Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak pomalować brudny pokój, Pomocy

boliron

Recommended Posts

Witam

Przejmuje na dniach mieszkanie po kumplu no i przydało by się je pomalować

no i teraz tak na ścianach w pokoju jest Raufaza czy jakoś tak się to nazywało nie malowane przez kilka lat sporo palone generalnie ściany białe.

Mam 20 litrów jedynki białej za grosze i zastanawiam się czy najpierw nią przemalować a dopiero potem jakiś porządny kolor na to czy może w inny sposób to rozwiązać

Za wszelka pomoc z góry dziękuje

P.S. Kaski zbyt wiele nie posiadam niestety

a po co ci mydło??

No wiesz. Jeśli ściany są tłuste? Pytam bo do tej pory spotkałam się raczej z ekipami, które myły ściany mydłem przed pomalowaniem. Woda to najwyżej odkurzysz a to jest pokój w którym palono...

Aha i trochę niepotrzebna ta zgryźliwość w Twoim poście :)

Rozumiem, że zamierzasz najpierw zerwać tę raufazę?(wtedy jak wyżej z mydłem malarskim), bo jesli nie, to bez zadnego mycia i moczenia, po prostu maluj i nie łudź sie , że jedna warstwa wystarczy. Dwukrotne malowanie powinno w 100% załatwic sprawę. Ja w wynajmowanym mieszkaniu po każdym lokatorze maluje właśnie tak, też mam raufazę i już 4 malowania zniosła. Jezeli chcesz kolor to tez nie problem dodaj pigmentu, wałek w dłon i do roboty :D

Byłbym zapomniał o dość istotnych chyba kwestiach.

Czy aby nie będzie się to mazało skoro raufazy mam nie myć a ściany od fajek chyba dość brudne i tłuste.

Jeżeli gruntowanie ma na celu ograniczenie chłonności ściany to nie będzie to chyba potrzebne

I chyba najistotniejsza dla mnie sprawa jakim wałkiem malować żeby było łatwo efekt był ok i trudno było coś spartolić.

co do wałka to zależy tylko od farby

jeśli kupisz farbę to kup do ręcznego malowania bo są tez do natrysków

ja najczęściej używam z krótkim sznurkiem lub gąbkowego

bo włosy zawsze wychodzą a dobry wałek z włosia kosztuje ok 150zł

wiec nie potrzebujesz takiego.

krótki sznurek ci wystarczy.

Dzięki za pomoc co do wałka.

Doszedłem do wniosku że pomaluje chyba tym co mam z pigmentem jakiś jasny kolorek ecru kawa z mlekiem jakiś beż może a jak będzie kaska kiedyś to machnę czymś lepszym.

Tylko dalej nie wiem myć tą raufaze czy dwukrotne malowanie wystarczy.

Zastanawiałem się jeszcze nad przedpokojem jest on pomalowany na czarno ściany i sufit wygląda to całkiem ciekawie jest on dosyć spory w kształcie L ma ktoś może pomysł co można w nim zrobić nie zmieniając jego koloru ??

Ciakaw jestem jak ci poszło, tak jak pisałem nie warto w żaden sposób moczyć raufazy przed malowaniem bo to może osłabic klej i zacznie odłazić. Co do przedpokoju, to dałbym jakies wzory z szablonu w jasnym kolorze, nawet białym. Takie dekoracje są teraz na czasie, a pewnie troche ożywia i odświeżą przedpokój.

Ok nie będę tego mył bo nie chciałbym sobie dodatkowej roboty zrobić ze zmywaniem tego jak zacznie się odklejać.

Chciałbym jeszcze raz zaznaczyć że jest to stare mieszkanie tak jak to się kiedyś robiło w kamienicach. przedpokój ta dłuższa część ma jakieś 8-10 metrów i jakieś 1.5 szerokości

P.S.

Jak tylko szeryf da mi wolne i będę mial chwile czasu to zaczynamy walczyć

Jak było napalone to koniecznie radzę zastosowanie ROZPUSZCZALNIKOWEJ farby izolacyjnej.

- gruntuje

- uniemożliwia przebarwienia (inaczej mogą wyjść żołte plamy, przebarwienia. Standardowy problem klubów i restauracji.

- warstwa nawierzchniowa według wyboru