Blizzard 10.03.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witam! Chciałbym zapytać czy dobrze podpiąłem grzejnik. Wcześniej miałem żeberkowy w łazience. zasilanie u góry, powrót od dołu. Działał ok. Ale nie miałem gdzie suszyć ręczników, postanowiłem wymienić na grzejnik łazienkowy(drabinkę). Pytałem w sklepie czy może być tak podłączony i powiedzieli ze będzie działał dobrze: http://images45.fotosik.pl/81/6085f35c111a995fm.jpgKliknij aby powiększyć. Ale po zamontowaniu niestety nie działa. Reszta grzejników w mieszkaniu działa ok Jak napełniałem go woda to się zagrzał trochę. ale teraz zasilanie jest zimne. Musze przepiać zasilanie pod króćca nr 1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 10.03.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Grzejnik się zapowietrzył. Przy takim układzie powinien działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blizzard 10.03.2009 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Jak go założyłem, to odkręciłem odpowietrznik i uzupełniałem wodę przy piecu w instalacji, do momentu aż zaczęła woda się lać przez odpowietrznik, grzejnik się zagrzał trochę wtedy, ale teraz jest zimny dalej Odpowietrznikiem leci woda, chyba przez minute wylałem wodę z odpowietrznika. Odkręciłem tez zaślepkę i z niej tez woda zaczęła lecieć, mimo to grzejnik jest zimny nadal rurka zasilająca zimna, powrót trochę ciepły. Co może być nie tak? dodam jeszcze ze w CO jest pompka obiegowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 11.03.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Jeżeli masz głowicę termostatyczną przy nowym grzejniku to odkręć ją a potem zamknij dopływ i odpływ c.o. i odkręć zaworek z grzejnika i wyczyść. Często przy takich wymianach zaworek zapcha się byle paprochem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 11.03.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Nadal może być powietrze ale niekoniecznie w grzejniku a w rurce zasilającej grzejnik. Jak by był zawór na powrocie to bym go zamknął i odpowietrzał grzejnik, ale wężykiem do wiaderka i puścił znaczną ilość wody - by przepchnąć powietrze z zasilania do grzejnika. Przepływ wody musi być na tyle silny by zabrał ze sobą pęcherzyki powietrza... Tak bym zrobił ......... PS. Brat kupił w Angli domek i miał podobną sytuację, tyle, że na normalnym grzejniku, a on był odpowietrzony i zalany cały wodą i nie grzał. Po mojej podobne radzie poszło grzanie, lecz musiał upuścic sporo wody, by z jakiegoś kolanka zabrać powietrze które blokowało. Domyślam sie, że w takim przypadku dolegliwość może się pojawiać okresowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 11.03.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 A może głowica termostatyczna (jeśli ją masz?), położona jest zbyt blisko podłogi ogrzewanej podłogówką i notorycznie odcina obieg w drabince? Ja tak miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blizzard 11.03.2009 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Glowicy termostatycznej nie mam. na dodatek zaworu na powrocie i zasilaniu tez nie mam :-/ Ale kupie dzis i sprobuje zalozyc chociaz nie wiem czy bede mial mozliwosc. W tej rurce z zasilaniem moze byc zapowietrzone? Bo ona od sciany schodzi 50cm w dol... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 11.03.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 miałem zapowietrzone grzejniki i odpowietrzanie odpowietrznikami nic nie dałospróbuj odkrecic zawór na powrocie i czekaj do momentu gdy poleci ciepła woda-potem bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobek 11.03.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 no to pewnie jest tam 50cm powietrza i będzie je tam zawsze łapac z intalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobek 11.03.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 powinieneś kupic grzejnik z zasilaniem bocznym nawet jak podłączysz do wejścia oznaczonego 1 to jak to odpowietrzysz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 11.03.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Jeśli masz taką możliwosć; zakreć zawory na wszystkich grzejnikach, poza tym nowym w łazience i włącz pompkę. Po kilku minutach powinno być po problemie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 11.03.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ale faktycznie powietrze co pewien czas będzie się zbierało w tej rurce na zasilaniu. To może być raz na kwartał lub częściej i będą kłopoty.Albo przerób instalację, albo załóż w najwyższym punkcie zasilania zawór odpowietrzający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 12.03.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Powiedz Blizzard, czy są jakieś pozytywne efekty w Twoich działaniach? Połączenie zasilania jest trochę wbrew sztuce i to jest jedyną przyczyną kłopotów (zapowietrzenie zasyfonowanej rurki zasilania), ale rozumiem, że inaczej nie bardzo dało się zrobić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blizzard 18.03.2009 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Hej. No właśnie nie dało się za bardzo inaczej W sklepie dziady mówiły ze będzie działać tak... Ale na zasilaniu, na odcinku wychodzącym ze ściany, tam bylo laczenie, bo reszta przewodu jest pexem, tylko ze zabudowane, no ale rozkrecilem to, powietrze wylecialo i grzejnik zaczal dzialac nomarnie Do dzisiaj chodzi, zobaczymy jak to będzie później. Najwyżej co jakiś czas będzie trzeba tam rozkręcać..... Dzięki za pomoc wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 18.03.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Najwyżej co jakiś czas będzie trzeba tam rozkręcać..... Nie musisz rozkręcać. Kup zawór kulowy mini, np. taki http://www.ferro.pl/produkt-zawory-kulowe-mini-2188.html Wkręć go zamiast zaślepki, u góry grzejnika. Jak grzejnik zapowietrzy się, to wpinasz przewód, odkręcasz zawór i silny strumień wypchnie powietrze z "syfonu". Ja tak zrobiłem i działa (zapowietrza się instalacja, bo fachowiec źle zgrzał przewody i mam stały wyciek wody w ścianie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts