Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O zabezpieczaniu antywłamaniowym okien inaczej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Odgrzewam temat, żeby podzielić się wynikami śledztwa :wink:

Otóż okazuje się, że szyby z pętlą alarmową wytwarza w Polsce dwóch producentów szkła. Glasspol oraz Starglass. Strony internetowe obu łatwo znaleźć za pomocą dowolnej wyszukiwarki. Dziwne, ale trudniej dowiedzieć się, którzy producenci okien kupują szyby w Glasspol i Starglass. Niemniej paru namierzyłem, przeszukując sieć internetową i po prostu dzwoniąc. Dowiedziałem się, że komplet okien do mojego domu (średnio przeszklonego ok. 180 powierzchni netto) z szybami alarmowymi byłyby od 3 do 5 tysięcy zł droższy od kompletu okien bez takich szyb. Czy to dużo, czy mało, każdy musi ocenić sam. Moim zdaniem także po dodaniu kosztów centralki, okablowania, nadajnika i montażu to rozsądna cena za pewny i bardzo mało zawodny (o ile w ogóle) system alarmowy. Kto borykał się z kłopotami w funkcjonowaniu "taniego" systemu (daję cudzysłów, bo koszty nigdy nie są symboliczne), ten wie, o czym mówię (ustawiczne fałszywe alarmy).

Nazw konkretnych producentów okien z szybami alarmowymi nie podaję, bo większość z nich działa lokalnie (typu: tylko Małopolska, tylko Wielkopolska), więc w uniwersalnym wymiarze taka wiadomość nie byłaby użyteczna. Po drugie, chciałbym uiniknąć w tym wątku rozważań, czy dany producent jest dobry, czy kiepski (to temat na inne dyskusje, które zresztą odrębnie się toczą). Poza tym (rzecz w tym kontekście najważniejsza) dowiedziałem się, że montaż szyby alarmowej w dowolnym oknie to banał z technicznego punktu widzenia. Każdy może więc każdego instalatora namawiać na to, żeby ten namówił producenta, z którym współpracuje, na zamówienie szyb alarmowych w Strglass, czy Glasspol. To tylko kwestia determinacji i rzetelności. Nie powinno też takie rozwiązanie generować dodatkowych kosztów. Szyb alarmowych kupuje się i produkuje w Polsce tak znikome ilości (brak popytu), że ZAWSZE produkuje się je i dostarcza na indywidualne zamówienie producenta okien, który z kolei działa na podstawie indywidualnego zamówienia inwestora. Zatem nie ma znaczenia to, czy szyby takie zamówi u producenta szkła i zamontuje producent okien współpracujący z Glasspol lub Starglass stale, czy tylko doraźnie. Ceny, które podałem powyżej, są cenami na indywidualne zamówienie.

Oczywiście szyba alarmowa nie zastąpi zabezpieczenia mechanicznego. Tu nasza dyskusja nie doprowadziła do jednoznacznych wniosków. W mojej ocenie zwycięzcą jest jednak szyba antywłamaniowa. Po wielu rozmowach z fachowcami dochodzę do wniosku, że przy stosunkowo małych skrzydałach szyba P4 nie jest na tyle znaczącym obciążeniem, żeby układ miał mechanicznie zawodzić. A ów tajemniczy sposób X o którym pisał Zbych? Cóż, w tym przypadku pozostaje alarm, ale wydaje się, że to i tak lepiej niż kraty wewnętrzne, czy inne podobne paskudztwo.

Tyle z mojej strony (chyba, że jeszcze ktoś się odezwie). Pozdrawiam wszystkich dyskutantów.

TdZ

• 1 month później...