Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS Z KOSTKI BRUKOWEJ - jak zbudować? jaka kostka? jak pielęgnować? co polecacie?

pete

Recommended Posts

Witajcie, jestem na etapie układania płytek na tarasie. Oczywiście mam problem jak nie trudno się domyślić ;-) rok temu została wylana posadzka ale mąż jej nie zatarł i stało się co się stało (widać na zdjęciach) po prostu pod wpływem warunków pogodowych i nie tylko wierzchnia część uległa wykruszaniu się. Teraz nie wiem co mamy zrobić. Czego użyć aby klej związał płytkę z podłożem, tak aby nie odsadziło jej po zimie. Zastanawialiśmy się nad posadzką samopoziomującą ale nie wiem co będzie najlepszym rozwiązaniem. Załączam grafikę może komuś przyjdzie coś ciekawego do głowy . Pozdrawiam ;-)

2.JPG

1.JPG

• Odpowiedzi 261
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za pomysł blechert.pl ale będzie problem ponieważ posadzka, która została wylana to grubość 10cm i B10 ze zbrojeniem. Mieliśmy resztki betonu i wykorzystaliśmy. Ponadto płytki mają być na werandzie i tarasie (one są na wysokości nad ziemią ok 20-70cm dom położony jest na terenie pochyłym). Może jednak się uda je położyć bo kostki nie położę (mamy kupione płytki).

autorus - kostki wbijamy w suchy beton o grubości ok. 15 cm. Potem ubijamy to np. przez deskę dla lepszego wyrównania/wygładzenia. Przy 8 cm nie da się tego dobrze dobić, bo kostka nie siądzie miękko. Sama kostka ma wymiar 4x6 oraz praktycznie 2 cm odchyłki plus trochę suchego betonu pod spodem i już robi się zong. Oczywiście na upartego położysz to, ale to już jest "rzeźba" a nie brukarstwo:)

Mam schody zewnętrzne z kostki z piaskowca, spoiny wypełnione zaprawą. Kostka jest troche nierówna, ale to nie przeszkadza w użytkowaniu. Taras też z piaskowca, spoiny wypełnione piaskiem- trochę nanosi się do domu, dzisiaj dałabym zaprawę. Pomijając to, że o piaskowiec trzeba dbać to jestem zadowolona. Na schody kostka jest o niebo lepsza niż jakiekolwiek gresy, które prędzej czy później sie odspoją no i nie jest śliska po deszczu.

Co do pracochłonności nic nie powiem bo robił nam to brukarz.

Też się nasłuchałem wiele złego na temat kostki na tarasie. Dlatego zdecydowałem się zrobić u siebie w ogrodzie taras z kompozytu. Wygląda super no i nie muszę spędzać wolnego czasu na pielęgnacji. Wybrałem kolor tropikalnego brązu i muszę przyznać, że świetnie prezentuje się w zestawie ze stolarką okienną i drzwiową mojego domu. Mogę chodzić po nim boso, bez obawy że wbije mi się w stopę jakaś drzazga. Spędzanie czasu na takim tarasie to sama przyjemność.

Znajomy, który położył kostkę na taras bardzo teraz tego żałuje. Z tarasu wnosi się na kapciach, butach, czy nogach - piasek, który bardzo niszczy mu panele przy wejściu. Ten piasek cały czas wychodzi ze spoin kostki. Myślę, że płytki są trochę lepsze, bo nie mają w spoinach piachu.

Ja zrobiłem sobie taras drewniany i jestem bardzo zadowolony. Chodzenie po nim boso, to sama przyjemność, a piaseczek się nie trzyma, bo między deskami są szpary kilkumilimetrowe, gdzie kurz i piasek, pod wpływem wiatru - a czasami miotły - się "chowają".

jpg.jp.jpg

Edytowane przez gregor005

• 2 weeks później...

Wiem ,że temat tarasów był wielokrotnie omawiany jednak jest tego tyle w internecie że musiałbym chyba wziąć urlop i czytać po kolei. Mam dylemat odnośnie mojego tarasu- stare płytki zaczynają odpadać i wygladają już nieciekawie. Postanowiłem skuć beton spod płytek i ułożyć coś na piasku - kostka brukowa, płyty.Odpada taras drewniany ze względu na koszty, chciałbym coś położyć do ok 120 zł za m2.

http://allegro.pl/bruk-bet-plyty-tarasowe-drewno-ogrodowe-braz-patyn-i2449165939.html - myślę nad czymś takim ale tylko na szerokośćdrzwi tarasowych , dalej położyłbym jakieś płyty-

http://allegro.pl/bruk-bet-babilon-kostka-brukowa-prostokat-polecam-i2445993326.html

http://allegro.pl/plyty-tarasowe-torino-libet-i2453983947.html

Czy takie połączenie to dobry pomysł, czy ta imitacja drewna to nie zwykła tandeta ,która się pościera popierwszym sezonie?????

A może nie bawić się w łączenie tylko położyć na całości któreś z tych płyt lub nawet zwykłą kostkę brukową???

Może ktoś mi coś doradzi bo trzebaby zacząć jakieś przygotowania.

Od kilku lat na tarasie mam gres położony na wylewce betonowej. Owszem, pojawiają się pęknięcia, gdyż taras ciągle pracuje (podobnie jak cały dom), ale na kostkę brukową nie zamieniłbym tego nigdy. To w końcu taras, a nie podjazd :)

Ile lat leżą te płytki na tym tarasie?

Taras masz zadaszony?