Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS Z KOSTKI BRUKOWEJ - jak zbudować? jaka kostka? jak pielęgnować? co polecacie?

pete

Recommended Posts

• Odpowiedzi 261
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rodzice mają tak zrobine schody wejściowe, z kostki betonowej.

Jak na razie od 2 lat jest OK. sam się zastanawiam nad tarasem z czegoś takiego.

Czyżby to był tak mało popularny sposób na taras i schody? Czy ktoś jeszcze ma taki zamiar?

A może ujawnią się ci, którzy już tak mają zrobione.

Pozdrawiam.

Z kostki betonowej jak najbardziej tak . Moi znajomi mają z niej zrobiony taras 30 m2 oraz schody a ja mam zrobione i to i to z kamienia naturalnego czyli granitu, który polecam . Układała go ekipa z doświadczeniem w układaniu schodów granitowych w Niemczech , chyba jedyna w Łodzi ( tylko ją udało mi się znależć). Wygląda super a trwałość na wieki. A co do podsypki to pod kostkę bet. i granit. oczywiście tylko cementowo- piaskowa. Jedynie kostka klinkierowa na nawierzchnie na podsypce piaskowej ( opinia fachowców). Pozdrawiam , powodzenia. Dobromiła z Łodzi. :wink:

• 1 year później...
  • 3 years później...

Witam

mam taras o wymiarach S-5m D-3,5m H- 45cm, od frontu(S) na szerokości 2metrów po środku mam schody, reszta pełna. chce ułożyć kostkę, tylko jak wykonać obrzeża tarasu, słyszałem opinie że kostka która jest na skraju tarasu ma być przyklejona na mokrą zaprawę, wypełnienie na piasku lub na piasku z cementem, tylko czy w momencie kiedy przód tarasu będzie tak wykonany, czyli kostka szczytowa na mokrą zaprawę a wypełnienie na samym piasku to czy po opadach deszczu woda wsiąkając pod kostkę i spływając do przodu tarasu tam się nie zatrzyma? A w zimę jak to wygląda? Jak to powinno być prawidłowo wykonane??

Mam podobny problem tylko u mnie taras betonowy jest 15-20cm powyżej terenu. Wymyśliłem sobie taki system i też nie wiem czy będzie ok. Na taras położę folie, potem piasek 2-3cm z małym spadkiem na zewnątrz, na to kostka. Brzegi tarasu wykończę palisadą betonową o wysokości 40cm, która wg mnie będzie stanowić "murek oporowy" dla obsuwającej kostki.

Mam podobny problem tylko u mnie taras betonowy jest 15-20cm powyżej terenu. Wymyśliłem sobie taki system i też nie wiem czy będzie ok. Na taras położę folie, potem piasek 2-3cm z małym spadkiem na zewnątrz, na to kostka. Brzegi tarasu wykończę palisadą betonową o wysokości 40cm, która wg mnie będzie stanowić "murek oporowy" dla obsuwającej kostki.

Pewnie lepszy od mojego, ja mam boki i przednia część (oprócz schodów) obłożone styropianem 2cm i na tym jest tynk mozaikowy. Na styropianie położone są korytka instalacyjne aby nie wpijało wody.Styropian jest przyklejony na packi kleju tak ze jest sporo prześwitów miedzy płytą tarasu a styropianem, aby woda spływająca po tarasie spływała pomiędzy płytę tarasu a styropianem. Niestety całość ma 40 cm wysokości.

[/img]

my mamy też wysoki taras i zrobilismy stopień przy drzwiach tarasowych i drugi stopień a nawet dwa przy zejsciu na trawę

i obłozyliśmy to krawężnikami zdaję się 30 cm

nie wygląda to jakos imponująco ale koszt krawężnika nas przekonał a tym bardziej że taras ma okolo 70 m2 i tych krawęzników dookoła wyszło sporo

a podjazd nam zrobiono beż krawęzników Zrobiono tzw. zastrzały z betonu pod kostkę

zima przeszła problemów nie było

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

mam 2 okna tarasowe. łącznie jakieś 6mb długości.

pod ościeżnicą tych okien jest 50% bloczka betonowego, 50% styropianu (i pianki). tak wyszło, mniejsza o to jeśli miało być inaczej.

a co się teraz robi od strony zewnętrznej? :)

póki co od zewnątrz jest styropian, którym są ocieplone fundamenty (10cm, hydromax). mniej więcej wygląda to tak jak na rys. http://patek.netinfo.pl/taras.png (ta 15-tka to styropian).

taras planuję z kostki betonowej.

co się robi pomiędzy kostką a ościeżnicą okna, jak wykańcza się próg, jak zabezpieczyć ten styropian? aby było trwałe, szczelne itd.

dzięki.