Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras w projekcie a w praktyce

Blutka

Recommended Posts

Czy jest w Prawie Budowlanym (warunki techniczne ....) definicja tarasu ?. Tym bardziej jak robisz drewniany i nie związany z konstrukcją domu to wykreśl go z projektu i nie komplikuj sobie życia. Nadzór budowlany w bardzo skromnej obsadzie osobowej ma dużo większe problemy na głowie.

a ja tez mam zgryz w związku z tarasem.

mam już wydane pozwolenie na budowę , a w nim taras z kostki na gruncie , takie duże utwardzone półkole przy domu na małym fundamencie. A teraz już wiem że go jednak nie chcę. To mogę go po prostu nie robić? Czy jest jakaś procedura na takie "zaniechanie"?

Pozwolę sobie nie zgodzic sie z kilkoma osobami wg których nie ma się co przejmować tarasem. Jeszcze pół roku temu sama myślałam, że taras czy mała wiatka to drobny szczegół. Jesienią rozmawiałam z koleżanką, która próbowała przepchnąc zmianę kształtu tarasu jako zmianę nieistotną. Nie udało się, geodeta nie chciał podpisac inwentaryzacji, bo zmieniony taras zmienił powierzchnię zabudowy.

Mam trochę znajomości w nadzorze - byłam, popytałam i teraz szykuje papiery na zmianę pozwolenia na budowę.

U mnie w projekcie taras ( tarasik ) betonowy 3 x 2,5. Obecnie mamy wysoki nasyp ziemi ( wysoka ściana fundamentowa ) i na tym nasypie planujemy

zrobić taras , bez ławy i fundamentów, naturalny ziemny . wieksz niż w projekcie, wyłozony płytami z piaskowca. Czy będa problemy z odbiorem, geodetą, czy taki taras na nasypie ziemnym wchodzi w powoerzchnię zabudowy ?

Chyba mnie nie zrozumieliście . Pytałam : czy ja zrobię duzo wiekszy taras na nasypie ziemnym niż jest to w projekcie ( a muszę go zrobić PRZED oddaniem domu - mam uzgodniony termin z firmą od kostki brukowej ) to czy nie bedzie problemu z inwentaryzacja geodezyjną ? Czy gedeta musi wtedy wrysować ten nasyp ziemny i na nim płyty tarasowe ?

Wydaje mi się, że taki taras na nasypie ziemnym można traktować tak samo jak podjazd - nie musisz mieć go w projekcie i nie podlega (wg mnie) inwentaryzacji. Nie wiem tylko jak wtedy nadzór odniesie się do tarasu w wersji umieszczonej w projekcie. Jeżeli był to taras na nasypie to nie powinien być wliczany do powierzchni zabudowy i wtedy masz zupełną dowolność - możesz pociągnąć taras nawet i do samego ogrodzenia :)

lamia6806

ja miałem taras na fundamencie, dołożyło się i tu i tam tak że w sumie taras ma obecnie 50 m2 o jakieś 10 więcej niż w projekcie :wink:

geodeta zrobił to co do niego należy, narysował taras jaki jest aktualnie, nadzór nie robił żadnych ceregieli :lol:

jeżeli musisz zrobić taras przed oddaniem budynku a że ekspertem nie jestem proponuję zadzwonić do geodety i zapytać co on na takie zmiany, on ci odpowie jak ma być zgodnie z prawem, zawsze może narysować to co w projekcie było :wink: a że ty po jego pomiarach to i tamto dołożyłaś to co on jest winien ?

Ne ma sytuacji bez wyjścia

nie takie rzeczy w tym kraju się załatwia :wink:

Nam geodeta zinwentaryzował dom i wszystkie instalacje zewnętrzne,a tarasu nawet śladu jeszzce nie ma.Nie ma też schodów przed domem.

Powiedział,że właściwie to nikogo nie będzie obchodzić jaki mamy kształt,wielkość tarasu i schodów.Chyba się zna...

Dom jeszcze w trakcie budowy,bez odbioru i liczę ,że problemów z tym nie będzie

Geodetę który podpisze inwentaryzację bez wizyty na działce znajdziesz - myslę, że jest to kwestia ceny i to niezbyt wygórowanej zazwyczaj. Z nadzorem może nie byc już tak wesoło - wystarczy, że znajdzie się jedna "wsza" w zespole i nawet znajomosci nic nie pomogą.

Wychodzę z założenia, że jeśli jest czas to lepiej załatwić sprawę tak jak trzeba niż później szarpać sobie nerwy przez jakąś "wesz".

Oj ludzie , to że pewne rzeczy przechodzą przy odbiorze ( tym bardziej że kontrolę są rzeczą naprawdę rzadką) nie znaczy, że po odbiorze nie obowiązuje was prawo budowlane. Dopóki komuś nie nadepniecie na odcisk jest ok, ale sąsiedzi w razie konfiktu lubią donosic gdzie trzeba. Dla przypomnienia każde utwardzenie terenu nalezy zgłosić art. 30 ust 1 pkt 2 Prawa Budowlanego (art 29 ust 2 pkt 5)

• 2 months później...
Witam, ja z kolei mam problem taki z tarasem, że jest w projekcie ziemny, a chcielibyśmy wylewany- zrobić fundamenty, tylko nie wiem, czy byłyby jakieś problemy przy zmianie projektu. Dodam, że pozwolenie na budowę było wydane w lipcu 2008, więc są to zmiany w już istniejącym projekcie. Miał ktoś taki problem?