Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie blatów przy szafce narożnej

muniek241

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Niedługo (gdzieś za miesiąc) będę mieć montowaną kuchnię. Firma w której ją zamówiłem chce na łączeniu blatów w szafce narożnej (ze zlewem) dać listwy aluminiowe (o szerokości około 1 cm i grubości 1 mm). Twierdzą, iż wypełnianie silikonem, klejem czy też innymi rzeczami nie zdaje rezutatu i po paru latach blat będzie pęcznieć (blat: "zwykły", nie kamienny, nie konglomerat ;-) ). Mi się średnio uśmiecha mieć dwie takie listwy które będą się rzucać w oczy. Zatem co zastosować aby łączenie było jak najmniej widoczne ?

Pozdrawiam

Piotr

Absuredem jest że łączenie tego typu wymaga listew aluminiowych czy jakich kolwiek, bo jedynej rzeczy jakiej wymaga to PRECYZYJNEGO DOCIĘCIA OBU KAWAŁKÓW BLATU i połaczenia ich na specjalny klej/silicon który nie przyjmuje wilgoci !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a od spodu klamry i na lata mamy problem z głowy,

prędzej wymienia się kuchnię z powodu nowych trendów, znudzenia oka a nie z powodu łączenia blatu :wink:

cała filozofia montażu,

ale łatwiej szpary milimetrowe powstałe na niedokładnie spasowanym blatacie przykryć listwą ( i problem ze łba)

dobry fachowiec - ekipa realizujaca kuchnię napewno sobie poradzi :D

i nikt mi nie powie że jest inaczej !!!!!

listwy sa okropne !!!!! nie wspomnę że nie estetyczne i przeszkadzają w utzrymnaiu czystości ( omijanie chośby ścierką )

Witam wszystkich.

Niedługo (gdzieś za miesiąc) będę mieć montowaną kuchnię. Firma w której ją zamówiłem chce na łączeniu blatów w szafce narożnej (ze zlewem) dać listwy aluminiowe (o szerokości około 1 cm i grubości 1 mm). Twierdzą, iż wypełnianie silikonem, klejem czy też innymi rzeczami nie zdaje rezutatu i po paru latach blat będzie pęcznieć (blat: "zwykły", nie kamienny, nie konglomerat ;-) ). Mi się średnio uśmiecha mieć dwie takie listwy które będą się rzucać w oczy. Zatem co zastosować aby łączenie było jak najmniej widoczne ?

Pozdrawiam

Piotr

Mam listwę aluminiową na łączeniu blatów w obecnej kuchni, ale te meble były zamawiane prawie 5 lat temu, to mogę przyjąć, że nie znali lepszej techniki :wink: . Jak szukałam teraz mebli do nowej kuchni to w kilku miejscach słyszałam, że ta listwa albuminowa to już przeżytek (ponoć od ok. 2 lat) i jak ktoś inny mówił, że tak jeszcze robią to od razu rezygnowałam z projektu. Ja listwy nie polecam bo się syfi wzdłuż tej listwy, ciężko się ściera brud, bo i tak mikroskopijne cząsteczki pod nią wchodzą.

Najnowsza (nie od dziś) technika łączenia blatów jest poprzez równe cięcie, a następie sklejenie ich klejem i zabezpieczenie silikonem. I jeszcze pod spodem dają jakąś klamrę.

od 95 roku mam blat spiety na dwie klamry bez listwy. blat jest bialy spasowany idealnie, czy w szczeline byl wkladany silikon albo klej nie wiem. nosek blatu jest okragly wiec laczenie najpierw idzie pod katem 45 przez zaokraglenie, potem prostopadle do krawedzi. najkrotsza odleglosc do zlewu do jakies 8 cm, blat ma sie bardzo dobrze i pewnie predzej padna inne rzeczy w kuchni( szafka nad kuchenka) niz to laczenie.

od 95 roku mam blat spiety na dwie klamry bez listwy. blat jest bialy spasowany idealnie, czy w szczeline byl wkladany silikon albo klej nie wiem. nosek blatu jest okragly wiec laczenie najpierw idzie pod katem 45 przez zaokraglenie, potem prostopadle do krawedzi. najkrotsza odleglosc do zlewu do jakies 8 cm, blat ma sie bardzo dobrze i pewnie predzej padna inne rzeczy w kuchni( szafka nad kuchenka) niz to laczenie.

Mam tak samo od 2003 i nie narzekam. Był dawany silikon. Nie lubię listew.

Witam,

dziękuję za odpowiedzi. Przekonaliście mnie. Będę walczyć o silikon, klej i klamry. Chociaż ekipa nadal się upiera przy listwie, i twierdzi, iż na miejsce łączenia, jak nie będzie listwy nie udzieli gwarancji.

Pozdrawiam

co to za ekipa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????????

to jakiś mały szantarzyk ze strony tej firmy, bądź asekuruja się brakiem umiejętności w wykonaniu takiej usługi - niestety.

Panowie idą na łatwiznę lub nie mają doświadczenia.

Mam nadzieję że wywalczysz brak listew !!!!!!!!!!!!!!!

I nie daj się ustąpić, przecież ty będziesz użytkownikiem tej kuchni, a moztażyści niech nie idą na łatwiznę.

Powodzenia !!!!!

A u nas w mieszkaniu po 5 latach na klejonym polaczeniu zrobilo sie jednak spuchniecie. Nie duze ale jednak. Moze to byc oczywiscie wynikiem np. jakiejs niedokladnosci w montazu ale tak czy siak jest. Jednak niezaleznie od tego w nowych meblach i tak bede miala polaczenie bez listwy, bo lista dla mnie jest fujjj :wink: Bede lepiej pilnowac montazystow

A u nas w mieszkaniu po 5 latach na klejonym polaczeniu zrobilo sie jednak spuchniecie. Nie duze ale jednak. Moze to byc oczywiscie wynikiem np. jakiejs niedokladnosci w montazu ale tak czy siak jest. Jednak niezaleznie od tego w nowych meblach i tak bede miala polaczenie bez listwy, bo lista dla mnie jest fujjj :wink: Bede lepiej pilnowac montazystow

Może nie dali silikonu. To jednak zabezpiecza.