Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podnieść ciśnienie wody w instalacji wodnej?

Hubetr

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanko jak w temacie.Wodę mam podłączoną z wodociągu, niestety ma bardzo (jak dla mnie) niskie ciśnienie 2,3 w porywach 2,5 (chyba bara :roll: ).

Chciałbym je podkręcić w okolice 4,5, tak jak niegdyś mieliśmy w mieszkaniu.

Wtedy branie prysznica było by o niebo wygodniejsze :D

Za pomocą czego mogę tego dokonać?

Jakiś hydrofor na w wejściu wody zastosować czy coś w tym rodzaju?

Czy taki hydrofor nie był by zbyt głośny podczas pracy (musiał bym go mieć w pomieszczeniu gospodarczym połączonym z łazienką?

Ile w ogóle takie coś może kosztować?

Dodam iż na cwu ma zasobnik 125l

A gdzie to wodociągi takie niskie ciśnienie w instalacji podają :o - u nas z wodociągu zapodaje ponad 6 bar - i celowo zmniejszam je do wartości ca 3 bary w wewnętrznej instalacji wodnej ...

Może najpierw sprawdź w lokalnej wodociągowni / i w umowie / jakie ciśnienie wody powinno być gwarantowane ...

Coś nie chce mi się wierzyć że tak niskie ciśnienie podają - może wcześniej jakieś filtry są ...

A gdzie to wodociągi takie niskie ciśnienie w instalacji podają :o

Nie dziw się, u mnie na wsi, na końcu wodociągu ciśnienie nie dobija do 2 bar. Parę okolicznych wsi zasilanych z małego miejscowego ujęcia.

Ale mnie tam to w żaden sposób nie przeszkadza, ciśnienie pod prysznicem wystarczające.

Ciśnienie powinno być 4-5 bar. przy dużych różnicach poziomu terenu stosuje się na sieci wodociągowej stacje podnoszenia ciśnienia (np. w górach)

Proponuje napuścić radnego lub sołtysa niech się dowie czemu takie niskie i czy nie da się czegoś z tym zrobić.

Spotkałem się z przypadkiem gdzie ludziom hydraulik zamontował odwrotnie zawór zwrotny (też zresztą nie do końca sprawny) i przyszli do gminy po 7 latach użytkowania takiej instalacji.

Zapchany wodomierz też może być przyczyną zmniejszenia wydajności ale ciśnienie zaraz po odkręceniu kranu przez chwilę powinno być wysokie.

u nas też niskie ciśnienie w wodociagu. Latem wieczorami jak działkowcy podlewaja to praktycznei nieraz wody wogóle nie ma u nas :roll:

Zamierzam coś z tym zrobić tylko najpierw muszę poczynic pewne przygotowania, zebrać material dowodowy i podpisy meiszkańców pod petycja w sprawie wodociagu do gminy :lol:

ale jak wypada taki zestaw w użytkowaniu?czy to przypadkiem nie będzie za głośno bucza lo podczas pracy?

http://allegro.pl/item578978044_mh1300_zestaw_hydroforowy_50l_pompa_mh_1300.html

np coś takiego?

mam coś podobnego tylko ze zbiornikiem 80l - i to dla domu chyba minimum, obecnie byłby 100l, rzadziej załącza się pompa, większy zapas wody...

co do głośności - w porównaniu do dawniej popularnych "SM" - to cicha, ale w pokoju to bym jej nie postawił,

jak masz możliwość postawienia w osobnym pomieszczeniu ustawieniu na gumowych poduszkach i zrobienia sarkofagu z wełny wygłuszającej to spokojnie można polecić, wbrew pozorom przy wiekszej pojemności zbiornika - pompa zbyt często się nie włącza (3osoby+pies), w nocy (kiedy przeszkadzała by najbardziej) nie włącza się wcale (chyba że część domowników prowadzi nocny tryb życia)

Witam.

Mam pytanko jak w temacie.Wodę mam podłączoną z wodociągu, niestety ma bardzo (jak dla mnie) niskie ciśnienie 2,3 w porywach 2,5 (chyba bara :roll: ).

Hmmm - no zobacz a ja mam w okolicy 4,5-5 w wodociągu a poprosiłem hydraulika aby mi załozył jakieś takie cudo abym mógł to regulować (z manometrem jest) i mam zdławione na 2,5 i uważam, że jest ok. Z kranów leci, że az miło.

Teraz jest 2,5 ale moze być mniej. Są takie miejscowości gdzie kilka lat temu było 30 domów teraz jest 300! A rury główne wodociągu w dalszym ciągu tej samej średnicy. Warto mieć hydrofor. Raz że podniesie ciśnienie dwa że pozwoli na posiadanie pewnego zapasu w przypadku braku wody lub awarii wodociągu