Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS Z KOSTKI BRUKOWEJ - jak zbudować? jaka kostka? jak pielęgnować? co polecacie?

pete

Recommended Posts

• Odpowiedzi 261
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie prace brukarskie dopiero ruszyły, panowie ułożyli z kostki placyk, który będzie spełniał rolę tarasu przy letniej kuchni, jest on prawie na poziomie gruntu, z niego będzie dalej przejście wybrukowaną dróżką na poziom wjazdu do garaży.

Po skończonych pracach brukarskich nad tym tarasem będzie drewniana konstrukcja, przy niej kratownica na winorośl, milin (bo wystawa południowa).

Przeciwpsowy płotek łapiący się w kadrze oczywiście zniknie:-)

kostka 1.jpg

kostka 2.jpg

Edytowane przez Basiaw

Basiab67 na jakiej wysokości macie ten taras? zastanawiałam się nad gazonami ale fachowiec nam odradził, pozdrawiam.

Taras jest niewysoki, akurat na wysokość 1 gazona (tego mniejszego prostokąta), ale moja koleżanka na wysoki taras wykończony również gazonami (na wysokość wchodzą trzy prostokąty), te od spodu zalane są betonem, a te na wierzchu wypełnione ziemią i obsadzone kwiatami - wygląda super. Ja również obsadziłam swoje kwiatami , z tymże są to kwiaty niskie (gazanie i starce na przemian - wygląda przyjemnie:D).

Kusiło mnie wykończyć taras palisadami okrągłymi, ale raz że to koszty 2 razy większe, a dwa to mój fachowiec mi odradzał, że niby się lubią przewracać, ale uważam że to kwestia odpowiedniego wykonania, moi fachowcy poprostu to wkopują, a słyszałam że palistady trzeba zabetonować i jest wtedy ok'y. Pozdrawiam Basia

blechert - ŚWIETNE< dziękuje bardzo, o to mi chodziło.....

ale ale....

a jak to chcesz wysłać? tzn. katalog to rozumiem, ale jak "wyślesz mi rabaty" .... ściągać od Ciebie z rabatem i płacić za transport to na jedno wyjdzie!!

chyba żebyś sam przywiozł i ułożył te płyty, podaj mi proszę dokładnejsze dane co i jak i cenę z tym rabatem ;) + koszty Twojej robocizny...

taras nie jest wylany i nie chcę nic wylewać, najlepiej mocno ubić piach i na to obrzeża jakieś i w środku ułożyć po prostu płyty, skłaniałabym się albo do programu piaskowca albo do łupka śnieżnego,.ew. dolomit królewski biały, wszystkie wersje gładkie taras ok. 50cm powyżej gruntu, mazowieckie

Edytowane przez ANNNJA

U mnie prace brukarskie dopiero ruszyły, panowie ułożyli z kostki placyk, który będzie spełniał rolę tarasu przy letniej kuchni, jest on prawie na poziomie gruntu, z niego będzie dalej przejście wybrukowaną dróżką na poziom wjazdu do garaży.

Po skończonych pracach brukarskich nad tym tarasem będzie drewniana konstrukcja, przy niej kratownica na winorośl, milin (bo wystawa południowa).

Przeciwpsowy płotek łapiący się w kadrze oczywiście zniknie:-)

Basia a co to za kolorek na elewacji masz?

Taras jest niewysoki, akurat na wysokość 1 gazona (tego mniejszego prostokąta), ale moja koleżanka na wysoki taras wykończony również gazonami (na wysokość wchodzą trzy prostokąty), te od spodu zalane są betonem, a te na wierzchu wypełnione ziemią i obsadzone kwiatami - wygląda super. Ja również obsadziłam swoje kwiatami , z tymże są to kwiaty niskie (gazanie i starce na przemian - wygląda przyjemnie:D).

Kusiło mnie wykończyć taras palisadami okrągłymi, ale raz że to koszty 2 razy większe, a dwa to mój fachowiec mi odradzał, że niby się lubią przewracać, ale uważam że to kwestia odpowiedniego wykonania, moi fachowcy poprostu to wkopują, a słyszałam że palistady trzeba zabetonować i jest wtedy ok'y. Pozdrawiam Basia

Właśnie tego się bałam - wysokość. Jakoś nie mogłam uwierzyć, że to się będzie wszystko trzymało. Zwłaszcza że mój syn napewno zacząłby się po tym wspinać. Wklej foto to będziemy podziwiać roślinki:) Co do palisad to mnie fachowiec coś wspominał o podwójnym betonowaniu. Nie mają prawa się przewracać. Pozdrawiam, M.

Basia a co to za kolorek na elewacji masz?

To dość jasna oliwka, świetny kolor, na budynku mieszkalnym od 4 lat i patrząc na elewację zrobioną miesiąc temu na budynku garażowym nie widzę żadnej różnicy, nie boję się też problemów z mchem na północnej stronie.

Ten puc jest gotową mieszaniną od lokalnego producenta tynków i farb, ma wzornik kolorów i jak widać pilnuje parametrów, bo kolor jest powtarzalny.

pozdrawiam

Basia

Blechert -... fajnie..na zamówienie, tzn. że nie masz "pod ręką" żadnej z tych płyt? ???

podeślij proszę mi katalog, ew. czy mogłabym poprosić o 1 płytkę z tym katalgiem? ew. poproszę o fotki z bliska tych co pisałam wyżej,

adres podaję mi priv, podaj też proszę koszt wysyłki....idę na priv. a może masz coś z realizacji i mógłbyś zaprezentować tutaj?

pozdrawiam

Blechert -... fajnie..na zamówienie, tzn. że nie masz "pod ręką" żadnej z tych płyt? ???

podeślij proszę mi katalog, ew. czy mogłabym poprosić o 1 płytkę z tym katalgiem? ew. poproszę o fotki z bliska tych co pisałam wyżej,

adres podaję mi priv, podaj też proszę koszt wysyłki....idę na priv. a może masz coś z realizacji i mógłbyś zaprezentować tutaj?

pozdrawiam

Oni w fabryce nawet nam sprzedawcom nie dają tego czego chcemy, tylko niektóre rzeczy i to takie które oni chcą w danym momencie promować. Nie ma lekko. Ale katalog mają w tym roku na prawdę dobry. Foty tam zawarte oddają istotę rzeczy. Wyślę go, proszę o adres na [email protected]

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

witam,

dostałam katalog, dziękuje!!!

klinkier zdecydowanie NIE- bo za małe elementy, ponadto zależy mi na bardzo jasnym kolorze, biały, kremowy lub lekko żółty lub mieszanka tego...

ten katalgo zawiera tego co szukam, to ten kierunek, ceny ..no wyższe niż zwykła kostka ale jeszcze może się załapiemy finansowo /...

• 9 months później...

Witam,

Tak jak w temacie ale z małym uszczegółowieniem. W założeniach planowałem na wylanym (beton) tarasie położyć płytki (taras jest już wylany). Pytanie jak się zabrać do ułożenia kostki na tymże tarasie. Wspomnę, że przestrzeń między płytą tarasu a drzwiami pozwala na położenie kostki 4cm (prześwit ok 8cm). Taras nie jest idealnie równy +/- 1cm. Głównie chodzi o to, czym wyrównać powierzchnię pod kostką ?? oraz jak i na czym poobsadzać obrzeża??

Znajomy, który położył kostkę na taras bardzo teraz tego żałuje. Z tarasu wnosi się na kapciach, butach, czy nogach - piasek, który bardzo niszczy mu panele przy wejściu. Ten piasek cały czas wychodzi ze spoin kostki. Myślę, że płytki są trochę lepsze, bo nie mają w spoinach piachu.

Ja zrobiłem sobie taras drewniany i jestem bardzo zadowolony. Chodzenie po nim boso, to sama przyjemność, a piaseczek się nie trzyma, bo między deskami są szpary kilkumilimetrowe, gdzie kurz i piasek, pod wpływem wiatru - a czasami miotły - się "chowają".

Edytowane przez misz
błąd

Też bym wolała drewno, solidne zdrowe dechy, w ostateczności kompozytowe. Są cieplejsze niż płytki czy kostka, wyglądają świetnie, a wylewka pod taki taras nie musi być idealnie równa. Niedawno oglądaliśmy deski z andrewexu, modrzew bodajże, wyglądały bardzo solidnie i wcale nie były drogie.

Znajomy, który położył kostkę na taras bardzo teraz tego żałuje. Z tarasu wnosi się na kapciach, butach, czy nogach - piasek, który bardzo niszczy mu panele przy wejściu.

Mam kostke na tarasie i nie uważam tego za dobre rozwiązanie. Nie z powodu piasku - mam w salonie deski sosnowe, uzytkuje juz kilka lat i nie są zniszczone w miejscu, gdzie wchodzi sie z tarasu. Kostka sie brudzi, trudno ja domyć (czyścimy 2-3 razy w roku karcherem, żmudna praca), ze spoin wyrasta trawa/chwasty - ciągle trzeba spryskiwać round-upem.

Generalnie nie polecam - wolałabym drewno