Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak w temacie.Coraz częściej mam drobne wpadki i nie potrafię sobie z nimi radzić.Ta wpadka polega na tym. Czym można (uszczelka itp) zmniejszyć tą w/w opisaną szparę.

pzdr.

A może napiszesz jak wielka jest ta szpara?

Może próg założyć?

Jak w temacie.Coraz częściej mam drobne wpadki i nie potrafię sobie z nimi radzić.Ta wpadka polega na tym. Czym można (uszczelka itp) zmniejszyć tą w/w opisaną szparę.

pzdr.

A może napiszesz jak wielka jest ta szpara?

Może próg założyć?

w niektórych miejscach nawet 3cm.W pokojach na górze bym zdzierżył ale pomieszczenie gospodarcze i wejście z garaż do tego pomieszczenia nie.

pzdr.

w niektórych miejscach nawet 3cm.

żeby nie mieć progu przymocowałem do skrzydła drzwi listwę ze szczotką (dostępne w marketach budowlanych).

To mocowanie jest od spodu czy na zewnątrz drzwi?

pzdr

Płytki z garażu do pomieszczenia gosp. licują się i próg nie wchodzi w rachubę.Tak samo odnosi się to do przejścia z pom.gospodar. do hallu.

Nie wiem jak wyglądają ale chyba dokładniej przyjże się tym zaczepom,szczotkom.Nie wiem jeszcze co z gwarancją po montażu takich rozwiązań?

pzdr

Można podbić drzwi listwą drewnianą. Ale rozważyłbym też progi pomiędzy pomieszczeniami gospodarczymi i resztą. Mogą się przydać np. w przypadku awarii wodnej w pomieszczeniu gospodarczym będziesz miał zalany salon i dywany. Pod drzwiami z progiem możesz też umieścić wycieraczkę.
Można podbić drzwi listwą drewnianą. Ale rozważyłbym też progi pomiędzy pomieszczeniami gospodarczymi i resztą. Mogą się przydać np. w przypadku awarii wodnej w pomieszczeniu gospodarczym będziesz miał zalany salon i dywany. Pod drzwiami z progiem możesz też umieścić wycieraczkę.

Najlepiej gdyby były fotki,każdy by się przyjrzał i ocenił co by było lepiej.Ale....

Z garażu do pom.gosp. idę przez drzwi po płaskim .Z pomieszczenia gosp. na hall wychodzę przez drzwi za ,którymi mam trzy stopnie więc problem z zalaniem znika.Jakoś te progi do mnie nie przemawiają.Tyle lat w starym budownictwie były progi teraz trzeba to zmienić.Wiem że można w miejscu połączenia zastosować półokrągłe listwy ozdobne przypodłogowe.Zostaje też sprawa przeciągu pod spodem.

pzdr

Dziwna ta "dziura" ok 3 cm..

tak jakby ościeznice były robione dla poziomu ponieżej gotowej podłogi.

Zwykle jest tak, że prześwit pod skrzydłem wynosi 8mm (w Porcie) lub 10mm (znane mi drzwi drewniane).

Spotyka się czasem i mniej, ale nie zawsze jest godne polecenia. W starszych domach może się zdarzyć krzywa podłoga i po otwarciu drzwi będą szorowały o podłogę. Lub druga opcja - nisko otwierające się skrzydło będzie zmiatać każde śmieci leżące na podłodze.

jak masz 2-3 cm to można dokupić uszczelkę lub własnie wspominaną listwę ze szczotką. Gwarancja? Jesli producent przewidywał cięcie ościeżnic to nie powinien mieć Ci za złe że przykręciłeś lub przykleiłeś coś takiego do dołu skrzydła.

Dziwna ta "dziura" ok 3 cm..

tak jakby ościeznice były robione dla poziomu ponieżej gotowej podłogi.

Zwykle jest tak, że prześwit pod skrzydłem wynosi 8mm (w Porcie) lub 10mm (znane mi drzwi drewniane).

Spotyka się czasem i mniej, ale nie zawsze jest godne polecenia. W starszych domach może się zdarzyć krzywa podłoga i po otwarciu drzwi będą szorowały o podłogę. Lub druga opcja - nisko otwierające się skrzydło będzie zmiatać każde śmieci leżące na podłodze.

jak masz 2-3 cm to można dokupić uszczelkę lub własnie wspominaną listwę ze szczotką. Gwarancja? Jesli producent przewidywał cięcie ościeżnic to nie powinien mieć Ci za złe że przykręciłeś lub przykleiłeś coś takiego do dołu skrzydła.

opiszę to bardzo szybko.Ościeżnice mam regulowane a otwory na drzwi to kolejna moja wpadka.Najpierw murarz a potem tynkarz dali ciala bo otwory nie trzymały wymiaru.I tak ...wys. 203cm ,szer 87cm.Tak więc widzisz ,że problem był niemały.Pan od drzwi załatwił mi drzwi z "czeską normą "i nie musiałem wydawać kasy za dopasowywanie na wymiar itd.Juro układają deskę na górze i wtedy dokładnie zobaczę jakie będą szpary.

pzdr

Jak masz oscieżnice regulowane to wogóle nie ma problemu.

Taką ościeznicę można zdemontować (mocuje się je tylko na piankę rozprężna, a tę można przeciąż nożem) i drzwi opuścić tak by ościeżnice opierały się na wykończonej posadzce. Od góry otwór zwykle schowa się pod opaską. Jeśli szpara za duża od góry, to przed zapiankowaniem uzupełnić styropianem.

Miałem ten sam problem i nie było problemu z opuszczeniem drzwi mniej więcej o 3cm.

Hmm.. drzwi z czeską normą? A to nie przypadkiem PORTA? Bo chyba oni mają takie opcje. W każdym bądź razie drzwi musiały być z dużej fabryki, która zna normy i je tak wykonuje.

W otwor 87x203 bez problemu wchodzą typowe drzwi. Co najwyżej są do przycięcia o 3-4cm.

Drzwi najlepiej montować na gotową podłogę - można dokładnie coenić wielkość szpary i ją ew. dostosować.

Czasem zdarzają się drzwi z wyższą ościeżnica, tj. przygotowaną do postawienia na posadzce - zwykle jest to +2cm (zostawione na wysokość parkietu).

Wycięcie drzwi to też nie problem.. tylko pracy i czasu szkoda :)