Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy Pilne - Sprzedaż mieszkania spadkowego a bonifikata

majes81

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich, potrzebuje porady, czy ktos mial problem taki jak ja polegajacy na :

Jestem spadkobierca mieszkania po dziadku, ktory zmarl rok temu, w kwietniu bede zameldowany w tym mieszkaniu rok czasu. Poblem polega na tym, ze w przypadku sprzedania tego mieszkania bede musial zwrocic bonifikate, ktora dziadek otrzymal przy wykupie - tak napisane jet w akcie notarialnym, ktory mam po dziadku zawarty w momencie wykupu mieszkania w roku 2006 w maju. Czy jako spadkobierca ta bonifikata przechodzi na mnie, bo jest tam napisane, ze... nie dotyczy to zbycia na rzecz osoby bliskiej. Co przez to rozumiec?? W urzedzie powiedziano mi, ze ta bonifikata obowiazuje mnie, wiec nie rozumie dlaczego zostaje obciazony tym prawem jesli to nie ja wykupilem to mieszkanie tylko dostlem je w spadku a pieniadze chce przeznaczyc wlasnie na moj dom.

no chyba powinieneś się cieszyć, bo nie musisz zwracać bonifikaty, bo jesteś osobą bliską. myślę, że zasadnicza kwestia jest tutaj dokładne daty, gdyż od stycznia 2008 weszły nowe przepisy.

http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/zmiany_w_zasadach_wykupu_mieszkan_komunalnych-a_5571.htm

tutaj jest to dośc jasno napisane.