Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta ceramiczno - indukcyjna - warto?

june1977

Recommended Posts

Oświećcie mnie. Jakie garnki nadają się, a jakie nie do płyty indukcyjnej?

Gary na indukcje maja oznaczenie w postaci takiej spiralki, trzeba po prostu patrzec na oznaczenia. Poza tym moze pomoze chodzenie po sklepach z magnesem i przyczepianie go do dna garnka (jak chwyci mocno, tzn. sie nada). W tej metodzie nie mam doswiadczenia, kupowalam na podstawie oznaczen.

• 1 year później...
własnie w weekend wybuchł mi szybkowar i doszczętnie zniszczył płyte indukcyjną. Miałam ja ponad rok i jestem zachwycona. garnki większe mniejsze bez problemu obsługuje. emaliowe też i szybkość gotowania jest bez porównania do innych kuchni. w między czasie jednak dostałam zestaw garnków tefala które się do niej nie nadają więc zniszczenie starej dało mi możliwość kupna łączonej. bardzo sie nad tym zastanawiam czy będzie równie skuteczna i czy użytkowanie dużo więcej mnie wyniesie. wypowiedzcie się zy macie w tym temacie wiedzę?

Wg mnie kupowanie łączonej jest bez sensu - za jakiś czas będziesz pluć sobie w brodę dlaczego nie jest cała indukcja.

Trzeba niestety pogodzić się z tym, że kilka garów pójdzie w odstawkę i trzeba kupić nowe.

To jest trochę tak jakby kupować malucha, bo w garażu mam do niego komplet opon.

• 5 months później...

Podchodzę do tej indukcji jak pies do jeża, ale próbuję się pozbyć uprzedzeń i wybrać w oparciu o konkretne argumeny.

A zatem:

Czy nie jest tak, że garnki ferromagnetyczne mogą po jakimś czasie się rozmagnesować? Słabo byłoby kupować co parę lat nowy komplet.

Czy przy używaniu wszystkich pól na indukcji, moc rzeczywiście jest obniżana na każdym z nich?

Czy w tradycyjnej ceramicznej płycie jest tak samo? Gotowałam przez trzy lata na ceramicznej i tego nie zauważyłam.

• 2 months później...

Ja mam łączoną płytę boscha i ZDECYDOWANIE ODRADZAM, o czym pisałam w wątku o płytach indukcyjnych:

''Jesli zamierzacie kupic indukcję, sprawdźcie uważnie, czy wszystkie pola to indukcja. Mnie niestety przydarzył się kłopot - kupowałam płytę w sklepie internetowym, opis wskazywał na indukcję, ale na zdjeciu widać było, że dwa pola zawierają taki napis, pozostałe dwa nie. Skontaktowałam się ze sklepem, zapewniono mnie, ze to pełna indukcja. Po montazu okazało się, że dwa pola są ceramiczne. A że monaż przebiegał dwa dni przed Wigilią, nie było czasu na wymianę, reklamację itp., na czyms musiałam gotować.

I teraz niestety to gotowanie jest niewygodne - mylą mi się garnki (problem zniknie, gdy dostosuje wszystkie do indukcji), na polu indukcyjnym zdąży wykipić, gdy na ceramicznym jeszcze się nie zagotuje, - koszmar. Dlatego przestrzegam przed takim rozwiązaniem !!! ''

Trochę mnie przestraszyliście tym grzaniem na indukcji, że trzeba dopasować garnek do pola...

Aktualnie mam płytę elektryczną i jest tragiczna... jak coś mi wykipi, kapnie na rozgrzaną część to nie ma jak sprzątnąć póki lekko nie przestygnie (a więc zasycha i później trzeba skrobać) czy na indukcji można to załatwić od razu po zdjęciu naczynia?

Żeby choć trochę ominąć problem za małych pól na gar z bigosem dobrze mieć płytę, która ma różnego typu pola

plyty-indukcyjne-teka-gkst-60-f-i4-high-p54913.jpg

http://img.okazje.info.pl/67/3000/300054.jpg

Co do hybrydy, mam mieszane uczucia, specjalnie teraz nie kupuję naczyń, żeby się wyposażyć w takie do indukcji za jakiś czas. Nie będzie mi więc żal tych 4 garów na krzyż, które na dobrą sprawę i tak są od rodziców dziabnięte ;)

moja mama kupiła sobie rok temu taka łączoną boscha, ja mam samą indukcję i jej się bardzo spodobała, ale,ze mama ma dużo fajnych garnków bez ferromagnetycznego dna, więc chciała tą łączoną...po roku...nie może się doczekać kiedy wymieni na całą indukcję...cholera ją bierze jak ma gotować na ceramicznej, i żałuje,że taką łączoną kupiła

ja też mam tego łączonego boscha i wcale nie podoba mi sie to, co czytam

użytkuję od tygodnia i ponieważ mój mężczyzna jest wyjechany - jadam głównie sama czyli używam najmniejszego garnka na najmniejszym polu. na razie powodów do narzekań brak hmmm ;/

ale na garnkach jest napisane, że nadają się i tu, i tu.

jeżeli chodzi o takie rondle do pieczenia, duszenia, duże żeliwne to w większości jednak nie nadają się na indukcję (przynajmniej te co ma mama) i to był jedyny powód dla którego kupiła tą łączoną kuchnię, ale moja mama gotuje codziennie i dużo, nierzadko używając 3-4 palników i zdecydowanie szybciej gotuje się na indukcji, szybciej reaguje na zmiany, niestety elektryczną jak zmniejszysz to ona po chwili reaguje a nie od razu jak indukcja i to ją wkurza

no ale każdy ma prawo do własnego zdania, ja jestem zdecydowanie za całą indukcyjną