Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS Z KOSTKI BRUKOWEJ - jak zbudować? jaka kostka? jak pielęgnować? co polecacie?

pete

Recommended Posts

• Odpowiedzi 261
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podobają nam się tarasy z płyt kamiennych lub coś jak płyty betonowe tarasowe BRUK-BET'u. Chodzi o płyty regularne jak na zdjęciu.

Zainteresowanych płytami kamiennymi, podobnymi do oferowanych przez bruk-bet zapraszam na stronę po niżej podanym linkiem:

http://allegro.pl/plytka-kamien-plytki-plyty-ogrodowe-tarasowe-i1300213862.html

Oferowane płyty są o 25 % tańsze niż podobne z bruk-betu.

Pozdrawiam Serdecznie

No to nie opłaca się (wliczając transport). Mam 20% rabatu na płyty z bruk betu w hurtowni która mnie zaopatruje. Kupiłem już 230m2 kostki Ateny bruk betu (wapień muszlowy) i cena katalogowa ok. 68,00zł a kupiłem po 54,00zł. Cena za trawertyn po rabacie 105zł z dostawą na budowę. Tak, ze furory nie robisz tą ceną.

Mam zrobione schody wejściowe z takich płyt tj z BrukBetu. Wykonane było to w 2006r na wylanych betonowych schodach zostały za pomocą kleju bardzo elastycznego (Ceresit CM 21) przyklejone płyty do podłoża. Płyty pionowe przykleiłem również klejem tyle że około 3 - 5 cm powyżej gruntu (kostka brukowa) ze względu na ruchy zimą. Dodatkowo miedzy kostką brukową a płyta pionowa umieściłem elastyczną gąbkę by wyeliminować zaciekanie. Całość za fugowane fugą Mapei tyle że na sucho zamiecione i zraszane było prze kilka dni mgiełką wodną.

Schody spisują się rewelacyjnie zimą i mimo takich mrozów i lokalizacji od wschodu nadal się tzrymają

• 2 weeks później...
No to nie opłaca się (wliczając transport). Mam 20% rabatu na płyty z bruk betu w hurtowni która mnie zaopatruje. Kupiłem już 230m2 kostki Ateny bruk betu (wapień muszlowy) i cena katalogowa ok. 68,00zł a kupiłem po 54,00zł. Cena za trawertyn po rabacie 105zł z dostawą na budowę. Tak, ze furory nie robisz tą ceną.

Nie porównuj ceny kostki do ceny płyt kamiennych, bruk bet ma ceny katalogowe na takie płyty od 103,90 do 147,03 zł/m2

Ja oferuje od 83.12 zł (25% taniej) do 107,36 zł (37% taniej) + 15,65 zł koszt transportu 1m2 ,

Jeśli kupisz 120 m2 transport będziesz miał połowę tańszy, a jak kupisz pow. 200 m2 transport masz za darmo w dowolne miejsce w Polsce.

I nie mówię tutaj o rabacie który jest udzielany na okres zimowy, jak to robią hurtownie tylko cenę płyt o okresie od wiosny do jesieni.

Dla Ciebie może to furorą nie jest a dla kogoś innego może to być sporą oszczędnością bez straty na jakości bo gwarancje też daje na wszystkie wyroby.

Pozdrawiam

Edytowane przez ozdoby-betonowe21.pl

• 5 months później...

Witam,

Mam zamiar wykonać samodzielnie bruk. Ale ma pytanie odnośnie wykonania obrzeży na tarasie.

Wysokość tarasu od gruntu będzie wynosić około 30 cm, wysokość typowych obrzeży to 20 cm (palisady mi się nie podobają).

Jak w takim przypadku wykonać obrzeża? Czy należy podnieść teren na tarasie, czy nie będzie się obsuwał, czy obrzeże obsypać

suchą zaprawą po obu stronach???

Z góry dziękuję za pomoc.

są obrzeża 30 cm też. Zasada praktyczna jest taka że niewystawiaj wyzej niz połowa obrzeża. Obrzeża ustawiasz na suchym betonie (cement z piaskiem na sucho), obetonowujesz od zewnetrznej strony, gdy obetonujesz od wewnetrznej podczas osiadania polbruku ten przy obrzezu nieosiądzie i będziesz miał skocznie. Teren przy tarasie podnieś wyżej tak abyś mógł czyms to skosić (jeżeli będziesz miał trawe), czyli szerokość kosiarki i dopiero spadek

Fotki elementów na obrzeża znajdziesz na mojej stroce w zakładce cennik. Polecam tam kamień murowy 20x20x40cm lub krawężniki łupane kładzine na płasko w tym przypadku w trzech warstwach. Albo można to wymurować z półbruku też kładzionego na płasko ale wzór w cegiełkę i 3 warstwy. Pozdrawiam