kaltam 11.03.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Czy jest w Prawie Budowlanym (warunki techniczne ....) definicja tarasu ?. Tym bardziej jak robisz drewniany i nie związany z konstrukcją domu to wykreśl go z projektu i nie komplikuj sobie życia. Nadzór budowlany w bardzo skromnej obsadzie osobowej ma dużo większe problemy na głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 11.03.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 a ja tez mam zgryz w związku z tarasem. mam już wydane pozwolenie na budowę , a w nim taras z kostki na gruncie , takie duże utwardzone półkole przy domu na małym fundamencie. A teraz już wiem że go jednak nie chcę. To mogę go po prostu nie robić? Czy jest jakaś procedura na takie "zaniechanie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaa256 11.03.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Pozwolę sobie nie zgodzic sie z kilkoma osobami wg których nie ma się co przejmować tarasem. Jeszcze pół roku temu sama myślałam, że taras czy mała wiatka to drobny szczegół. Jesienią rozmawiałam z koleżanką, która próbowała przepchnąc zmianę kształtu tarasu jako zmianę nieistotną. Nie udało się, geodeta nie chciał podpisac inwentaryzacji, bo zmieniony taras zmienił powierzchnię zabudowy.Mam trochę znajomości w nadzorze - byłam, popytałam i teraz szykuje papiery na zmianę pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamia6806 12.03.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 U mnie w projekcie taras ( tarasik ) betonowy 3 x 2,5. Obecnie mamy wysoki nasyp ziemi ( wysoka ściana fundamentowa ) i na tym nasypie planujemy zrobić taras , bez ławy i fundamentów, naturalny ziemny . wieksz niż w projekcie, wyłozony płytami z piaskowca. Czy będa problemy z odbiorem, geodetą, czy taki taras na nasypie ziemnym wchodzi w powoerzchnię zabudowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 12.03.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 a jak nie będzie tego tarasu a budynek będzie zgłoszony do odbioru to co nadzór nie odbierze ?? to że mają być poręcze na schodach, podłogi i inne elementy domostwa to wiem ale że jak nie mam tarasu to mi budynku nie odbiorą to pierwsze słyszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 12.03.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 jak czytam nie raz to forum to dochodzę do wniosku że w naszym kraju: NIC NIE WOLNO a jak tak patrzę realnie na wszystko co mnie otacza to dochodzę do wniosku że WSZYSTKO WOLNO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 12.03.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 zezo i niech tak zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamia6806 13.03.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Chyba mnie nie zrozumieliście . Pytałam : czy ja zrobię duzo wiekszy taras na nasypie ziemnym niż jest to w projekcie ( a muszę go zrobić PRZED oddaniem domu - mam uzgodniony termin z firmą od kostki brukowej ) to czy nie bedzie problemu z inwentaryzacja geodezyjną ? Czy gedeta musi wtedy wrysować ten nasyp ziemny i na nim płyty tarasowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaa256 13.03.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Wydaje mi się, że taki taras na nasypie ziemnym można traktować tak samo jak podjazd - nie musisz mieć go w projekcie i nie podlega (wg mnie) inwentaryzacji. Nie wiem tylko jak wtedy nadzór odniesie się do tarasu w wersji umieszczonej w projekcie. Jeżeli był to taras na nasypie to nie powinien być wliczany do powierzchni zabudowy i wtedy masz zupełną dowolność - możesz pociągnąć taras nawet i do samego ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 13.03.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 lamia6806 ja miałem taras na fundamencie, dołożyło się i tu i tam tak że w sumie taras ma obecnie 50 m2 o jakieś 10 więcej niż w projekcie geodeta zrobił to co do niego należy, narysował taras jaki jest aktualnie, nadzór nie robił żadnych ceregieli jeżeli musisz zrobić taras przed oddaniem budynku a że ekspertem nie jestem proponuję zadzwonić do geodety i zapytać co on na takie zmiany, on ci odpowie jak ma być zgodnie z prawem, zawsze może narysować to co w projekcie było a że ty po jego pomiarach to i tamto dołożyłaś to co on jest winien ? Ne ma sytuacji bez wyjścia nie takie rzeczy w tym kraju się załatwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 13.03.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Nam geodeta zinwentaryzował dom i wszystkie instalacje zewnętrzne,a tarasu nawet śladu jeszzce nie ma.Nie ma też schodów przed domem.Powiedział,że właściwie to nikogo nie będzie obchodzić jaki mamy kształt,wielkość tarasu i schodów.Chyba się zna...Dom jeszcze w trakcie budowy,bez odbioru i liczę ,że problemów z tym nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaa256 13.03.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Geodetę który podpisze inwentaryzację bez wizyty na działce znajdziesz - myslę, że jest to kwestia ceny i to niezbyt wygórowanej zazwyczaj. Z nadzorem może nie byc już tak wesoło - wystarczy, że znajdzie się jedna "wsza" w zespole i nawet znajomosci nic nie pomogą.Wychodzę z założenia, że jeśli jest czas to lepiej załatwić sprawę tak jak trzeba niż później szarpać sobie nerwy przez jakąś "wesz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 13.03.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Nasz geodeta,, fikcyjny'' nie był.Był na budowie ,i to nie raz... Acha!I nie jest to żaden znajomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.03.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Oj ludzie , to że pewne rzeczy przechodzą przy odbiorze ( tym bardziej że kontrolę są rzeczą naprawdę rzadką) nie znaczy, że po odbiorze nie obowiązuje was prawo budowlane. Dopóki komuś nie nadepniecie na odcisk jest ok, ale sąsiedzi w razie konfiktu lubią donosic gdzie trzeba. Dla przypomnienia każde utwardzenie terenu nalezy zgłosić art. 30 ust 1 pkt 2 Prawa Budowlanego (art 29 ust 2 pkt 5) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnika 15.05.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Witam, ja z kolei mam problem taki z tarasem, że jest w projekcie ziemny, a chcielibyśmy wylewany- zrobić fundamenty, tylko nie wiem, czy byłyby jakieś problemy przy zmianie projektu. Dodam, że pozwolenie na budowę było wydane w lipcu 2008, więc są to zmiany w już istniejącym projekcie. Miał ktoś taki problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 16.05.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Najlepiej zadzwoń do tego starostwo i się spytaj. Zwykle poradzą co i jak. To bzdet wiec dadza pozwolenie. Taras ni musi byc czesci domu, nawet zdrowiej jest tak wykonac taras czy ganek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts