Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oj ceny lecą na łeb!

Grreeg

Recommended Posts

Gość Akrimka
Leca, leca.Dzis do mnie sami dzwonia i schodza z cen nawet o 50 procent bo roboty brak.

Przykładowo układanie kafelek rok temu 50m2 wczoraj dzwonił ten sam gosc,że zrobi za 30. :lol:

a to ciągle 30zł drożej niż zrobię sobie własnoręcznie :)

Tez tak myślę ze samemu najtaniej, wiec cała wykończeniówka w moich rękach z pomocą rodziny.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A gdybys w tym czasie robił to co najlepiej potrafisz,może zarobiłbys 100zł?

zarobiłbym ale jakoś moja firma nie chce mnie zatrudniać na 12h dzień pracy tylko 8 więc po tych 8h siedzenia w robocie resztę dnia spędzałbym w domu (fuchyy nie trafiają się codziennie - a ostatnio praktycznie wcale) a tak spędzam na budowie i kleję płytki, skręcam zabudowy z GK szpachluję szlifuję, maluję itp...

Ceny spadają bo i zapotrzebowanie jest mniejsze .Kupiłem okna na cały do 20 szt i cztery firmy przedstawiciele tego samego producenta zeszli mi z ceny o ponad 3000zł na tym samym produkcje w stosunku do pierwszej swojej wyceny w rezultacie kupiłem okna tańsze o 5000 zł bo jeszcze mi inna opuściła i sprzedała i jak wiem zarobiła na tym

• 4 months później...
Ale są tacy co wykonują teraz tylko i wyłącznie z własnym materiałem czyli wysatwiają fakturę z 7% VATem (jeżeli w ogóle wystawią) i niby jest to ukłon w stronę klienta. A tak jak mi jeden powiedział, że cena za 1m2 ocieplenia domu (robocizna + masteriał) jest ciut niższa niż w zeszłym roku, ale on zarabia w dalszym ciągu tyle samo albo i więcej, bo obniżkę załatwia niższa cena materiału.

• 1 month później...
Prawda jest taka że dobry fachowiec ma "nagranych" klientów na kolejne miesiące. U takiego jest ciężko oczekiwać spadku cen za wykonastwo, ceny nie spadają "na łeb".

Druga sprawa że rosną ceny materiałów: hydraulika, przewody elektryczne, okna, solary ...

Ja prawdę mówiąc spadku cen nie widzę. Pewnie jakiś tani wykonawca by się znalazł, ale jak to mówią "za psie pienądze, masz psie jedzenie" ...

I z tym zdaniem w zupełności się zgadzam !!!

Ja też na brak inwestorów nie narzekam,a krzyczą,że jest kryzys i materiały tanieją(chyba te dziadowskie,bo te lepsze gatunkowo raczej poszły do góry).