Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta ceramiczno - indukcyjna - warto?


june1977

Recommended Posts

Czy warto kupować taki "wynalazek" jak płyta łączona - 2 pola ceramiczne, 2 indukcyjne?

Jakie firmy (oprócz Mastercooka) produkują taki sprzęt?

Mam kilka garnków, które nadają sie tylko na ceramiczną, a z drugiej strony kusi mnie spróbowanie tej indukcji.

Proszę o rady

Aha - i dlaczego ten model jest taki tani???

http://www.krystecki.pl/mastercook-id-22-r-p-2769.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja z tych samych powodów co Ty skuszę się chyba na taką właśnie łączoną

 

takie łączone znalazłam też Amici, Boscha i chyba Siemensa, tu jakieś przykłady:

 

http://www.megamedia.pl/plyty-ceramiczno-indukcyjne-z

 

jeszcze nie zgłębiałam tematu co taka płyta, czy tez pola powinny posiadać, ale na 99%będzie to ceram-indukc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi zależy na funkcji Timera, ładnym wyglądzie i niskiej cenie (do 1500 zł) :-)

Przy wyborze warto zerknać na moc kuchenki, bo jeśli nie jest zbyt wysoka, to gotowanie na 3-4 polach jednocześnie powoduje obniżenie mocy poszczególnych pól (nie da gotować sie na maksymalnej mocy np. na dwóch czy trzech polach jednocześnie)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tez sie moocno nad taka zastanawiam. I nawet mialam zadac na forum pytanie. Moze sie wypowie ktos kto taka posiada...

Jak dla mnie zaleta jest to, ze kazdy gar na nia postawie i w razie rozrusznika serca tez dam rade obiad ugotowac. Na razie bez rozrusznika moge spokojnie gotowac na tych 2 indukcyjnych, bo prawde mowiac rzadko gotujac korzystam z 3,4, wiec i na zwykle wtedy moge postawic. Ponoc jednak te zwykle szybko sie zniszcza a indukcyjne wygladaja caly czas ladnie. Podobno tez takie mieszane plyty latwiej ulegaja awariom bo to dwa uklady w jednym. W sumie jakby 2kuchenki i to nie zawsze dobrze dziala w 1urzadzeniu. Ale to tylko zaslyszane opinie i chetnie dowiedzialaby sie czegos konkretnego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tez sie moocno nad taka zastanawiam. I nawet mialam zadac na forum pytanie. Moze sie wypowie ktos kto taka posiada...

Jak dla mnie zaleta jest to, ze kazdy gar na nia postawie i w razie rozrusznika serca tez dam rade obiad ugotowac. Na razie bez rozrusznika moge spokojnie gotowac na tych 2 indukcyjnych, bo prawde mowiac rzadko gotujac korzystam z 3,4, wiec i na zwykle wtedy moge postawic. Ponoc jednak te zwykle szybko sie zniszcza a indukcyjne wygladaja caly czas ladnie. Podobno tez takie mieszane plyty latwiej ulegaja awariom bo to dwa uklady w jednym. W sumie jakby 2kuchenki i to nie zawsze dobrze dziala w 1urzadzeniu. Ale to tylko zaslyszane opinie i chetnie dowiedzialaby sie czegos konkretnego.

Podnoszę ...

Nawet nie wiedziałam, że szkło w indukcyjnych sie mniej niszczy niż w ceramicznych - faktem jest, że moja obecna płyta ceramiczna po 4 latach jest już lekko porysowana i zmatowiała na najczęściej używanym polu... ale z drugiej strony nie dbam też o nią przesadnie.

Może odezwie sie użytkownik takiej łączonej płyty...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mozesz stawiac gary jakie chcesz ona zawsze grzeje. Ale, ale, moze powiedzcie mi laikowi czy na indukcyjnej nie mozna postawic garnka szerszego niz srednica pola grzejnego :o ??? To dla mnie niespodzianka frustrujaca z lekka :-?

