grzegorz_si 11.07.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Pęknięcia poszły po linii prostej przez kilka płytek i trzeba jakoś z tym żyć. Nie wygląda to nawet tak źle, choć lepiej gdyby wszystko było OK. Płytek nie stukam. Może czas zacząć? Zacznij z ciekawości. Oczywiście stukanie mam na myśli ręką a nie młotkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.07.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Uwag dwie - dom jeżeli jest prawidłowo zbudowany pracować [w sensie podnosić się - nie powinien], ale dobudowany taras - może. Założenie przy tarasie na zewnątrz, niezadaszonym powinno być jedne - jak najmniej fug - czyli miejsc gdzie woda może pracować, gdzie nie ma właściwej warstwy zewnętrznej [płytka, beton etc]. Ja u siebie na działce w górach mam właściwie zrobione lastriko ze szkłem wodnym w ramach dodatków i pomalowane jakąś gumą w płynie. Jest z 10 lat i jak na razie nic się nie dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet_zet 12.07.2012 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Uwag dwie - dom jeżeli jest prawidłowo zbudowany pracować [w sensie podnosić się - nie powinien], ale dobudowany taras - może. Założenie przy tarasie na zewnątrz, niezadaszonym powinno być jedne - jak najmniej fug - czyli miejsc gdzie woda może pracować, gdzie nie ma właściwej warstwy zewnętrznej [płytka, beton etc]. Ja u siebie na działce w górach mam właściwie zrobione lastriko ze szkłem wodnym w ramach dodatków i pomalowane jakąś gumą w płynie. Jest z 10 lat i jak na razie nic się nie dzieje... Cały czas uważałem, że "pracowanie" domu, to jego naturalne - powiedzmy kilkucentymetrowe - obniżenie się. Wynik nacisku budowli na niewielką w końcu powierzchnię. O pracy jako podnoszeniu nigdy nie słyszałem. Tak z ciekawości: czy "pracują" tylko domy nieprawidłowo zbudowane, jak pisze Balto? Nie ma tu jakiejś stałej reguły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.07.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 zet-zet: problem z osiadaniem domu - to wynik złego wybudowania jego fundamentów - dom nie powinien osiadać, chyba że powstaje na terenach szkód górniczych lub im podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet_zet 13.07.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Więc ostatecznie osiadanie czy podnoszenie się, bo już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 13.07.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Więc ostatecznie osiadanie czy podnoszenie się, bo już nie wiem Jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet_zet 13.07.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 OK więc wracajmy do początkowego wątku: co w miejsce odpadających płytek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 13.07.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 OK więc wracajmy do początkowego wątku: co w miejsce odpadających płytek? Ja jestem za kostką, ewentualnie płytami. Z kostek to te płukane ładnie na tarasach wyglądają, nawet bardzo ładnie. Łatwo poprawić, zdemontować, przerobić. Najszybciej, najtaniej, najmniej bałaganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.08.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Press-stone: stosować można, tylko problem główny jest taki, że woda nie może podchodzić pod ściany, taras nie może pękać i takie tam różne co sprawi, że za trzy lata nie będzie sieczki pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 13.09.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 odgrzewam kotleta, Piszecie tu o płytch 40x40x4 na taras. Ja już kupiłem ale mam zagwozdke jak je ułożyć. Kostkę układa się tak aby wystawała na ok 1cm od żądanego poziomu a póżniej się ją ubija lub zagęszcza a jak z płytami? dobijać je? chyba nie za bardzo bo mogą popękaćjak się układa takie płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 13.09.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Płyty dobija się gumowym młotkiem i to z czuciem bo popękają. Płyty po ułożeniu nie siadają tak mocno jak kostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 14.09.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Blechert, poproszę o ten sam katalog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 15.09.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Płyty w tym katalogu są bardzo drogie polecam granit. Naturalny a wyjdzie w podobnej cenie. Np. kostka cięto-łupana jest po bokach łupana, a góry cięta i płomieniowana antypoślizgowo. Powierzchnia wychodzi bardzo płaska a design jest:) 700 zł tona = 6 m2. Zdjęcia na stronie w cenniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 17.09.2012 03:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 To co, że drogie. Chętnie się zapoznam. Wysłałam adres. A ta kostka, to w jakim formacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 17.09.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Format: z góry dziesiątka a wysokość od 6 do 8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti12 15.02.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Witam zamierzam się na wczesną wiosnę wykonać właśnie taras z kostki i do tego schody na półokrągło , od czego mam zacząć i czy sam dam radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 25.02.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Jeśli masz doświadczenie i dostęp do sprzętu – tak. Pomocne info w linkach poniżej. Półokrągłe stopnie są tu układane z elementów brzegowych, gdzie dostępne są również takie o podsatwie w kształcie trapezu. Układasz wtedy naturalny łuk bez konieczności przycinania kostki. http://www.dom.pl/schody-zewnetrzne-z-kostki-brukowej.htmlhttp://www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id2013,budowa-schodow-tarasowychhttp://natarasie.com/blog/2012/11/15//schody-ulozone-z-kostki-brukowej,1608.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.02.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Na drugim i trzecim zdjęciu widać że masz nie ocieploną ściankę fund. Wskazane byłoby wrzucenie tam paru cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomektz 13.03.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 WitamMam takie pytanie czy ktoś kiedyś i gdzięś układał polbruk na wylany już taras ?otóż mam taki pomysł aby płożyć tak plbruk mam ok 5cm luzu do drzwi tarasowych od betonu i myślałem aby położyć tak polburk.Dwie warstwy wokół tarasu przykleić na klej a w środku ułożyć luzem czy robił to ktoś kiedyś ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 27.03.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Na wylanym, betonowym tarasie podstawowym kłopotem jest potrzeba doskonałego wykonania izolacji przeciwwilgociowej. Niekiedy klei się płyty do podłoża. Wymaga to jednak moim zdaniem doskonałej precyzji i materiałów z najwyższej półki. Chodzi o to, żeby woda nie przedostała się pod płyty i np. nie zamarzła tam niszcząc taras. Klejenie kostki to jakieś kosmiczne puzzle. Zresztą 5 cm to za mało (standardowa kostka ma 6 cm grubości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts