Blutka 10.03.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Mam zgryz - czy jeśli mam w projekcie taras żelbetowy, a zrobię drewniany, to będzie problem przy odbiorze? Czy to jedna z tych zmian, które można bezproblemowo wprowadzić (jak np. zamurowanie okna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 10.03.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 W projekcie powinno pisać jakie zmiany możesz wprowadzić sama (osoba z uprawnieniami budowlanymi dokonuje korekty na rysunkach kolorem czerwonym). Wg mnie raczej tak bo to nie ma bezpośredniego wpływu na konstrukcję samego budynku a tym samym na Twoje bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.03.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Mam zgryz - czy jeśli mam w projekcie taras żelbetowy, a zrobię drewniany, to będzie problem przy odbiorze? Czy to jedna z tych zmian, które można bezproblemowo wprowadzić (jak np. zamurowanie okna)? Od kiedy możesz sobie zamurowac okno? Poprzednik napisał ze możesz a ja napisze że pewnie nie zawsze, dlaczego masz taras żelbetowy ? Co tam masz z żelbetu i co zamierzasz zmienic na drewno, jaki to sa elementy. Bo raczej nie chodzi o wartwe wykończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 10.03.2009 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Generalnie jeśli tarasu mogę do odbioru w ogóle nie robić, wg kierbuda, to chyba równie dobrze mogę zrobić drewniany? No i tak - okno mogę sobie zamurować. Nie wpłynie to na konstrukcję budynku, kierbud pozwolił nam zamurować w garażu bez problemów. Ale ten taras mnie męczy, bo nie wiem wtedy, co oni przy odbiorze będą brali pod uwagę patrząc na ten taras. Bo przecież nie projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 11.03.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Najlepiej wykreśl żelbetowy taras z projektu (chyba nie jest powiązany z częścią konstrukcyjną domu tylko ma dylatację) i buduj taki dom. Wybudowanie tarasu koło domu nie wymaga żadnych pozwoleń, zgłoszeń itp. Oczywiście robisz to równolegle z budową domu. Poza tym nadchodząca zmiana prawa budowlanego jest bardzo korzystna dla Ciebie bo możesz właściwie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 11.03.2009 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Najlepiej wykreśl żelbetowy taras z projektu (chyba nie jest powiązany z częścią konstrukcyjną domu tylko ma dylatację) i buduj taki dom. Wybudowanie tarasu koło domu nie wymaga żadnych pozwoleń, zgłoszeń itp. Oczywiście robisz to równolegle z budową domu. Poza tym nadchodząca zmiana prawa budowlanego jest bardzo korzystna dla Ciebie bo możesz właściwie wszystko. O, to jest superancki pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.03.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Generalnie jeśli tarasu mogę do odbioru w ogóle nie robić, wg kierbuda, to chyba równie dobrze mogę zrobić drewniany? No i tak - okno mogę sobie zamurować. Nie wpłynie to na konstrukcję budynku, kierbud pozwolił nam zamurować w garażu bez problemów. Ale ten taras mnie męczy, bo nie wiem wtedy, co oni przy odbiorze będą brali pod uwagę patrząc na ten taras. Bo przecież nie projekt. Okno w garażu to nie okno w domu. Ilość przeszkleń w pomieszczeniach mieszkalnych określają normy. O ile dobrze pamiętam to nie może być mniej niż 1m2 okna na 8m2 podłogi. Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 11.03.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Prosze Ciebie, a kto bedzie sprawdzał jesli wogóle bedzie sprawdzał odbiór Twojego domku a tym bardziej z jakiego materiału jest taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 11.03.2009 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Prosze Ciebie, a kto bedzie sprawdzał jesli wogóle bedzie sprawdzał odbiór Twojego domku a tym bardziej z jakiego materiału jest taras A bo ja wiem? To mój pierwszy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.03.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 No i tak - okno mogę sobie zamurować. Nie wpłynie to na konstrukcję budynku, kierbud pozwolił nam zamurować w garażu bez problemów. Ale ten taras mnie męczy, bo nie wiem wtedy, co oni przy odbiorze będą brali pod uwagę patrząc na ten taras. Bo przecież nie projekt. Jeżeli chodzi o okno i konstrukcje to faktycznie ale , nie tylko konstrukcji Ci nie wolno samodzilenie zmianiać a i wyglądu budynku, zamurowanie okna to zmiana wyglądu -elewacji. To nie jest już tylko podpisywane przez kierownika. Powinno to zostać naniesione na dokumentacji. Z materiałem na taras to może nie problem, ale w wuekości kstzałtem -tak. Po budowie wykonujesz inwentaryzacje wszystkiego na działce- geodeta wykonuje. To trafia do nadzoru i porównują z tym co masz na zagosodarowaniu terenu. Jeżeli odbiega może być ZONK, był juz opisywany przypadek 2-3m2 tarsiku wykonany samowolnie przez inwestora i problemy z tym związane. Na cudowne zmiany prawa też nie licz, prawo nie działa wstecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 11.03.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ale mnie nastraszyliście. My na razie nakreśliliśmy sobie taras ot tak, myśląc że jak zbudujemy dom to sobie zobaczymy jaki taras nam pasuje, a tu piszecie że nie można My według projektu mamy na tarasie jakiś gres, a chcemy też dać drewno ale nie wiemy tego jeszcze na 100%. Poza tym mamy rozrysowany dość duży taras ale po wybudowaniu dopiero chcemy zobaczyć czy wystarczy, a może będzie za duży. Hmm jestem zmartwiona tym co piszecie. Ale napiszcie proszę czy w takim razie zmiany wielkości tarasu może dokonać kierownik budowy? A co z odbiorami domów bez balkonów. Często się widzi takie domy, gdzie zostawione są tylko druty, a w projekcie balkony były? To może podobnie jest z tarasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 11.03.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 I trochę obok. Czy mogę zmienić wielkość okien na budowie wpisem do dziennika? Chodzi o wysokość okien, nie szerokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 11.03.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Art. 36a. (192) 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. 2. (193) Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3.3. (194) W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, przepisy art. 32-35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany.4. (195) 5. (196) Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, 2) (197) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji, 3) (198) 4) (199) 5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne, 6) (200) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części, 7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi. 6. (201) Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5. Tak więc ostatnie słowo ma projektant. Wg mnie nie jest to zmiana istotna i nie jest konieczne uzyskanie decyzji zamiennej o pozwoleniu na budowę (choć jak ktos sie przyczepi, że taras to jest element projektu zagospodarowania działki to kaplica). Jeśli uznać to za zmiane nieistotną lub zrezygnować z realizacji tarasu, to zgodnie z prawem konieczne jest uzyskanie zgody na użytkowanie, a to wiąże się z wizytą PINB-u. Zmiany nieistotne wprowadza PROJEKTANT, a nie kierownik budowy. KB może tylko o takie zmiany wnioskować w uzgodnieniu z inwestorem. Tyle teorii, a najlepiej zgłosić zakończenie budowy zgodnie z projektem i czekać na "niewniesienie sprzeciwu" przez organ (cokolwiek to znaczy:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 11.03.2009 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Już się dopytałam kierbuda - drewniany mogę zrobić - nie wiem tylko, jak z wielkością - bo chcę mniejszy. Ale pewnie mniejszy może być - gorzej, jakby był większy chyba, nie? Bo bym wyszła za powierzchnię zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 11.03.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Zmiana to zmiana, nie ważne czy z mniejszego na większy, czy odwrotnie. Tarasy nie należą do powierzchni zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 11.03.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Czym wy się ludzie martwicie, tarasem ?? a gdzie wpiszę że taras do odbioru budynku jest konieczny ? dom się odbiera i taras się robi po odbiorze, taki jak sobie wymyślicie i po temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 11.03.2009 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Czym wy się ludzie martwicie, tarasem ?? a gdzie wpiszę że taras do odbioru budynku jest konieczny ? dom się odbiera i taras się robi po odbiorze, taki jak sobie wymyślicie i po temacie HA! Nie masz pojęcia, czym jeszcze potrafię się martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 11.03.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Blutka są tematy które warte są roztrząsanie ale nie TARAS jak taras ci spędza sen z oczu to się nie martw, proponuję wyjść z założenia jak mój sąsiad A jakoś to będzie i muszę powiedzieć że ma chłop rację, oczywiście ja też nie należę do takich osób zawsze szukam dziury w całym ale akurat nad tarasem się nie zamartwiałem zrobiłem taki jak mnie pasował i nie było kłopotu z niczym przy odbiorze, zaufaj też troszkę kierownikowi budowy a będziesz spać spokojniej, lub znajdź sobie inny powód do zmartwień Powodzonka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 11.03.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 A jak juz przez pomyłke przyjdzie ktos odebrac Twój domek ( najlepiej robic to zima, jesienia jest zimno, brudno nikomu nie chce sie wychodzic z cieplutki biur) TO POWIEDZ ZE JAK KUPIŁAS DZIAŁKE TO TARAS JUZ BYŁ A TY TYLKO DOSTAWIŁAŚ BUDYNEK Pozdrawiam i wiecej luzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 11.03.2009 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Dziękuję. Mogę wymienić listę niedorzeczności, którymi jeszcze się martwię, ale to byłby zbytek łaski - nie będę za darmo publiki bawić. jeanpascale - znakomity pomysł, tak właśnie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts