Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras w projekcie a w praktyce

Blutka

Recommended Posts

Mam zgryz - czy jeśli mam w projekcie taras żelbetowy, a zrobię drewniany, to będzie problem przy odbiorze? ;) Czy to jedna z tych zmian, które można bezproblemowo wprowadzić (jak np. zamurowanie okna)?

Od kiedy możesz sobie zamurowac okno?

Poprzednik napisał ze możesz a ja napisze że pewnie nie zawsze, dlaczego masz taras żelbetowy ? Co tam masz z żelbetu i co zamierzasz zmienic na drewno, jaki to sa elementy. Bo raczej nie chodzi o wartwe wykończenia.

Generalnie jeśli tarasu mogę do odbioru w ogóle nie robić, wg kierbuda, to chyba równie dobrze mogę zrobić drewniany?

No i tak - okno mogę sobie zamurować. Nie wpłynie to na konstrukcję budynku, kierbud pozwolił nam zamurować w garażu bez problemów. Ale ten taras mnie męczy, bo nie wiem wtedy, co oni przy odbiorze będą brali pod uwagę patrząc na ten taras. :roll: Bo przecież nie projekt.

Najlepiej wykreśl żelbetowy taras z projektu (chyba nie jest powiązany z częścią konstrukcyjną domu tylko ma dylatację) i buduj taki dom. Wybudowanie tarasu koło domu nie wymaga żadnych pozwoleń, zgłoszeń itp. Oczywiście robisz to równolegle z budową domu. Poza tym nadchodząca zmiana prawa budowlanego jest bardzo korzystna dla Ciebie bo możesz właściwie wszystko.

Najlepiej wykreśl żelbetowy taras z projektu (chyba nie jest powiązany z częścią konstrukcyjną domu tylko ma dylatację) i buduj taki dom. Wybudowanie tarasu koło domu nie wymaga żadnych pozwoleń, zgłoszeń itp. Oczywiście robisz to równolegle z budową domu. Poza tym nadchodząca zmiana prawa budowlanego jest bardzo korzystna dla Ciebie bo możesz właściwie wszystko.

O, to jest superancki pomysł. :D

Generalnie jeśli tarasu mogę do odbioru w ogóle nie robić, wg kierbuda, to chyba równie dobrze mogę zrobić drewniany?

No i tak - okno mogę sobie zamurować. Nie wpłynie to na konstrukcję budynku, kierbud pozwolił nam zamurować w garażu bez problemów. Ale ten taras mnie męczy, bo nie wiem wtedy, co oni przy odbiorze będą brali pod uwagę patrząc na ten taras. :roll: Bo przecież nie projekt.

Okno w garażu to nie okno w domu. Ilość przeszkleń w pomieszczeniach mieszkalnych określają normy. O ile dobrze pamiętam to nie może być mniej niż 1m2 okna na 8m2 podłogi.

Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi.

Jeżeli chodzi o okno i konstrukcje to faktycznie ale , nie tylko konstrukcji Ci nie wolno samodzilenie zmianiać a i wyglądu budynku, zamurowanie okna to zmiana wyglądu -elewacji. To nie jest już tylko podpisywane przez kierownika. Powinno to zostać naniesione na dokumentacji.

Z materiałem na taras to może nie problem, ale w wuekości kstzałtem -tak. Po budowie wykonujesz inwentaryzacje wszystkiego na działce- geodeta wykonuje. To trafia do nadzoru i porównują z tym co masz na zagosodarowaniu terenu. Jeżeli odbiega może być ZONK, był juz opisywany przypadek 2-3m2 tarsiku wykonany samowolnie przez inwestora i problemy z tym związane.

Na cudowne zmiany prawa też nie licz, prawo nie działa wstecz.

Ale mnie nastraszyliście. My na razie nakreśliliśmy sobie taras ot tak, myśląc że jak zbudujemy dom to sobie zobaczymy jaki taras nam pasuje, a tu piszecie że nie można :o

My według projektu mamy na tarasie jakiś gres, a chcemy też dać drewno ale nie wiemy tego jeszcze na 100%. Poza tym mamy rozrysowany dość duży taras ale po wybudowaniu dopiero chcemy zobaczyć czy wystarczy, a może będzie za duży.

Hmm jestem zmartwiona tym co piszecie. Ale napiszcie proszę czy w takim razie zmiany wielkości tarasu może dokonać kierownik budowy?

A co z odbiorami domów bez balkonów. Często się widzi takie domy, gdzie zostawione są tylko druty, a w projekcie balkony były?

To może podobnie jest z tarasami.

Art. 36a. (192) 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

2. (193) Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3.

3. (194) W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, przepisy art. 32-35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany.

4. (195)

5. (196) Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) (197) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,

3) (198)

4) (199)

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

6) (200) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części,

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

6. (201) Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.

Tak więc ostatnie słowo ma projektant. Wg mnie nie jest to zmiana istotna i nie jest konieczne uzyskanie decyzji zamiennej o pozwoleniu na budowę (choć jak ktos sie przyczepi, że taras to jest element projektu zagospodarowania działki to kaplica). Jeśli uznać to za zmiane nieistotną lub zrezygnować z realizacji tarasu, to zgodnie z prawem konieczne jest uzyskanie zgody na użytkowanie, a to wiąże się z wizytą PINB-u. Zmiany nieistotne wprowadza PROJEKTANT, a nie kierownik budowy. KB może tylko o takie zmiany wnioskować w uzgodnieniu z inwestorem. Tyle teorii, a najlepiej zgłosić zakończenie budowy zgodnie z projektem i czekać na "niewniesienie sprzeciwu" przez organ (cokolwiek to znaczy:).

Blutka

są tematy które warte są roztrząsanie ale nie TARAS :lol: :lol:

jak taras ci spędza sen z oczu to się nie martw, proponuję wyjść z założenia jak mój sąsiad

A jakoś to będzie

i muszę powiedzieć że ma chłop rację,

oczywiście ja też nie należę do takich osób zawsze szukam dziury w całym ale akurat nad tarasem się nie zamartwiałem :wink:

zrobiłem taki jak mnie pasował i nie było kłopotu z niczym przy odbiorze, zaufaj też troszkę kierownikowi budowy a będziesz spać spokojniej, lub znajdź sobie inny powód do zmartwień :lol:

Powodzonka życzę