Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymienilem grzejnik lazienkowy i cos nie dziala :(

Recommended Posts

Witam! Chciałbym zapytać czy dobrze podpiąłem grzejnik.

Wcześniej miałem żeberkowy w łazience. zasilanie u góry, powrót od dołu. Działał ok.

Ale nie miałem gdzie suszyć ręczników, postanowiłem wymienić na grzejnik łazienkowy(drabinkę). Pytałem w sklepie czy może być tak podłączony i powiedzieli ze będzie działał dobrze:

http://images45.fotosik.pl/81/6085f35c111a995fm.jpg

Kliknij aby powiększyć.

Ale po zamontowaniu niestety nie działa. Reszta grzejników w mieszkaniu działa ok

Jak napełniałem go woda to się zagrzał trochę. ale teraz zasilanie jest zimne.

Musze przepiać zasilanie pod króćca nr 1?

Jak go założyłem, to odkręciłem odpowietrznik i uzupełniałem wodę przy piecu w instalacji, do momentu aż zaczęła woda się lać przez odpowietrznik, grzejnik się zagrzał trochę wtedy, ale teraz jest zimny dalej

Odpowietrznikiem leci woda, chyba przez minute wylałem wodę z odpowietrznika.

Odkręciłem tez zaślepkę i z niej tez woda zaczęła lecieć, mimo to grzejnik jest zimny nadal :( rurka zasilająca zimna, powrót trochę ciepły.

Co może być nie tak?

dodam jeszcze ze w CO jest pompka obiegowa.

Nadal może być powietrze ale niekoniecznie w grzejniku a w rurce zasilającej grzejnik.

Jak by był zawór na powrocie to bym go zamknął i odpowietrzał grzejnik, ale wężykiem do wiaderka i puścił znaczną ilość wody - by przepchnąć powietrze z zasilania do grzejnika. Przepływ wody musi być na tyle silny by zabrał ze sobą pęcherzyki powietrza...

Tak bym zrobił ;).........

PS. Brat kupił w Angli domek i miał podobną sytuację, tyle, że na normalnym grzejniku, a on był odpowietrzony i zalany cały wodą i nie grzał. Po mojej podobne radzie poszło grzanie, lecz musiał upuścic sporo wody, by z jakiegoś kolanka zabrać powietrze które blokowało.

Domyślam sie, że w takim przypadku dolegliwość może się pojawiać okresowo...

Hej. No właśnie nie dało się za bardzo inaczej :)

W sklepie dziady mówiły ze będzie działać tak...

Ale na zasilaniu, na odcinku wychodzącym ze ściany, tam bylo laczenie, bo reszta przewodu jest pexem, tylko ze zabudowane, no ale rozkrecilem to, powietrze wylecialo i grzejnik zaczal dzialac nomarnie :)

Do dzisiaj chodzi, zobaczymy jak to będzie później. Najwyżej co jakiś czas będzie trzeba tam rozkręcać.....

Dzięki za pomoc wszystkim :)

Najwyżej co jakiś czas będzie trzeba tam rozkręcać.....

Nie musisz rozkręcać.

Kup zawór kulowy mini, np. taki

http://www.ferro.pl/produkt-zawory-kulowe-mini-2188.html

Wkręć go zamiast zaślepki, u góry grzejnika.

Jak grzejnik zapowietrzy się, to wpinasz przewód, odkręcasz zawór

i silny strumień wypchnie powietrze z "syfonu".

Ja tak zrobiłem i działa (zapowietrza się instalacja, bo fachowiec źle zgrzał przewody i mam stały wyciek wody w ścianie).