juka25 18.05.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Witajcie, jestem na etapie układania płytek na tarasie. Oczywiście mam problem jak nie trudno się domyślić rok temu została wylana posadzka ale mąż jej nie zatarł i stało się co się stało (widać na zdjęciach) po prostu pod wpływem warunków pogodowych i nie tylko wierzchnia część uległa wykruszaniu się. Teraz nie wiem co mamy zrobić. Czego użyć aby klej związał płytkę z podłożem, tak aby nie odsadziło jej po zimie. Zastanawialiśmy się nad posadzką samopoziomującą ale nie wiem co będzie najlepszym rozwiązaniem. Załączam grafikę może komuś przyjdzie coś ciekawego do głowy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 20.05.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Juka25 - Jeżeli już teraz Ci robią się takie rzeczy, to skuj to w całości i połóż na gruncie na podbudowie jak pod kostkę - kostkę lub płyty. Wielu klientów mówi mi, że płytki skuwali z tarasu 3 razy w 10 lat. Policz ile to ich kosztowało i podejmij decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka25 20.05.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Dzięki za pomysł blechert.pl ale będzie problem ponieważ posadzka, która została wylana to grubość 10cm i B10 ze zbrojeniem. Mieliśmy resztki betonu i wykorzystaliśmy. Ponadto płytki mają być na werandzie i tarasie (one są na wysokości nad ziemią ok 20-70cm dom położony jest na terenie pochyłym). Może jednak się uda je położyć bo kostki nie położę (mamy kupione płytki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autobus 28.05.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 blechert.pl odnośnie odpowiedzi, że przy 8 cm prześwitu nie uda się ułożyć kostki 4cm, możesz powiedzieć co takiego miało by się pod tą kostką i w jakiej grubości znaleźć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 28.05.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 autorus - kostki wbijamy w suchy beton o grubości ok. 15 cm. Potem ubijamy to np. przez deskę dla lepszego wyrównania/wygładzenia. Przy 8 cm nie da się tego dobrze dobić, bo kostka nie siądzie miękko. Sama kostka ma wymiar 4x6 oraz praktycznie 2 cm odchyłki plus trochę suchego betonu pod spodem i już robi się zong. Oczywiście na upartego położysz to, ale to już jest "rzeźba" a nie brukarstwo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autobus 31.05.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Czyli podsumowując: da się. A pod tą kostkę trzeba by tylko dać warstwę suchego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek212 07.06.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 witam forumowiczów, chciałem zapytac o taras i schody wejściowe wyłożone kostką brukową. Czy jest to ciężkie do zrobienia, i jak to się sprawdza w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 07.06.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Mam schody zewnętrzne z kostki z piaskowca, spoiny wypełnione zaprawą. Kostka jest troche nierówna, ale to nie przeszkadza w użytkowaniu. Taras też z piaskowca, spoiny wypełnione piaskiem- trochę nanosi się do domu, dzisiaj dałabym zaprawę. Pomijając to, że o piaskowiec trzeba dbać to jestem zadowolona. Na schody kostka jest o niebo lepsza niż jakiekolwiek gresy, które prędzej czy później sie odspoją no i nie jest śliska po deszczu. Co do pracochłonności nic nie powiem bo robił nam to brukarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 09.06.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 U mnie w galerii obejrzyj duże schody na taras wykonane tylko z bruku granitowego i krawężników granitowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor005 13.06.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 (edytowane) Też się nasłuchałem wiele złego na temat kostki na tarasie. Dlatego zdecydowałem się zrobić u siebie w ogrodzie taras z kompozytu. Wygląda super no i nie muszę spędzać wolnego czasu na pielęgnacji. Wybrałem kolor tropikalnego brązu i muszę przyznać, że świetnie prezentuje się w zestawie ze stolarką okienną i drzwiową mojego domu. Mogę chodzić po nim boso, bez obawy że wbije mi się w stopę jakaś drzazga. Spędzanie czasu na takim tarasie to sama przyjemność. Znajomy, który położył kostkę na taras bardzo teraz tego żałuje. Z tarasu wnosi się na kapciach, butach, czy nogach - piasek, który bardzo niszczy mu panele przy wejściu. Ten piasek cały czas wychodzi ze spoin kostki. Myślę, że płytki są trochę lepsze, bo nie mają w spoinach piachu. Ja zrobiłem sobie taras drewniany i jestem bardzo zadowolony. Chodzenie po nim boso, to sama przyjemność, a piaseczek się nie trzyma, bo między deskami są szpary kilkumilimetrowe, gdzie kurz i piasek, pod wpływem wiatru - a czasami miotły - się "chowają". Edytowane 29 Czerwca 2012 przez gregor005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 28.06.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Wrzuć do jedynej słusznej wyszukiwarki „schody tarasowe z kostki brukowej” Będzie sporo na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowiciusz79 03.07.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Wiem ,że temat tarasów był wielokrotnie omawiany jednak jest tego tyle w internecie że musiałbym chyba wziąć urlop i czytać po kolei. Mam dylemat odnośnie mojego tarasu- stare płytki zaczynają odpadać i wygladają już nieciekawie. Postanowiłem skuć beton spod płytek i ułożyć coś na piasku - kostka brukowa, płyty.Odpada taras drewniany ze względu na koszty, chciałbym coś położyć do ok 120 zł za m2.http://allegro.pl/bruk-bet-plyty-tarasowe-drewno-ogrodowe-braz-patyn-i2449165939.html - myślę nad czymś takim ale tylko na szerokośćdrzwi tarasowych , dalej położyłbym jakieś płyty-http://allegro.pl/bruk-bet-babilon-kostka-brukowa-prostokat-polecam-i2445993326.htmlhttp://allegro.pl/plyty-tarasowe-torino-libet-i2453983947.htmlCzy takie połączenie to dobry pomysł, czy ta imitacja drewna to nie zwykła tandeta ,która się pościera popierwszym sezonie?????A może nie bawić się w łączenie tylko położyć na całości któreś z tych płyt lub nawet zwykłą kostkę brukową???Może ktoś mi coś doradzi bo trzebaby zacząć jakieś przygotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 03.07.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Kostka betonowa na tarasie wypada najgorzej. Płyty z fakturą na powierzchni są eleganckie plus podbudowa na suchym betonie po skuciu tarasu i będzie na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 05.07.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 WitamTeż robię przymiarki do takiego rozwiązania. Blechert możesz napisać jakiej firmy płyty położyć. Mam taras podniesiony i boki otynkowane. Tynk odpada jak wykończyć krawędź.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 05.07.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Polecam granitowe:) a z betonowych trudno wybrać - tego są ogromne ilości. Najlepiej przejrzeć wzornik z kawałkami płyt. Albo popatrzeć na podłogi w galeriach handlowych dla inspiracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet_zet 10.07.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Od kilku lat na tarasie mam gres położony na wylewce betonowej. Owszem, pojawiają się pęknięcia, gdyż taras ciągle pracuje (podobnie jak cały dom), ale na kostkę brukową nie zamieniłbym tego nigdy. To w końcu taras, a nie podjazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 10.07.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Od kilku lat na tarasie mam gres położony na wylewce betonowej. Owszem, pojawiają się pęknięcia, gdyż taras ciągle pracuje (podobnie jak cały dom), ale na kostkę brukową nie zamieniłbym tego nigdy. To w końcu taras, a nie podjazd Ile lat leżą te płytki na tym tarasie? Taras masz zadaszony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet_zet 10.07.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Płytki leżą od 2008 r. Taras jest częściowo zadaszony - mniej więcej 1/3 powierzchni jest pod dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 11.07.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Płytki leżą od 2008 r. Taras jest częściowo zadaszony - mniej więcej 1/3 powierzchni jest pod dachem. Czy część płytek nie wydaje już przy stukaniu takiego głuchego odgłosu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet_zet 11.07.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Pęknięcia poszły po linii prostej przez kilka płytek i trzeba jakoś z tym żyć. Nie wygląda to nawet tak źle, choć lepiej gdyby wszystko było OK. Płytek nie stukam. Może czas zacząć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts