Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagęszczarka gruntu

marcos3

Recommended Posts

Za jakiś czas czeka mnie zagęszczanie gruntu. Zastanawiałem się nad wypożyczeniem zagęszczarki tylko jest pewne ale. Maszynę będę potrzebował pewnie kilkanaście razy. Pytałem o cenę wypożyczenia i średnio wychodzi 100 zł i dla mnie to za drogo. Więc postanowiłem zrobić zagęszczarkę sam. Mam silnik elektryczny. Nie wiem tylko jak dokładnie jest zbudowana taka zagęszczarka. Może ktoś już coś takiego zrobił i poradzi mi jak to skonstruować. Podobno elementem wibrującym jest wałem mimośrodowy. Jeśli ktoś ma zdjęcia zagęszczarki własnej roboty to poproszę o zdjęcia, schematy itp.

taniej i szybciej wyjdzie cię wynajęcie. Jeśli nie masz pojęcia o budowie takich maszyn, w pełni wyposażonego warsztatu ślusarskiego (tokarka, frezarka), a sprzęt będzie wykorzystany kilka razy to szkoda twoich nerwów i czasu. Robią koło ciebie jakieś drogi, albo jakaś duża firma coś buduje? pogadaj z robotnikami - za grosze ubiją ci po godzinach

• 2 weeks później...

Niewiem czy elektryczną jest sens, chyba że masz silnik trójfazowy i ze 2000 W przynjamniej, inaczej bedzie to wyglądało jakbyś nogami udeptywał.

Też miałem ten sam dyleat i kupiłem sobie własną spalinową na silniku HONDY GX 5,5. cena 2250 zł.

Stwierdziłęm że bardziej mi sie to opłaca niż wypożyczanie, bo potrzebował bym na 2 tyg, a biorąc pod uwagę robienie kostki brukowej po wybudowaniu, to już nawet nie ma co porównywać.

Co do budowy to nie ma prostrzego urządzenia: silnik, wibrator, paski do napędu, mocna podstawa, rączka.

Jak chcesz zrobie fotke, ale mozesz odwiedzić stronke:

http://www.dromasz.com/

U nich kupowałem

Pozdro !!!

• 3 weeks później...
  • 10 months później...

Witam,

Znajomy ma do naprawienia zagęszczarkę gruntową (KIPOR)

Problem jest taki, że spala olej z komory silnika.

Zawory są szczelne

Pierścienie lekko zjechane no i pewnie one będą do wymiany.

Pytanie mam tylko takie czy ktoś już może taką zagęszczarkę naprawiał i oprócz pierścieni jest może coś jeszcze co lepiej wymienić za w czasu aby nie spalała tego oleju.

Z góry bardzo dziękuję za informację.

• 1 year później...
Słuchajcie ja natomiast mam inny problem. Posiadam zagęszczarke gruntu SWEPAC FB250 diesel oczywiscie 2010r. no i pali na korbke od szczała tyle że zanim wejdzie na obroty i zacznie pożądnie ubijac mija 20-30 minut. Co to może być? orientuje się ktoś? z góry dzieki:)

Słuchajcie ja natomiast mam inny problem. Posiadam zagęszczarke gruntu SWEPAC FB250 diesel oczywiscie 2010r. no i pali na korbke od szczała tyle że zanim wejdzie na obroty i zacznie pożądnie ubijac mija 20-30 minut. Co to może być? orientuje się ktoś? z góry dzieki:)

Wyprodukowana dla standardowego polskiego robotnika - akurat mozna fajke wypalic i kawe wypic :D Tak ma byc ;)