mkzibi 11.03.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam! przygotowuję się do zrobienia elewacji w swoim domku. Mam ściany z porothermu 24cm pustak + 9cm styropian + 12 cm pustak. Zastanawiam się czy jeszcze to docieplać. Wszyscy piszą ze to może spowodować tylko problemy (skraplanie pary itp.). Przeczytałem też że jeśli już to można docieplić nie styropianem (nie przepuszcza pary i wody) tylko tzw. wełną izolacyjną. Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat? A jeśli nie ocieplać to jaki tynk najlepiej na to położyć. Tradycyjny czy lepiej jakiś akryl lub silikat, który mnie interesuje ze względu na trwałość i kolorystykę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.03.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam! przygotowuję się do zrobienia elewacji w swoim domku. Mam ściany z porothermu 24cm pustak + 9cm styropian + 12 cm pustak. Zastanawiam się czy jeszcze to docieplać. Wszyscy piszą ze to może spowodować tylko problemy (skraplanie pary itp.). Przeczytałem też że jeśli już to można docieplić nie styropianem (nie przepuszcza pary i wody) tylko tzw. wełną izolacyjną. Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat? A jeśli nie ocieplać to jaki tynk najlepiej na to położyć. Tradycyjny czy lepiej jakiś akryl lub silikat, który mnie interesuje ze względu na trwałość i kolorystykę? Ja bym nie docieplał, jeśli już to jak sam piszesz nie styropianem, ale wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkzibi 11.03.2009 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ja bym nie docieplał, jeśli już to jak sam piszesz nie styropianem, ale wełną. A czym to otynkować i jakie warstwy zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.03.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ja bym nie docieplał, jeśli już to jak sam piszesz nie styropianem, ale wełną. A czym to otynkować i jakie warstwy zastosować? Na taką ścianę z tego co wiem możesz użyć dodolnego tynku. Nic nie sugeruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 23.03.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Możliwe ocieplenie dowolnym materiałem , dla pewności lepiej przeliczyć ścianę.Zyski cieplne dla w/w/ układu prawdopodobnie będą znikome, inwestycja słabo będzie się spłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.03.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Ja bym nie docieplał, jeśli już to jak sam piszesz nie styropianem, ale wełną. A czym to otynkować i jakie warstwy zastosować? Na taką ścianę z tego co wiem możesz użyć dodolnego tynku. Nic nie sugeruję. Tak dowolnego tynku i doprowadzić do kondensacji pary w przegrodzie aby wełna zgniła Tynk musi mieć dobre parametry "paroprzepuszczalności". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkzibi 06.04.2009 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Ja bym nie docieplał, jeśli już to jak sam piszesz nie styropianem, ale wełną. A czym to otynkować i jakie warstwy zastosować? Na taką ścianę z tego co wiem możesz użyć dodolnego tynku. Nic nie sugeruję. Tak dowolnego tynku i doprowadzić do kondensacji pary w przegrodzie aby wełna zgniła Tynk musi mieć dobre parametry "paroprzepuszczalności". Tzn. ja wełny w środku w ścianie nie mam tylko styropian. Zastanawiałem sie tylko nad sensem kładzenia jeszcze na zewnatrz wełny. Jaki tynk byś polecił pod kontem paroprzepuszczalnosci? Jak chcę położyć tradycyjny a na to akryl lub silikat a moze tylko pomalować bo silikony i silikaty słabo przepuszczają parę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 06.04.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Nas nie pytaj, zadzwoń do paru firm niech przyjadą , obejrzą i coś zaproponują z wyceną. Teraz to jest gdybanie, masz chociaż kase na tą robote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 06.04.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 mam podobnie 25 cm pustak 10 styro i 9cm cegła mod. nic bym nie dawał ale zostałem zmuszony bo sciany nie maja "okapu" i sa 3-4cm do wewnatrz na fundamencie.ponawiam pytanie co lepiej dac styro, wełna a moze jest jakis inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkzibi 06.04.2009 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Nas nie pytaj, zadzwoń do paru firm niech przyjadą , obejrzą i coś zaproponują z wyceną. Teraz to jest gdybanie, masz chociaż kase na tą robote Kasę mam. A pytać firm to nie ma sensu bo zazwyczaj proponują to co im wygodnie a wszystko inne to jest nic nie warte wiec takie opinie mnie nie interesuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 06.04.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Skoro masz styro wewnątrz to ta dodatkowa wełna (zamiast dodatkowego styro) od zewnątrz co Ci da? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.04.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Skoro masz styro wewnątrz to ta dodatkowa wełna (zamiast dodatkowego styro) od zewnątrz co Ci da? pzdr Tylko to, że w przypadku dostania się wody do tej ściany będzie miała szansę odparować. Jeśli woda tam nie ma szans się dostać teraz i w przyszłości to bez różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.04.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Skoro masz styro wewnątrz to ta dodatkowa wełna (zamiast dodatkowego styro) od zewnątrz co Ci da? pzdr Tylko to, że w przypadku dostania się wody do tej ściany będzie miała szansę odparować. Masz rację, ale jeśli się tam woda zbierze tzn że coś mało szczelna ta ściana , no i izolacja słabo spełni swoją funkcję bo jak wiemy "mokry styro" jeszcze izoluje a wełna już nie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.04.