Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

Bardzo Was proszę podzielcie się projektem (może jakieś pomysły albo własne doświadczenie) domu parterowego

Podpowiedzcie jakieś fajne i funkcjonalne rozmieszczenie pokoi i pomieszczeń.

Szukam parterowego domu o max 200 m i jakoś nie wiem czy jestem za bardzo wymagający czy.... :-)

Wygląd zewnętrzny klasyka (ten może być) alkierz

http://www.domoweklimaty.pl/index.php?page=projects&action=project&project_id=2806

ale wewnątrz do bani

Napiszcie coś :-)

Pozdrawiam

Witajcie

Bardzo Was proszę podzielcie się projektem (może jakieś pomysły albo własne doświadczenie) domu parterowego

Podpowiedzcie jakieś fajne i funkcjonalne rozmieszczenie pokoi i pomieszczeń.

Szukam parterowego domu o max 200 m i jakoś nie wiem czy jestem za bardzo wymagający czy.... :-)

Wygląd zewnętrzny klasyka (ten może być) alkierz

http://www.domoweklimaty.pl/index.php?page=projects&action=project&project_id=2806

ale wewnątrz do bani

Napiszcie coś :-)

Pozdrawiam

Kolego z Łodzi. :D

Rzeknij nam jaką masz działkę (wymiary), ile chcesz mieć pokoi, te 200 m. to z garażem czy bez, garaż jedno czy dwustanowiskowy (po projektach sądzę, że na 2 samochody), czym chcesz grzać itp. Wówczas pomożemy.

A to tak dla zachęty, mój nr 1 w tym rozmiarze:

http://www.wuwo.home.pl/project.php?cat=2&project=75

Wad brak.

Pozdrawiam.

hello

Działkę mam 60 szer 30 głęb

i generalnie z zewnątrz ten alkierz mógłby być

Natomiast środek budzi trochę wątpliwości

Trochę by opowiadać ale

Nie ma przejścia do garażu

nie ma pomieszczenia suszarni i pralni

nie ma schodów na górę jeśli by chciał kiedyś poddasze wykorzystać

brak podziału na strefy

muszę po prosty z jakims projektantem posiedzieć i pozmieniać

Pozdrawiam

tak właśnie robię, po przejrzeniu duuuuuuuuużej ilości projektów gotowych (czasami mam wrażenie że wszystkich;-) ), sam zacząłem "projektować" nasz dom. Kupiłem jeden z programów ogólnie dostępnych, mając własną dosyć mocno ugruntowaną wizję domu, zacząłem przekładać to na papier. w pełni zdaję sobie sprawę że nie ma to żadnej wartości prawnej itp., ale jest mi to potrzebne tylko i wyłącznie do tego aby pójść do biura projektowego z dokładną wizją tego co chcę. Biorę pod uwagę drobne zmiany jeśli będą dobrze umotywowane. Ok koniec tego gadania.

Generalnie szukam powoli biura projektowego które wcieli moja wizje w życie.

dodam tylko że mój dom musi spełniać realne wymagania domu energooszczędnego.

-Wentylacja mechaniczna,

-izolacja min: ściany 20, podłoga 20, strop 40

-okna U<1 najprawdopodobniej m&s termo

- usytuowanie pomieszczeń użytkowych od południa, duże przeszklenia od tej strony, a małe od pn

- ogrzewanie podłogowe

- jedna z najwiekszych bolączek to źródło ciepła, na chwile obecna jestem za pompa ciepła powietrze/woda.

Na wiele spraw ma wpływ fakt że często jestem w Szwecji i rozmawiam ze Szwedami jak oni budują. Mają dużo zimniej i wiedzą co to znaczy dobra izolacja. U nich 100% domów ma wentylacje mechaniczna!!! i np. w takiej Ludvice (600km na północ od Karlskrony) gdzie zimy są duzo zimniejsze, większość ma pompy powietrze/woda!!!, a u nas dalej ludzie maja tok myślenia wczesno komunistyczny. U nich od 30 lat montują pompy a u nas nadal uważają je za wymysł i nowość.

Przepraszam że trochę nie na temat. To dlatego ze to mój pierwszy post i chyba się jeszcze nie wygadałem.

Ps. dodałbym zdjęcie projektu ale jeszce nie wiem jak to zrobic, bo jak wciskam jp. to mi tylko takie coś wyskakuje: [/img]

• 3 weeks później...
Witaj! Ja też szukałam długo i żaden projekt nie był tak funkcjonalny i zarazem prosty, bym się na niego zdecydowała.Sami zaprojektowaliśmy nasz dom,a architekt go teraz ładnie "przerysuje" :wink: Mielismy kilka pomysłów,ale wszelkie próby poprawki spełzły na niczym.Doszliśmy do wniosku że nasz projekt jest tak idealny,tak wymuskany że wszelkie zmiany to "profanacja' :lol: .Nie zamieniłabym go teraz na żaden inny.

• 2 weeks później...

A my właśnie zaczynamy budowę Alkierza - Modyfikacje projektu to - przejście do garażu kosztem części garderoby. Powiększenie otworu w stropie aby była możliwość w przyszłości zrobić stałe schody na poddasze. Usuwamy jedno okno z salonu i jedno z kuchni.

A reszta chyba jest ok

pozdrawiam :-)

• 3 weeks później...