boliron 10.03.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 WitamPrzejmuje na dniach mieszkanie po kumplu no i przydało by się je pomalować no i teraz tak na ścianach w pokoju jest Raufaza czy jakoś tak się to nazywało nie malowane przez kilka lat sporo palone generalnie ściany białe.Mam 20 litrów jedynki białej za grosze i zastanawiam się czy najpierw nią przemalować a dopiero potem jakiś porządny kolor na to czy może w inny sposób to rozwiązać Za wszelka pomoc z góry dziękuje P.S. Kaski zbyt wiele nie posiadam niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazikv 12.03.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 umyj ściany wodazagruntujpomaluj najpierw na biało a potem maluj kolorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.03.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 umyj ściany woda A nie wodą z mydłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazikv 12.03.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 a po co ci mydło??może jeszcze dodamy mleka do farby by była bardziej biała??zwykła woda wystarczy jesli zagruntuje i najpierw da białą farbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.03.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 a po co ci mydło?? No wiesz. Jeśli ściany są tłuste? Pytam bo do tej pory spotkałam się raczej z ekipami, które myły ściany mydłem przed pomalowaniem. Woda to najwyżej odkurzysz a to jest pokój w którym palono... Aha i trochę niepotrzebna ta zgryźliwość w Twoim poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 12.03.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 jest takie mydło malarskie się nazywa. załatwia temat bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 12.03.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 zapomniałam napisać że kupuje się je w sklepach z farbami lub chemią budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.03.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 jest takie mydło malarskie się nazywa. załatwia temat bezproblemowo. No właśnie takie miałam na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 12.03.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Rozumiem, że zamierzasz najpierw zerwać tę raufazę?(wtedy jak wyżej z mydłem malarskim), bo jesli nie, to bez zadnego mycia i moczenia, po prostu maluj i nie łudź sie , że jedna warstwa wystarczy. Dwukrotne malowanie powinno w 100% załatwic sprawę. Ja w wynajmowanym mieszkaniu po każdym lokatorze maluje właśnie tak, też mam raufazę i już 4 malowania zniosła. Jezeli chcesz kolor to tez nie problem dodaj pigmentu, wałek w dłon i do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boliron 13.03.2009 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Raufazy nie mam zamiaru zrywać a malowana była do tej pory góra dwa razy Malowane nie było przez kilka lat więc wiem że jedna warstwa farby tego nie załatwi.Teraz mam pytanko malować tym co mam z pigmentem czy kupić coś innego na te pokoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boliron 13.03.2009 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Byłbym zapomniał o dość istotnych chyba kwestiach.Czy aby nie będzie się to mazało skoro raufazy mam nie myć a ściany od fajek chyba dość brudne i tłuste.Jeżeli gruntowanie ma na celu ograniczenie chłonności ściany to nie będzie to chyba potrzebneI chyba najistotniejsza dla mnie sprawa jakim wałkiem malować żeby było łatwo efekt był ok i trudno było coś spartolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazikv 16.03.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 co do wałka to zależy tylko od farbyjeśli kupisz farbę to kup do ręcznego malowania bo są tez do natryskówja najczęściej używam z krótkim sznurkiem lub gąbkowegobo włosy zawsze wychodzą a dobry wałek z włosia kosztuje ok 150złwiec nie potrzebujesz takiego.krótki sznurek ci wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boliron 16.03.2009 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Dzięki za pomoc co do wałka.Doszedłem do wniosku że pomaluje chyba tym co mam z pigmentem jakiś jasny kolorek ecru kawa z mlekiem jakiś beż może a jak będzie kaska kiedyś to machnę czymś lepszym.Tylko dalej nie wiem myć tą raufaze czy dwukrotne malowanie wystarczy. Zastanawiałem się jeszcze nad przedpokojem jest on pomalowany na czarno ściany i sufit wygląda to całkiem ciekawie jest on dosyć spory w kształcie L ma ktoś może pomysł co można w nim zrobić nie zmieniając jego koloru ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 19.03.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Ciakaw jestem jak ci poszło, tak jak pisałem nie warto w żaden sposób moczyć raufazy przed malowaniem bo to może osłabic klej i zacznie odłazić. Co do przedpokoju, to dałbym jakies wzory z szablonu w jasnym kolorze, nawet białym. Takie dekoracje są teraz na czasie, a pewnie troche ożywia i odświeżą przedpokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boliron 20.03.2009 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Ok nie będę tego mył bo nie chciałbym sobie dodatkowej roboty zrobić ze zmywaniem tego jak zacznie się odklejać. Chciałbym jeszcze raz zaznaczyć że jest to stare mieszkanie tak jak to się kiedyś robiło w kamienicach. przedpokój ta dłuższa część ma jakieś 8-10 metrów i jakieś 1.5 szerokościP.S.Jak tylko szeryf da mi wolne i będę mial chwile czasu to zaczynamy walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 23.03.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Jak było napalone to koniecznie radzę zastosowanie ROZPUSZCZALNIKOWEJ farby izolacyjnej. - gruntuje- uniemożliwia przebarwienia (inaczej mogą wyjść żołte plamy, przebarwienia. Standardowy problem klubów i restauracji.- warstwa nawierzchniowa według wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts