Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaż działek budowlanych i podatki.

janusz tracz

Recommended Posts

Mam następującą sytuację:

z końcem lat 90-tych nabyłem kilkadziesiąt hektarów, które wówczas były działką rolną. W 2005 roku została przekształcona przez UG(MPZP) na działki budowlane. Obecnie jestem w trakcie sprzedaży 3-ech działek.

Pytanie:

1) w jakiej wysokości, komu będę musiał zapłacić podatek (podatki) od sprzedaży? W szczególności chodzi mi o podatek dla UG.

2) jakie inne opłaty z tego tytułu będę musiał dokonać?

Nie prowadzę działalności gospodarczej, ale opłacam składki KRUS.

Jeżeli jesteś w trakcie sprzedaży działek to domyślam się, że dokonano ich geodezyjnego wydzielenia. W związku z tym radzę udać się do właściwego miejscowo urzędu gminy/miasta i zapytać o opłatę adiacencką z tytułu wzrostu wartości nieruchomości na skutek podziału (tutaj można poczytać : http://www.eporady24.pl/oplata_adiacencka,artykuly,8,31,385.html).

Drugą kwestia to tzw. renta planistyczna. I w tym wypadku niezbędny jest kontakt z w/w urzędem (do poczytania : http://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/nowe-zasady-pobierania-renty-planistycznej_61475.html).

W obydwu wypadkach należy pytać o uchwały rady gminy/miasta regulujące te zasady.

Polecam lekturę tego artykułu:

http://prawo.money.pl/aktualnosci/okiem-eksperta/artykul/sprzedaz;dzialek;bez;vat;-;nowe;orzeczenie;nsa,247,0,287991.html

Wg mnie - poza wymienionymi wcześniej opłatami - adiacencką i planistyczną, nie powinieneś płacić podatku dochodowego od sprzedaży tych działek. No i jak widać po wyroku NSA - nie musisz również płacić VAT-u.

Przeczytałem i mam jedną wątpliwosc.

Od 2004 roku oplacam KRUS.

Czy bedzie to mialo jakis wpływ na VAT?

Mieszkam i mieszkałem w trakcie nabycia gruntu zagranica. Nie posiadam numeru NIP, oraz nigdy nie prowadzilem rozliczenia podatkowego w Polsce(nigdy nie pracowałem w kraju i na stale mieszkam zagranica, od bardzo dlugiego okresu czasu 20plus).

W artykule jest :

"Niektóre z wojewódzkich sądów administracyjnych dokonujących wykładni gramatycznej i funkcjonalnej definicji działalności gospodarczej zawartej w cyt. art.15 ust.2 ustawy o VAT doszły do wniosku, ,,że działalnością gospodarczą jest nawet pojedyncza czynność, jeżeli wiąże się z nią zamiar wykonywania w sposób częstotliwy (czyli stały i powtarzalny), przy czym czynność ta winna być wykonana przez producenta, handlowca, usługodawcę, pozyskującego zasoby naturalne, rolnika lub wykonującego wolny zawód" (WSA we Wrocławiu sygn. akt S.A./Wr 830/06)"

Jak jest z tym podatnikiem VAT?

Dalej czytam:

"Nowe stanowisko NSA

Stanowisko to zostało przyjęte także przez NSA, który stwierdził, że podatkiem VAT mogą zostać opodatkowane czynności wykonane jednorazowo, jeżeli z całości zaistniałych okoliczności w sprawie wynika, iż zamiarem podatnika było dokonanie takich czynności w sposób częstotliwy. Jednakże, jak podkreślił NSA, przy ocenie czy czynność podlega opodatkowaniu VAT-em branie pod uwagę tylko samego faktu kilkakrotnej sprzedaży nieruchomości jest chybione.

Musi bowiem wystąpić druga z przesłanek, iż czynność jednorazowa zostanie podjęta przez podmiot, który działa w charakterze podatnika VAT tj. producenta, usługodawcy lub handlowca itp.

Takie stanowisko pozwoli odetchnąć z ulgą wielu osobom fizycznym, które od sprzedaży działek nie zapłaciły VAT-u."

Z tego co wiem, do odprowadzenia konkretnych opłat a także należnych podatków od każdej umowy sporządzonej notarialnie (a więc także umowy sprzedaży) uprawnieni są obecnie notariusze. Jeżeli nie chcesz bezpośrednio kontaktować się z właściwym US (a to byłoby najlepsze rozwiązanie), to zapytaj któregokolwiek notariusza.

U notariusza bede 14 kwietnia, teraz jest to niemozliwe problem naturalny(zagranica). Natomiast telefonicznie...kazdy wie jak to wyglada. Szkoda czasu.

Dzwonilem do radcy podatkowego, ale rowniez chcial sie spotkac w 4 oczy. Problem niby prosty, ale dostac jakas informacje to cos prawie nie......Uroki zycia codziennego.

A wracajac do US, to chce wiedziec czy ma podstawy traktowac mnie jako podatnika VAT. Wszystko opisalem powyzej. Nie posiadam NIP , nie prowadze dzialalnosci gospodarczej , oplacam tylko KRUS.

Notariusz nie zajmije sie VAT ani PIT. potraca jedynie podatek obrotowy 2% od kupujacego.

jesli bedziesz chcial czy musial zaplacic VAT, to i tak musisz to zrobic samemu. prawdopodobnie aby to zrobic, bedziesz musial wnioskowac o nadanie numeru NIP. najlepiej zadzwon anonimowo do jakiegos kompetentnego urzedu skarbowego. jednakze wydaje mi sie, ze pod ten VAT nie podlegasz, dopoki, dopoty US nie zakwalifikuje Twojej dzialalnosci jako dzialalnosc gospodarcza (powtarzanie czynnosci typu sprzedaz).

z drugiej strony - skoro nie masz NIP, to dla US nie istniejesz ;P

Notariusz nic nie potrąca, pobiera podatek PCC od kupującego, który odprowadza do US.

Sprzedając jedną działkę nic się nie dzieje, przy trzech US podciągnie pod działąlność i walnie 22%VAT(można ominąć ale strony muszą się dogadać i zrozumieć). To, że nie masz NIP nie ma znaczenia.

Renta planistyczna (wzrost wartości hektarów, to rzeczoznawca wyceni) do 30% w zależności od gminy, dochodowy Cię ominie (data nabycia).

Ale to musi nastąpić przed podziałem? Tzn. sprzedaje się udział w większej działce, a potem nabywcy znoszą współwłasność poprzez podział?

Jako kupujący nie zdecydowałabym się na takie rozwiązanie - za dużo problemów...

A nie lepiej byłoby sprzedawać jedną działkę rocznie?

Ale to musi nastąpić przed podziałem? Tzn. sprzedaje się udział w większej działce, a potem nabywcy znoszą współwłasność poprzez podział?

Przed zatwierdzonym projektem podziału, chociaz są też inne sposoby

Jako kupujący nie zdecydowałabym się na takie rozwiązanie - za dużo problemów...

zabezpieczeniem kupujących jest odpowiednia cywilnoprawna umowa przedwstępna

A nie lepiej byłoby sprzedawać jedną działkę rocznie?

VAT