 

Hm........u mnie, to nie ma nic do gadania. Niewazne jaki gar postawie tak grzeje, tzn. grzeje w calym zaznaczonym polu jak gar jest wiekszy, jak mniejszy, lub o nietypowym ksztalcie, to grzeje tylko w tym miejscu gdzie taki gar stoi.

Swoja droga kraza takie rozne opinie na temat indukcji, ze gotuje nie smazy, ze nie grzeje jesli gar nie jest idealnie dopasowany, ze "bzyczy" :wink:. Ja czegos takiego nie zauwazylam. Smazy i grzeje niezaleznie od gara, byle byl tylko przeznaczony do indukcji, a co do odglosow, to slychac delikatne "mruczenie" :wink: w momencie "pulsacji".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy warto kupować taki "wynalazek" jak płyta łączona - 2 pola ceramiczne, 2 indukcyjne?

Jakie firmy (oprócz Mastercooka) produkują taki sprzęt?

Mam kilka garnków, które nadają sie tylko na ceramiczną, a z drugiej strony kusi mnie spróbowanie tej indukcji.

Proszę o rady

Aha - i dlaczego ten model jest taki tani???

http://www.krystecki.pl/mastercook-id-22-r-p-2769.html

Tu też chętnie poczytałbym opinie napisane przez doświadczonych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hm........u mnie, to nie ma nic do gadania. Niewazne jaki gar postawie tak grzeje, tzn. grzeje w calym zaznaczonym polu jak gar jest wiekszy, jak mniejszy, lub o nietypowym ksztalcie, to grzeje tylko w tym miejscu gdzie taki gar stoi..

 

No to mnie pocieszyles. Ale moze ty masz jakas wypasiona ta indukcje? :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hm........u mnie, to nie ma nic do gadania. Niewazne jaki gar postawie tak grzeje, tzn. grzeje w calym zaznaczonym polu jak gar jest wiekszy, jak mniejszy, lub o nietypowym ksztalcie, to grzeje tylko w tym miejscu gdzie taki gar stoi..

 

No to mnie pocieszyles. Ale moze ty masz jakas wypasiona ta indukcje? :roll:

 

A jest cos takiego jak "nierozpoznanie" gara (przeznaczonego na indukcje) przez plyte? Wydaje sie, ze nie, bo jakos odroznia gar nie- lub nadajacy sie do indukcji, jesli cos lezy nawet poza polem (wiekszy gar), to i tak przykrywa calkiem pole, wiec grzac musi. Jak to jest w odwrotna strone (czyli mniejszy gar na wiekszym polu) tego nie wiem, czy to zalezy od danej plyty czy nie. Nie jestem ekspertem od indukcji, ale nie spotkalam osoby, ktore maja indukcje, zeby mialy jakis problem z garami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam płytę indukcujną TEKA. Używam jej od roku i nie mam żadnego problemu z garkami. Większe czy mniejsze od pola to nie ma żadnego znaczenia. Przy grzaniu burczy ale idzie się przyzwyczaić. A szkło rysuje sie tak samo i moja po roku ma dośc mocne zarysowania. Ale cóż moje dzieci zaczęły próby z gotowaniem więć muszę cierpieć by ich nie zniechęcić.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też mam tego łączonego Mastercooka, ale u mnie się dobrze sprawdza. Mam część garów, które mogę używać tylko na ceramicznej, a część do indukcji. Indukcja burczy jak działa, ale mi to nie przeszkadza. Jak włączymy gazówkę, to szum jest znacznie bardziej słyszalny... Na indukcji używam gary większe i mniejsze od pola grzejnego i wszystko działa. Trochę mnie wkurza, że przy używaniu obu pół indukcyjnych nie mogę ich zrobić na maxa, i że podczas gotowania na dwóch polach indukcyjnych gotowanie odbywa się pulsacyjnie. Ale świadomość, że indukcja zużywa znacznie mniej prądu niż ceramiczna zdecydowanie przesłania pozostałe wady :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...