Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS Z KOSTKI BRUKOWEJ - jak zbudować? jaka kostka? jak pielęgnować? co polecacie?

pete

Recommended Posts

• Odpowiedzi 261
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uwag dwie - dom jeżeli jest prawidłowo zbudowany pracować [w sensie podnosić się - nie powinien], ale dobudowany taras - może. Założenie przy tarasie na zewnątrz, niezadaszonym powinno być jedne - jak najmniej fug - czyli miejsc gdzie woda może pracować, gdzie nie ma właściwej warstwy zewnętrznej [płytka, beton etc]. Ja u siebie na działce w górach mam właściwie zrobione lastriko ze szkłem wodnym w ramach dodatków i pomalowane jakąś gumą w płynie. Jest z 10 lat i jak na razie nic się nie dzieje...

Uwag dwie - dom jeżeli jest prawidłowo zbudowany pracować [w sensie podnosić się - nie powinien], ale dobudowany taras - może. Założenie przy tarasie na zewnątrz, niezadaszonym powinno być jedne - jak najmniej fug - czyli miejsc gdzie woda może pracować, gdzie nie ma właściwej warstwy zewnętrznej [płytka, beton etc]. Ja u siebie na działce w górach mam właściwie zrobione lastriko ze szkłem wodnym w ramach dodatków i pomalowane jakąś gumą w płynie. Jest z 10 lat i jak na razie nic się nie dzieje...

Cały czas uważałem, że "pracowanie" domu, to jego naturalne - powiedzmy kilkucentymetrowe - obniżenie się. Wynik nacisku budowli na niewielką w końcu powierzchnię. O pracy jako podnoszeniu nigdy nie słyszałem. Tak z ciekawości: czy "pracują" tylko domy nieprawidłowo zbudowane, jak pisze Balto? Nie ma tu jakiejś stałej reguły?

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

odgrzewam kotleta, Piszecie tu o płytch 40x40x4 na taras. Ja już kupiłem ale mam zagwozdke jak je ułożyć. Kostkę układa się tak aby wystawała na ok 1cm od żądanego poziomu a póżniej się ją ubija lub zagęszcza a jak z płytami? dobijać je? chyba nie za bardzo bo mogą popękać

jak się układa takie płyty?

• 4 months później...
  • 2 weeks później...

Jeśli masz doświadczenie i dostęp do sprzętu – tak. Pomocne info w linkach poniżej.

Półokrągłe stopnie są tu układane z elementów brzegowych, gdzie dostępne są również takie o podsatwie w kształcie trapezu. Układasz wtedy naturalny łuk bez konieczności przycinania kostki.

http://www.dom.pl/schody-zewnetrzne-z-kostki-brukowej.html

http://www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id2013,budowa-schodow-tarasowych

http://natarasie.com/blog/2012/11/15//schody-ulozone-z-kostki-brukowej,1608.html

• 3 weeks później...

Witam

Mam takie pytanie czy ktoś kiedyś i gdzięś układał polbruk na wylany już taras ?

otóż mam taki pomysł aby płożyć tak plbruk mam ok 5cm luzu do drzwi tarasowych od betonu i myślałem aby położyć tak polburk.

Dwie warstwy wokół tarasu przykleić na klej a w środku ułożyć luzem

czy robił to ktoś kiedyś ????

• 2 weeks później...
Na wylanym, betonowym tarasie podstawowym kłopotem jest potrzeba doskonałego wykonania izolacji przeciwwilgociowej. Niekiedy klei się płyty do podłoża. Wymaga to jednak moim zdaniem doskonałej precyzji i materiałów z najwyższej półki. Chodzi o to, żeby woda nie przedostała się pod płyty i np. nie zamarzła tam niszcząc taras. Klejenie kostki to jakieś kosmiczne puzzle. Zresztą 5 cm to za mało (standardowa kostka ma 6 cm grubości).