unes 10.03.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Pytanie: jak powinna być usytuowana murłata leżąca na ściance kolankowej w stosunku do krawędzi tej ścianki? Proszę uzasadnić swoją odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.03.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Pytanie zadane jak na jakimś egzaminie? Jakiej odpowiedzi oczekujesz? Powinna być tak umiejscowiona jak cieśla uzna za stosowne, to znaczy tak aby nie miał problemu z posadowieniem krokwi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 10.03.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 to ja do odpowiedzi. Daje się bliżej wewnętrznej krawędzi bo wynika to z pracy ściany kolankowej która jest najczęściej rozpychana krokwiami, poza tym łatwo wtedy obmurować murłatę od zewnątrz. Ale nie zmienia to faktu, że cieśle robią różnie, najlepiej zastosuj się do przekrojów w projekcie. Projektant miał na pewno większe możliwości przemyślenia tego w przypadku twojego domu niż my tu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unes 10.03.2009 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 To jest po prostu pytanie, nic więcej. Odpowiedzi jakiej oczekuję to odpowiedź na pytanie które zadałem np.: murłatę układa się na środku ścianki kolankowej ponieważ ... i tutaj jakieś uzasadnienie. W różnych publikacjach różnie jest to pokazane, ale nigdzie nie jest napisane, dlaczego akurat tak, a nie inaczej. A ja dociekliwy jestem i chciałem to wiedzieć: od czego to zależy, jeżeli w ogóle od czegoś zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unes 10.03.2009 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Projektant miał na pewno większe możliwości przemyślenia tego w przypadku twojego domu niż my tu na forum. Ja jestem tym projektantem Robię pracę inżynierską: przebudowa poddasza. I chociaż już kiedyś robiłem dwa projekty gdzie trzeba było narysować więźbę (budownictwo ogólne i konstrukcje drewniane) to nie zastanawiałem się wtedy nad takim szczegółem. Praca inżynierska to co innego i chcę wiedzieć więcej na ten temat, a nie przyjmować coś bezmyślnie, bo tak było na przykładzie. Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 10.03.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Jak piszesz pracę dyplomową to proponuję Forum Konstruktor Budowlany a nie murator bu tu mozna dowiedzieć się,że brak otuliny nie ma wpływu na pracę jako żelbet, dzisiejszy news - beton się nie ugina albo,że 4 pręty podłuzne w ławię czynią ją żelbetową i inne tego rodzaju atrakcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unes 10.03.2009 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Jak piszesz pracę dyplomową to proponuję Forum Konstruktor Budowlany a nie murator bu tu mozna dowiedzieć się,że brak otuliny nie ma wpływu na pracę jako żelbet, dzisiejszy news - beton się nie ugina albo,że 4 pręty podłuzne w ławię czynią ją żelbetową i inne tego rodzaju atrakcje. Dzięki za miłą sugestię Ale panowie, którzy do tej pory mi odpowiedzieli wydają się być kompetentni. PS. Czy miałeś na myśli to forum: http://www.konstruktorbudowlany.fora.pl/ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.03.2009 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Oczywiście nie ma to żadnego znaczenia, w którym miejscu posadowisz murłatę. Zwróć jednak uwagę na grubość ściany nośnej (oczywiście bez izolacji cieplnej). Im grubsza ściana tym murłata bliżej jej zewnętrznej krawędzi. Im bardziej stromy dach tym murłata bliżej zewnętrznej krawędzi. A wszystko po to aby krokiew swobodnie minęła zewnętrzną krawędź wieńca! Inaczej trzeba podcinać (osłabiać) krokiew lub wyłupywać (osłabiać) wieniec. W skrajnych przypadkach (stromy dach, szeroki wieniec i niska murłata) krokiew skończy się na wieńcu. I to by było na tyle. Powodzenia w projektowaniu . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unes 11.03.2009 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 O taką odpowiedź mi chodziło Dziękuję bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 11.03.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ja jestem tym projektantem Robię pracę inżynierską: przebudowa poddasza... Oj Kolego, osłabiasz zaufanie do fachowców. Jak, po przeczytaniu takich postów, można traktować serio porady " nie pytaj na forum, tylko projektanta" jak projektant (przyszły) czerpie wiedzę z forum I nie żałuję Ci tej wiedzy, ani formy jej zdobywania, tylko beztroskiego przyznawania się. Cóż, młodość chmurna a durna Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unes 11.03.2009 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ja jestem tym projektantem Robię pracę inżynierską: przebudowa poddasza... Oj Kolego, osłabiasz zaufanie do fachowców. Jak, po przeczytaniu takich postów, można traktować serio porady " nie pytaj na forum, tylko projektanta" jak projektant (przyszły) czerpie wiedzę z forum I nie żałuję Ci tej wiedzy, ani formy jej zdobywania, tylko beztroskiego przyznawania się. Cóż, młodość chmurna a durna Powodzenia Żeby zostać projektantem, tak już formalnie z uprawnieniami, potrzebuję jeszcze dwóch lat studiów magisterskich oraz dwóch lat praktyki w biurze i rok na budowie. Przez ten czas jeszcze wiele się nauczę. A co do czerpania wiedzy z forum to jest to mój pierwszy raz kiedy o coś pytam w ten sposób. Ogólnie swoją wiedzę czerpię z tego co mówią nam na zajęciach no i oczywiście z książek, czasopism, internetu (strony producentów) itp. Ale wydaje mi się, że taka forma zdobywania informacji też nie jest zła, bo zdarzają się ludzie, którzy posiadają wiedzę i chcą ją przekazywać innym, więc dlaczego by z tego nie korzystać? A ten przypadek z murłatą traktuję jako coś doraźnego. Dziękuję za życzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts