Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt wykonczenia mieszkania

kondi10

Recommended Posts

witam,

Jestem już na finiszu i wkrótce przeprowadzka. Wcześniej oczywiście ustaliłem wszystkie koszty z wykonawcą, jednak nie mam siły tego wszystkiego liczyć (bardziej też umiejętności, jako że ze mnie humanista do kwadratu). Ponieważ budowlaniec wszedł do mieszkania w stanie deweloperskim, a wychodzi z ładnie zrobionego - naprawdę jeśli chodzi o staranność nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń, właściwie co do jakości trudno się wypowiadać, ale z jego pracy jestem zadowolony, to nie chcę liczyć osobno za wszystko, bo i tak coś pominę.

Stan deweloperski w tym przypadku oznacza parapety, grzejniki, wylewka betonowa. Mieszkanie w Krakowie niecałe 50 metrów kwadratowych z czego:

całe mieszkanie gładź i pomalowane (oczywiście poza łazienką)

łazienka 4,2m cała w kafelkach, do tego kawałek ścianki około 2,5mx0,2m i 0,4x0,4 dobudowany, wycinana dziura na stelaż wc, sufit wymalowany, wstawione w płytki lustro

przedpokój 8,2m położone płytki podłogowe

kuchnia 8m położone płytki na podłodze, pas płytek na ścianie o powierzchni około 6m

płytki kładzione prosto, nie po przekątnej

1 pokój - 18m położona podłoga pływająca

2 pokój - 11m położona podłoga pływająca

wylewka oryginalna nie była równa, trzeba było dokładać zarówno w pokojach, jak i przedpokoju. do otworów drzwiowych trzeba było dokładać karton gips, bo nie trzymały wymiarów,

balkon 6,5 metra płytek podłogowych.

dodatkowo podłączono mi wszystkie światła w mieszkaniu (lampy i żyrandole), założono karnisze,

hydraulika płacona osobno innemu fachowcowi

za wszystkie materiały płaciłem ja, teraz interesuje mnie wyłącznie robocizna. nie chciałbym dać się oszukać, z drugiej strony wiadomo, że każdy grosz się liczy i chciałbym po prostu zapłacić tyle ile powinienem.

Jeśli znacie ceny to podajcie proszę, przynajmniej za poszczególne pomieszczenia jeśli nie za całość. Ewentualnie co jeszcze powinienem podać, żeby dało radę to wycenić?

No nie podpisałem :( Kwitowałem tylko kasę dla niego, z resztą do tej pory tak naprawdę dałem mojemu fachowcowi tylko połowę tego co ma na fakturach. Fachowiec polecany przez znajomą, która nie czuje się oszukana, przy okazji widzę jak mieszkanie wygląda rok po zrobieniu. Tyle, że ona śpi na pieniądzach, ja nie.

aha, dodatkowo wszystkie materiały budowlane przywoził samemu, również płytki z magazynu, który był w obie strony 20km od mieszkania, jak i zakupy robił w sklepie koło 15km w obie strony (na moje specjalne życzenie, bo tam miałem kartę stałego klienta)

To nie podpisałeś z nimi umowy wcześniej????

Moja ekipa jeszcze pracy nie zaczęła - zakres prac porównywalny z tymi u Ciebie - a mamy podpisaną umowę i kosztorys...

witam krajankę, jestem z Lublina tylko przeprowadziłem się do Krakowa :)

mogłabyś napisać ile cię to wyniosło w poszczególnych pozycjach?