justyna1000 10.03.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Zaczynamy budowe domu 126 metrow z garazem.Fachowiec chce do stanu "0" za robocizne 8 tys.Czy to duzo??Jaki jest mniej wiecej koszt budowy z materiałami do tego stanu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwiuszka 10.03.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 WitajTeż jestem tu nowa ale mamy już za sobą stan surowy:) Moim zdaniem cena nie jest wygórowana, ale musisz sprawdzić tą ekipę. Nasza budowa była z tzw. przejściami,musieliśmy 2 ekipy pogonić dosłownie. Moje rady na ekipę:nie brac podwykonawców,sprawdzić gdzie budowali,dobry wykonawca nie bierze zaliczek tylko rozlicza się etapami. Na taką ekipę trafiliśmy za 3 razem i jestesmy bardzo zadowoleni. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brts 10.03.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Żeby odpowiedzieć na to pytanie potrzeba chyba trochę więcej napisać na temat samego projektu - chociażby jaki to projekt i z jakiej firmy. Gdzie będzie potencjalna budowa? W różnej części Polski jest różna cena zarówno robocizny jaki i samych materiałów. Myślę, że cena 8tyś za stan 0 to teraz średnia krajowa dla firm zajmujących się budową domów. Dla porównania ja za stan 0 płaciłem 12tyś ale było już w tym - wytyczenie budynku przez geodetę (robocizna), zdjęcie humusu (koparka), zasypanie fundamentów (koparka), wykonanie kanalizacji (robocizna). Średnia cen w moim rejonie tych czynności to geodeta - 500zł, koparka 2 x 500zł, wykonanie kanalizacji 1tyś zł. Na pewno znajdą się na forum tacy co powiedzą, że mieli zrobione fundamenty za 3tyś ja na takich wykonawców nie trafiłem i nie wiem gdzie można ich znaleźć za to trafiłem na takich co powiedzieli mi, że zrobią mi stan 0 za 15 - 22tyś bez geodety, koparek i kanalizacji ( naprawdę miałem takie wyceny!!! ) Co do kosztów materiałów mogę podać najbardziej znaczące pozycje: Beton 32m3 - 10600zł brutto Stal około 520kg - 1700zł brutto Folie budowlana i izolacyjna - 800zł brutto Bloczki M6 1000szt - 3000zł bez faktury Cement 1,9t - 800zł brutto Dysterbit 20kg - 13szt - 500zł brutto Kleje 500kg - 350zł brutto Rury kanalizacyjne - 1000zł brutto Zasypka ~120t - 4000zł bez faktury Styropian EPS200 aqua 3,3m3 - 1000zł Tak mniej więcej wyglądało to u mnie;) Domek Libra II 140m2 okolice Opola Zapomniałem jeszcze dopisać, że wszystkie ceny zawierają dowóz na budowę, dodatkowo cena betonu zawiera już w sobie pompę x 2 raz na ławy drugi raz na płytę. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna1000 11.03.2009 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 To chyba sporo za materiały.A kiedy sie Pan budował??Nasz projekt to Dom w Robiniach 3 z Archonu.Z tym ze te 8 tys to jest cena podana po znajomości.Czyli na to wychodzi ze to wcale nie tak mało jak twierdzą.My budujuemy sie w okolicach Gdańska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brts 11.03.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 To chyba sporo za materiały. Przyznam się, że nie za bardzo rozumiem to stwierdzenie Moje fundamenty zostały zrobione we wrześniu zeszłego roku. Czy 8tyś to mało dużo za fundament ?, decyzja musi zostać podjęta przez samego inwestora. Ja wybrałem takiego wykonawcę do którego mam 100% zaufania, wszystko mi podpowie i pomoże załatwić. Jak z nim rozmawiam zawsze mi mówi "jak bym robił dla siebie to bym zrobił tak i tak" nie robi czegoś żeby było mu łatwiej to wykonać ale ja na tym gorzej wyjdę. W moim mniemaniu warto płacić za takiego wykonawce. Nie mam nerwów do tego, żeby sie użerać z partaczami albo stać im nad głową i patrzeć jak wykonują swoja prace bo na wielu rzeczach się po prostu nie znam. Dla mnie stan surowy to podstawa, jak coś zostanie spartaczone to ciężko będzie to później poprawić albo będzie sie "wlekło" przez cała budowę. Oszczędzać będę na wykonawcach np. płytek w garażu jak coś tam spartolą to będzie łatwiej to naprawić albo w ogolę nie będzie tak kuło o oczy Jeszcze odnośnie materiałów, ja u siebie taniej nie znalazłem, oczywiście zawsze istnieje możliwość zastosowania tańszych zamienników albo np. zamiast zamawiać beton na płytę "ukręcić" go sobie samemu wyjdzie na pewno taniej, tylko czy wykonawca na to pójdzie? , mój by raczej na to nie poszedł albo doliczył by mi extra za robotę i wyszło by na to samo. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada5 14.03.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Witaj Justyna 1000.Właśnie rozpoczeliśmy budowę domu "Dom w robiniach".Jesteśmy na etapie budowy stanu surowego,a dokładnie za tydzień będzie zalewany strop.Jesteśmy równierz jak Ty z okolic Gdańska. Chętnie wymienie z Tobą opinię i spostrzeżenia dotyczące budowy domu w robiniach.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna1000 10.07.2010 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Ada5Jaki jest etap prac w Waszej Robince??Mieszkacie już??My planujemy wprowadzke w pazdzierniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruvil 12.11.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Witaj, My budujemy robinkę 3, jesteśmy na etapie ściany kolankowej, w przyszłym tygodniu zaczynamy więźbę . Justyna 1000 - mieszkacie już ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts