Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Pellets 100

Recommended Posts

Mynia pynia - napisz coś o czyszczeniu palnika - chodzi o dostęp (bo mi na głowę już nie raz posypały się gromy za to idiotyczne rozwiązanie, mimo że żadnego nie montowałem) oraz o samoczyszczących zawirowywaczach (chyba, że już je usunęłaś).

• 1 month później...
witam,

Mam prośbę do osób posiadających ten kocioł , czy wart jest swojej ceny i czy bezproblemowo chodzi.Jakie jest spalanie zarówno palletu jak i węgla.

pozdro

użytkuje piec ponad rok czasu i bez zarzutu, spalanie to 0,6 tony około na miesiac. Chociaz zalezy jaki pellet sie kupi. przy wiekszej zimie dojdzie nawet 1t. Oczywiscie mam zainstalowany regulator pokojowy i komputer ktory steruje zaworem 4 drożnym. Nie ustawiałem jeszcze krzywej grzewczej a szykuje sie bo teraz od kiulku dni mocno przywaliła zima około -20% i jak mam ustawione na regulatorze 23 st w domu to piec potrafi nagrzac do 26,5 stopni a to juz troche za duzo. Ale generalnie jestem zadowolony i moge polecic :)

• 1 year później...

Witam!

użytkuję od 2 miesięcy kocioł pellets 100 16 KW firmy kostrzewa

jestem jak narazie zadowolony z jego pracy. Paliwo jakie stosuję to pelet

na sezon zakupiłem 5 ton do chwili obecnej poszło mi ok 1200kg i jest to pierwsze grzanie

w nowym domu. Temperatura utzymywana jest 21-23 stopnie piec w ciągu dnia jest wyłączany

gdyż nie ma takiej konieczności aby pracował 24/dobę dom się nie wychładza.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany ustawieniami to chetnie wymienie się doświadczeniami

ciepłem steruje na zaworze 4 droznym. To narazie tyle pozdrawiam.

• 1 month później...

Zakupiłem kocioł Kostrzewa Pellets 100, mam 199m2 powierzchni do ogrzania, dom nowy dobrze ocieplony; ściana trójwarstwowa, okna wstawione w strefie ocieplenia z ciepłym montarzem - potrójna szyba, dach 25 cm wełna.

Palę pelletem Barlinek ecopellet.

Gdy kupowałem powiedziano mi że spali u mnie 25kg/dobę, spala 3 razy tyle a nawet więcej!

Czy jest coś nie tak?

Jakie ustawienia powinny być dla:

Powietrze MIN (moc 20%)

Powietrze MAX (moc 100%)

Podawanie MAX (moc 100%)

Moc MIN

Moc MAX

Typ modulacji

Tlen moc MIN(20%)

Tlen moc MAX(100%)

• 1 year później...