poprawia też właściwości w tym względzie (zmniejszenie naprężeń), jakkolwiek materiał nieograniczny = krzemionka= trass nie jest w stanie całkowicie zastąpić organicznego j.w. Na glinę i elastyczna zaprawa nie musi pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 04.05.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Sugerujesz, że powinienem wylać pod to zazbrojoną płytę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.05.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 W żadnym przypadku.Do dodatek do masy zaprawy.Jeśli rzeczywiście chciałbyś to użyć musiałbym w piwnicy poszukać prospektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 05.05.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Dzwoniłem dziś do Sto-ispo we Wrocławiu. Sprzedawca opowiadał o produktach Tubaga i upierał się, że należy ich używać bez żadnych dodatków - poza oczywiście wodą. Nie mówił zbyt pewnie, zanotował mój numer i... nie oddzwonił.Możecie mi podpowiedzieć, co dokładnie miałbym dodawać i w jakich proporcjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.05.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Na glinę wg mnie żaden dodatek nie wystarczy.Doradca Sto - odpowiada charakterowi firmy - wysoko nos, pełna nonszalancja.Zadzwoń do Bydgoszczy do Sto 052 345 20 18 i poproś p.Koprowicza lub kom órkowy do niego. Napewno da prawidłową informację techniczną.Miałem elektroniczne ulotki Tubaga, ale nie mogę ich odnależć. Może poźniej się dogrzebię Efekt połysku raczej do uzyskania przez impregnat gruntujący styrenowo- akrylowy, najlepiej rozpuszczalnikowy, nawierzchniowo. Robiąc w masie pojdziesz z torbami. np. Ispotex Tiefengrund lub produkt, który go zastąpił (Sto) lub analog ma Caparol)Można też dodać nierozpuszczalnych mydeł wapniowych np. stearynian wapnia 1-2 %. Osobiście nie sprawdzałem. raczej mniej niż więcej. Napewno ograniczy nasiąkliwość,co do połysku nie wiem.Dodatki plastyfikujące robi m.in. Lubanta SA Luboń, MC bauchemie Środa Śl, Rokita SA Brzeg Dolny.Dodatki uelastyczniające robił Clariant obecnie brak przedstawiciela tego działu w Polsce). Dział został bodajże sprzedany do japońskiej firmy KSE (Kuraray Speciality Chemicals?) lub Celanese USA.Stosowało się dodatek chyba Mowilithu - typu nie pamiętam z podstawowym zastosowaniem do betonów na autostrady. Pożesz probowac poszukać po stronach http://www.clariant.de lub .ch (?) - podaję na czuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 06.05.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Wielkie dzięki! Teraz muszę to wszystko usystematyzować i... do dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.05.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 a jak dokonać naprawy spoin cementowych. Trochę się wykruszyły, chyba był kiepski piasek. Mamy zrobiony chodnik + mały taras z płyt kamiennych na plycie betonowej. Spoiny wykruszyły się pod wpływem warunków atmosferycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 07.05.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Weź zaprawy fugowe Tubaga. To dobry materiał, podobnie jak Remmers.Zasadniczo nie są one polecane do powierzchni poziomych (niewidziałem takich zaleceń) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 07.05.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Korekta informacji z wczesniejszego postu , może być inaczej źle zinterpretowna: Efekt połysku raczej do uzyskania przez impregnat gruntujący styrenowo- akrylowy, najlepiej rozpuszczalnikowy, nawierzchniowo. np. Ispotex Tiefengrund lub produkt, który go zastąpił (Sto) lub analog ma Caparol) Robiąc w masie pojdziesz z torbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 03.07.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Ma może ktoś taras wyłożony kamieniem płomieniowanym? Podzielcie się doświadczeniami: które plyty lepsze -większe czy mniejsze?, z jakiego kamienia, kolor? Czy tylko na taras czy moga być na balkony ? Chyba ciężkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts