Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS Z KOSTKI BRUKOWEJ - jak zbudować? jaka kostka? jak pielęgnować? co polecacie?

pete

Recommended Posts

poza drewnianym, taras z kostki granitowej jest najładniejszy i najpraktyczniejszy.
co do wyglądu - mogę się zgodzić. Co do praktyczności, to już nie tak bardzo. Wspomniany już jest temat wnoszenia piasku do środka - bo nie tak łatwo zamieść. Dodatkowo: stół pewnie będzie się lekko kołysał na nierównościach. Jak to odśnieżać?

nieprawda.

Dzisiaj nawet w garażach nie robia wylewki tylko układają bruk, albo "puzle"

Woda wsiąka sobie, paruje kiedy jest na to czas....

Nie ma chyba niczego mądrzejszego niż pomysł z brukiem.

Wiem bo przetestowałem płytki.

Sam zrobiłem w tym roku wyjście z tarasu żwirowe.

PS:

mieszkam w moim od 4 lat.

• Odpowiedzi 261
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy ktoś planuje, bądź wykonał taras z cegły??? Planuję zarówno w domu, jak i w ogrodzie troszkę wiejskie klimaty. Zainspirował mnie ogródek w jednej z poznańskich restauracji i jakoś tej cegły nie mogę sobie wybić z głowy, a nie mam zielonego pojęcia jak taki taras można wykonać.

http://www.girasole.com.pl/ogrodek

• 2 weeks później...
  • 4 months później...
  • 2 weeks później...

Ja widziałem.

Sąsiedzi mają taras z kostki brukowej i palisad.

Wygląda i imprezowało się na nim dobrze.

Mój taras jest z bruku piaskowcowego i zawracałem sobie nim głowę od roku, wreszcie go skończyli, i jest.

I jestem z niego od 2 tygodni bardzo zadowolony.

A żona gdy rozłoży na nim leżak....

• 2 weeks później...
wylewam posadzki ale tarasy u siebie zrobię z palisady i kostki pikolo (takie małe trapezy z drobnym Kamyszkiem) coś pięknego i nie jest ślizgi... granit znowu wieczny choć nie jest tani... albo zwykła kostka kolorowa np. nostalit też ładna... na pewno kostka a nie płytka... widziałem takie tarasy z kostki ( nawet robiłem przez 1 roku jako brukarz 8 lat temu i widziałem ładne wzory) pięknie wyglądają....

• 4 weeks później...
  • 5 weeks później...

Podobają nam się tarasy z płyt kamiennych lub coś jak płyty betonowe tarasowe BRUK-BET'u. Chodzi o płyty regularne jak na zdjęciu

Na chwilę obecną taras jest wylany z betonu ok. 4-5cm poniżej poziomu dolnej krawędzi drzwi tarasowych aby można było coś takiego o grubości 3,5 - 4cm położyć. Czy takie płyty można kłaść na kleju jak płytki i fugować czy musi to być położone na podsypce jak kostka? Mam zamiar ułożyć to sam a nigdy wcześniej nie miałem z taką płytą do czynienia.

44..jpg

Witam,

Pytanie do użytkowników tarasów z kostki brukowej i granitowej: czy jesteście zadowoleni z Waszych tarasów? Jak zachowuje się kostka (płytki) z Libetu po kilku latach użytkowania? Czy sie bardzo wybarwia? Fajnie byłoby zobaczyć jakieś zdjęcia tarasów. Dziękuje za opinie. Pozdrawiam