ogi888 10.03.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witam serdecznie. Jestem nowy na forum, wiec przepraszam jesli popełniłem jakieś błędy. Moj problem polega na tym że, chciałbym odnowić pomieszczenie gospodarcze i w nim zamieszkać puzniej i mam pare pytań i dylematów co do budowy. 1. Chiałbym rozebrac wszystko i postawić od nowa. Na budynek nie ma żadnych rysunków. Czy w mysl polskiego prawa moge zrobić coś takiego, zatrzymujac wymiary rozebranego budynku?? Czy musze miec pozwolenie Na budowe?? 2. Jeśli nie bede mogł rozebrać wszystkiego od razu, to czy moge np, rozebrac jedna sciane, wykopac nowy fundament, postawic sciane.... i tak analogicznie co do pozostałych scian... ?? głownie chodzi o aspekt prawny (czy moge) oraz o to ze słyszałem, że fundamenty powinny byc zalane całe od razu. Czy jeżeli bede je robił "scianami" wszystko bedzie ok?? 3. Czy moge wykorzystac uratowane materiały. Tzn budynek gospodarczy to stary chlew, w którym od kilkunastu lat nie ma zwierzat. Jednak boje sie, czy sciany nie sa nasiąknięte jakimis zwierzęcymi oparami i czy po ponownym uzyciu tych materiałow nie wyjda mi jakieś plamy na scianach,, albo tynk sie nie bedzie trzymał. Dodam, że budynek jest zbudowany z cegły, a jako zaprawy użyto gliny (łatwo pujdzie rozebrac) 4. Czy jeżeli tej cegły nie bede mogł wykorzystać na sciany, to bede mogł z niej zrobić fundamenty ?? Cegła jest bardzo twarda, lecz krucha. 5. Budynek ma byc domkiem parterowym o wymiarach 15x7. 6. Jakie problemy prawne teoretyczne (tylko jako martwe przepisy, np zgłaszanie wstawiania okna na scianie zewnetrznej, bezsens) i praktyczne (jakieś kontrole albo coś0 mogą mnie spotkać podczas budowy. Narazie tyle za odpowiedzi dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogi888 12.03.2009 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Nikt mi nie może pomóc ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.03.2009 03:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 w skrócie 1.- przejdź sie do powiatowego wydziału architektury i pogadaj o alternatywie postępowania wg mojej wiedzy mozesz ten remont zrobic uproszczona sciezką jako remont budynku mieszkalno - gospodarczego /zgłoszenie/lub zmiana przeznaczenia uzytkowania z chlewni na mieszkanie plus /rozbiórka i budowa/ a wtedy czeka Cie projekt i pozwolenie / i cała skomplikowana procedura/ 2. fundament mozesz robic "na raty"3. mozesz wykorzystac stara cegłe na sciany /o ile zapach na tyle juz wywietrzał - ja na odległośc tego Ci nie wywącham/ p.s.znam przypadek, ze w chlewni po Iglopolu jest w tej chwili restauracja ...4.cegły /generalnie/ na fundament nie polecam /choć równiez nie twierdze, ze sie nie nadaje/5. czy budynek zachowuje "przepisowe" odległości od granic sasiadów? studni? szamba? drogi ? - pogadaj sobie na ten temat z jakims lokalnym budowlańcem ...6.moga Cie spotkac kontrole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogi888 13.03.2009 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Dziękuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts