Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Gosi i Łukasza - Łódź

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. To projekt mojego domku. Bryła ładna, ale wszyscy przestrzegają Nas przed tarasem i dachem, najchętniej porozmawiałabym z użytkownikami domku z tarasem.:)

Cóż mogę napisac więcej ... projekt indywidualny na małą 590m2 narożną działkę w Łodzi. Obrys domu 10,5 mna 10,5 m.

Powierzchnia parteru ok 80m2, od wejscia po lewo kuchnia i jadalnia - otwarta ok 21m2, następnie salon ok 30,00m2 i gabinet ok 13,00m2, po prawo mała garderoba ok 6,00m2, pralnio-suszarnia ok 3,5m2, łazienka z natryskiem i wc ok 3,5m2. Schodki na górę i 3 małe sypialnie po rogach domku:) ok 14,00m2, ok 13,00m2, ok 11,00m2, łazienka z wanną iwc ok 5,5m2. Ogółem powierzchnia 140m2.

Posłucham wszelkich porad :))

Pozdrawiam.

Jakie pokrycie dachu bo ma on co najmniej złożony kształt a jeśli chodzi o stan surowy to dach to ok. 40% kosztów!

Po za tym czy zdajesz sobie sprawę ile kosztuje wykonanie okrągłego okna (zarówno wymurowanie otworu jak i zakup stolarki) - nie widziałem jeszcze okna okrągłego które zostało faktycznie wykonane?

Cztery kominy (np. z cegły klinkierowej) to też jest duży wydatek....

I z tego co słyszałem od budowniczych praktyków taras który nie cieknie jest równie często spotykany jak białe jednorożce....

To samo dotyczy tarasu na poziomie gruntu - tam co prawda nie cieknie tobie na głowę ale woda wsiąkająca pod taras potrafi rozwalić każdy materiał....

Czy sprawdzałaś koszty stolarki (bo za każde nietypowe okno dopłacasz co najmniej 30%!)

Radzę przed podjęciem decyzji o wyborze projektu sprawdzić koszt jego wybudowania (tj. dać do RZETELNEJ wyceny) i do tej wyceny dodać 20% wtedy masz estymację kosztów budowy....

PS-Nigdy nie pytaj się za ile dom ktoś "wybuduje/buduje" lecz wyłącznie za ile dom został zbudowany - niestety wiele osób na forum fantazjuje na temat kosztów - bądź zapomina uwzględniać w kosztach budowy "drobnych" wydatków, bądź podaje np. koszt stanu surowego bez wylewek, ocieplenia, wypełnienia fundamentów, pokrycia dachu itp....

Okno 1.8 na 1.5 + szprosy nakladane - drewniane (firma Dziadek - czyli co najmniej srednia klasa) 1100PLN/szt

Papa bitumiczna - no coz wg mnie po prostu nie pasuje do takiej formy domu.... - ale jako pokrycie "tymczasowe" moze byc (kolo mnie jest budowla w stanie surowym otwartym (ok. 400m2 a dach ma co najmniej 400m2 polamany maksymalnie) i ona tak juz stoi 4 rok)....

Kredyt trzeba liczyc ok. 1100-1200PLN/miesiac (przy zalozeniu ze bierzemy 150000PLN/10 lat) - czy jestes pewna ze przez 10 lat uda ci sie nieprzerwanie pracowac?

Radze zmierzyc sily na zamiary - to na pewno nie jest twoj ostatni dom - i realizacje marzen mozna odlozyc na pozniej kosztem szybszej realizacji domu i przede wszystkim WIEKSZYCH mozliwosci w dziedzinie przyszlej sprzedazy....

Miło o troskę... choć nikt nie mówi, ze będzie tanio , ale napewno nie będą to koszty 400m2 domu, ten ma mieć w całosci 140m2.

Ponadto właśnie wróciłam z wycieczki i obejrzałam mnóstwo domków i żeby nie mówić o kasie .. to właśnie od samego początku podobała mi się papa bitumiczna lub dachówka ceramiczna, ale wydaje mi się , iż jest za ciężka. Okna i dach, instalacje to jeden z więszych kosztów do poniesienia przy budowie, zdaję sobie z tego sprawę i mam nadzieję, iż i tak ten dom jak zadba się o dobrą cenę materiałów i robocizny wcale nie kosztem jakości to będzie tańszy niż niejeden gotowy projekt 180-250m2. nie mówiąc o 400m2 nie skończony i do sprzedaży.

Odwiedziłam kiloro znajomych co budowali w ciagu ostatnich 3 lat...posiadam wiedzę na temat ewentualnych kosztów . Boję się o wykonanie tarasu...i to mnie najbardziej nurtuje.

Dziękuję za uwagi i porady....

• 5 weeks później...

Gosiu! Jestem właścicielką tarasu nad garażem. Podobno 95% takich tarasów przecieka, mój niestety też ale już usuneliśmy usterki i jest ok. Polecam Ci firmę Schlüter, która produkuje systemy wykończenia tarasów i balkonów. Ja dowiedziałam się o ich istnieniu dopiero po wykonaniu izolacji i bardzo żałuję. Nie daj się tzw. fachowcom, nie warto też oszczędzać na materiałach bo to się w tym przypadku może zemścić.

Powodzenia.

Cześć, ciekawy projekt :) , co do tarasu, jestem posiadaczką tarasu nad garażem (ok. 22 m2) w budowie :lol: .

Od czasu jego postawienie niejedna ulewa się przelała przez taras. Nic nie przecieka, nie ma prawa! Jedynym problemem była woda cieknąca po ścianach garażu podczas "urwania chmury", ale i to zostało opanowane po założeniu rynien wokół tarasu.

Cześć, ciekawy projekt :) , co do tarasu, jestem posiadaczką tarasu nad garażem (ok. 22 m2) w budowie :lol: .

Od czasu jego postawienie niejedna ulewa się przelała przez taras. Nic nie przecieka, nie ma prawa! Jedynym problemem była woda cieknąca po ścianach garażu podczas "urwania chmury", ale i to zostało opanowane po założeniu rynien wokół tarasu.

Dziękuję wszystkim za cenne uwagi, podpytam jakie macie materiały użyte na tarasie?:)

• 1 month później...

Bardzo ładny architektonicznie projekt i w Polsce rzadko spotykany. Jak już wielokrotnie mówiłam na forum mam dosyć pseudodworkowych potworków i wszelkich tralek, kolumn, lukarn, łuków itd. Architekt naprawde się zrealizował! Ale taka śmiała forma musi kosztować.

Projekt, jak sądzę, jest dokładnie w opozycji jeżeli chodzi o mój dom pod względem kosztów budowy. Powierzchnie domu 140 m2 mamy taką samą, ja mam jednak prostokatną bryłę, przykrytą dwuspadowym dachem i typowe okna (z wyjątkiem jednej witrynki). nie twierdze, że to lepiej czy gorzej, poprostu jak ktoś może sobie finansowo pozwolic na więcej wybiera taki projket, a jak na duuuzo mniej-wybiera najprostszy. Dom Gosi będzie wymagał solidnych fachowców, dobrych materiałów wykończeniowych itd. Papę na dachu sobie daruj :wink:

A że jestem z Łodzi, tym chetniej zobaczę efekt!

Gosiu, gonty bitumiczne jak są nowe, wyglądają naprawdę bardzo ładnie, ale popatrz na ich trwałość, już po kilku latach zaczynają "odstawać" pojedyncze łatki lub całe fragmenty pokrycia, poza tym , jest to pokrycie dachowe z krótkim żywotem użytkowania a kosztowo zbliżone do blachodachówki. Ja sama wybiorę dachówkę cementową. Czy już zaczęłaś budowę?

my w sobotę odwiedziliśmy nasza działkę zasypaną śniegiem i poprawialiśmy okrycie fundamentów na zimę.