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Skoro masz styro wewnątrz to ta dodatkowa wełna (zamiast dodatkowego styro) od zewnątrz co Ci da? pzdr Tylko to, że w przypadku dostania się wody do tej ściany będzie miała szansę odparować. Masz rację, ale jeśli się tam woda zbierze tzn że coś mało szczelna ta ściana , no i izolacja słabo spełni swoją funkcję bo jak wiemy "mokry styro" jeszcze izoluje a wełna już nie. pzdr Mokry styro izoluje? Masz jakieś wyniki badań? Ja wiem, że jest odwrotnie, ale nikt nie jest wszystkowiedzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.04.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mokry styro izoluje? Masz jakieś wyniki badań? Ja wiem, że jest odwrotnie, ale nikt nie jest wszystkowiedzący. Mokra wełna izoluje??? http://www.muratorplus.pl/images/wyk_8(1).jpg pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.04.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mokry styro izoluje? Masz jakieś wyniki badań? Ja wiem, że jest odwrotnie, ale nikt nie jest wszystkowiedzący. Mokra wełna izoluje??? http://www.muratorplus.pl/images/wyk_8(1).jpg pzdr Zapytam z głupia frant: co ma piernik do wiatraka? Mokra wełna izoluje dużo gorzej niż sucha. Podobnie jak styropian. Różnica jest taka, że wełnę łatwiej namoczyć (choć fasadową wcale nie łatwo), ale znacznie szybciej wyschnie niż styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkzibi 19.05.2009 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Możliwe ocieplenie dowolnym materiałem , dla pewności lepiej przeliczyć ścianę. Zyski cieplne dla w/w/ układu prawdopodobnie będą znikome, inwestycja słabo będzie się spłacać. Witam! Wracam do tematu. Prz współpracy z firmą atlas przeliczyłem ściany. Oto fakty: 1. Przy ociepleciu zarówno wełną jak i styropianem 5-10 cm nie będzie wystepowała tzw. rosa w przegrodach. Do kalkulacji zastosowałem oprogramowanie firmy atlas która oferuje systemy dociepleń na wełnie i styropianie. - Wiosek: w zasadzie mógłbym ocieplić dodatkowo moje ściany. 2. Jednak patrząc na cenę robocizny i materiału w obliczu korzysci z tego ocieplenia to zastanawiam się czy warto. Cena robocizny w mojej okolicy wacha się od 40 do 50 zł i w 80% jest 50 zł/m2 a nie 40. Za materiały zapłaciłbym od 40 do 60 zł zależy z jakiej firmy. Dość tanio wychodzi Atlas na styropianie ale wiekszość wykonawców mi odradza i nie wiem czy dlatego że materiał chcę sam dostarczyć w dobrej cenie (mam upusty) i sami chcą zarobić na swoim materiale czy poprosu jest to kiepski materiał. 3.Tak wiec razem do kupy biorąc za m2 ocieplenia zapłacę ok.100-110 zł. 4.Korzystajac z programu atlasa wyliczyłem przenikalnosc cieplną ścian. Wyszło następujaco: U= 0,27 W/m2k a przy zastosowaniu 5 cm dodatkowego styropianu 0,206 W/m2k. Jest co prawda różnica ale i to i to jest w przyzwoitej normie wiec czy warto skoro połażenie samego tynku będzie mnie z robocizna kosztowało ok 50 zł za m2 A wiec przy 200m2 ścian zaoszczędzę jakieś 10 tyś zł. Czy ktoś moze coś podpowiedzieć w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.05.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 kiedyś i tak to zrobisza czy teraz warto?nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkzibi 19.05.2009 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 kiedyś i tak to zrobisz a czy teraz warto? nie wiem... A możesz jakieś argumenty podać skoro jesteś pewny swojej opinii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 19.05.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Różnica między wyliczonymi przez Ciebie wartościami to 0.063 W/m2k. Przyjmując średniozimową temperaturę na - 10 st.C otrzymamy : 0.063 x 1 x 30 = 1.89 W oszczędności z metra kwadratowego powierzchni ( temp. wewnątrz +20, zewnątrz -10). Jeśli założymy że takie warunki są przez pół roku to mamy takie oszczędności : 183 dni x 24 godź x 200 m2 x 1.98 W/1m2 = 1739232 Wh, co po przeliczeniu da 1739,232 KWh oszczędności energii za pół roku. Jeśli przyjąć cenę prądu elektrycznego na 50 gr/KWh, to oszczędzamy za okres grzewczy 869, 616 PLN. Przy założeniu że koszt ocieplenia to ok 20000, zwrot inwestycji dokonałby się po 20000 : 869, 616 PLN = 22,998 roku, ale tylko wtedy, gdy warunki zewnętrzne byłyby jak opisane na początku. Gdy temperatura zewnetrzna spadnie bardziej - oszczędzasz więcej. Gdy będzie wyższa - oszczędasz mniej, a zatem zwrot inwestycji wydłuża się. Można założyć podwyżki cen nośnikow energii, ale nie sposób ocenić, jak bedzie zmieniała sie pogoda i temperatura ? Trudno też ocenić, jak będą się w tym okresie zmieniały Twoje zarobki, bo w gruncie rzeczy najważniejszy jest stosunek kosztów do środków jakimi się dysponuje. To tyle na szybko. Jak Ci się będzie chciało, to przemyśl taki sposób podejścia do sprawy. Cena energii elektrycznej chyba jest zawyżona, a więc teoretyczny zwrot z docieplenia będzie dłuższy. Nie wiem czy pomogłem, ale ja przy takiej kalkulacji nie docieplał bym. Mozna co prawda kalkulować, biorąc pod uwagę koszt otynkowania domu. Skoro cos i tak zrobisz, mozna założyć, że docieplenie będzie Cie kosztowało 10000 PLN. Wówczas teoretyczny zwrot z oszczędnosci energetycznych będzie trwał ok 11,5 roku. W praktyce oczywiście może być rożnie ? Powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts