muniek241 11.03.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam wszystkich. Niedługo (gdzieś za miesiąc) będę mieć montowaną kuchnię. Firma w której ją zamówiłem chce na łączeniu blatów w szafce narożnej (ze zlewem) dać listwy aluminiowe (o szerokości około 1 cm i grubości 1 mm). Twierdzą, iż wypełnianie silikonem, klejem czy też innymi rzeczami nie zdaje rezutatu i po paru latach blat będzie pęcznieć (blat: "zwykły", nie kamienny, nie konglomerat ). Mi się średnio uśmiecha mieć dwie takie listwy które będą się rzucać w oczy. Zatem co zastosować aby łączenie było jak najmniej widoczne ? Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 11.03.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Takie listwy to też porażka. Bo jak będą w kolorze to farba sę ściera. U mnie nie wygląda to nazbyt estetycznie po 6 latach uzytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.n.k.a. 11.03.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 ja posiadam takie listwy w kuchni na łączeniu blatów ii jest ok.Listwa jest aluminiowa w kolorze srebra nic sie z tym nie dzieje.pozdrawiamanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 11.03.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ja mam sklejone (od dołu są złączone na klamerki). Nie wiem czym jest zabezpieczone łączenie, ale jest równe, gładkie i mało widoczne. Kuchnia ma ponad dwa lata i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 11.03.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Absuredem jest że łączenie tego typu wymaga listew aluminiowych czy jakich kolwiek, bo jedynej rzeczy jakiej wymaga to PRECYZYJNEGO DOCIĘCIA OBU KAWAŁKÓW BLATU i połaczenia ich na specjalny klej/silicon który nie przyjmuje wilgoci !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a od spodu klamry i na lata mamy problem z głowy, prędzej wymienia się kuchnię z powodu nowych trendów, znudzenia oka a nie z powodu łączenia blatu cała filozofia montażu, ale łatwiej szpary milimetrowe powstałe na niedokładnie spasowanym blatacie przykryć listwą ( i problem ze łba) dobry fachowiec - ekipa realizujaca kuchnię napewno sobie poradzi i nikt mi nie powie że jest inaczej !!!!! listwy sa okropne !!!!! nie wspomnę że nie estetyczne i przeszkadzają w utzrymnaiu czystości ( omijanie chośby ścierką ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 11.03.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam wszystkich. Niedługo (gdzieś za miesiąc) będę mieć montowaną kuchnię. Firma w której ją zamówiłem chce na łączeniu blatów w szafce narożnej (ze zlewem) dać listwy aluminiowe (o szerokości około 1 cm i grubości 1 mm). Twierdzą, iż wypełnianie silikonem, klejem czy też innymi rzeczami nie zdaje rezutatu i po paru latach blat będzie pęcznieć (blat: "zwykły", nie kamienny, nie konglomerat ). Mi się średnio uśmiecha mieć dwie takie listwy które będą się rzucać w oczy. Zatem co zastosować aby łączenie było jak najmniej widoczne ? Pozdrawiam PiotrMam listwę aluminiową na łączeniu blatów w obecnej kuchni, ale te meble były zamawiane prawie 5 lat temu, to mogę przyjąć, że nie znali lepszej techniki . Jak szukałam teraz mebli do nowej kuchni to w kilku miejscach słyszałam, że ta listwa albuminowa to już przeżytek (ponoć od ok. 2 lat) i jak ktoś inny mówił, że tak jeszcze robią to od razu rezygnowałam z projektu. Ja listwy nie polecam bo się syfi wzdłuż tej listwy, ciężko się ściera brud, bo i tak mikroskopijne cząsteczki pod nią wchodzą. Najnowsza (nie od dziś) technika łączenia blatów jest poprzez równe cięcie, a następie sklejenie ich klejem i zabezpieczenie silikonem. I jeszcze pod spodem dają jakąś klamrę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 11.03.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 U mnie na silikon od jakiegoś 1,5 roku i żadnych niepokojących oznak nie widać. Wszelkim listwom mówię stanowcze NIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 11.03.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 od 95 roku mam blat spiety na dwie klamry bez listwy. blat jest bialy spasowany idealnie, czy w szczeline byl wkladany silikon albo klej nie wiem. nosek blatu jest okragly wiec laczenie najpierw idzie pod katem 45 przez zaokraglenie, potem prostopadle do krawedzi. najkrotsza odleglosc do zlewu do jakies 8 cm, blat ma sie bardzo dobrze i pewnie predzej padna inne rzeczy w kuchni( szafka nad kuchenka) niz to laczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muniek241 12.03.2009 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam,dziękuję za odpowiedzi. Przekonaliście mnie. Będę walczyć o silikon, klej i klamry. Chociaż ekipa nadal się upiera przy listwie, i twierdzi, iż na miejsce łączenia, jak nie będzie listwy nie udzieli gwarancji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 12.03.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 od 95 roku mam blat spiety na dwie klamry bez listwy. blat jest bialy spasowany idealnie, czy w szczeline byl wkladany silikon albo klej nie wiem. nosek blatu jest okragly wiec laczenie najpierw idzie pod katem 45 przez zaokraglenie, potem prostopadle do krawedzi. najkrotsza odleglosc do zlewu do jakies 8 cm, blat ma sie bardzo dobrze i pewnie predzej padna inne rzeczy w kuchni( szafka nad kuchenka) niz to laczenie. Mam tak samo od 2003 i nie narzekam. Był dawany silikon. Nie lubię listew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 12.03.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam, dziękuję za odpowiedzi. Przekonaliście mnie. Będę walczyć o silikon, klej i klamry. Chociaż ekipa nadal się upiera przy listwie, i twierdzi, iż na miejsce łączenia, jak nie będzie listwy nie udzieli gwarancji. Pozdrawiam co to za ekipa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????????????? to jakiś mały szantarzyk ze strony tej firmy, bądź asekuruja się brakiem umiejętności w wykonaniu takiej usługi - niestety. Panowie idą na łatwiznę lub nie mają doświadczenia. Mam nadzieję że wywalczysz brak listew !!!!!!!!!!!!!!! I nie daj się ustąpić, przecież ty będziesz użytkownikiem tej kuchni, a moztażyści niech nie idą na łatwiznę. Powodzenia !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala_lenka 12.03.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 A u nas w mieszkaniu po 5 latach na klejonym polaczeniu zrobilo sie jednak spuchniecie. Nie duze ale jednak. Moze to byc oczywiscie wynikiem np. jakiejs niedokladnosci w montazu ale tak czy siak jest. Jednak niezaleznie od tego w nowych meblach i tak bede miala polaczenie bez listwy, bo lista dla mnie jest fujjj Bede lepiej pilnowac montazystow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 12.03.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 A u nas w mieszkaniu po 5 latach na klejonym polaczeniu zrobilo sie jednak spuchniecie. Nie duze ale jednak. Moze to byc oczywiscie wynikiem np. jakiejs niedokladnosci w montazu ale tak czy siak jest. Jednak niezaleznie od tego w nowych meblach i tak bede miala polaczenie bez listwy, bo lista dla mnie jest fujjj Bede lepiej pilnowac montazystow Może nie dali silikonu. To jednak zabezpiecza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 12.03.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Czy ktos mógłby pokazać takie połączenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 12.03.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 http://forum.muratordom.pl/post2211521.htm?highlight=#2211521 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elka62 12.03.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Przy starej zabudowie kuchni: 15 lat blat łączony pięknie "na styk" i zero problemów. W międzyczasie dorabiałam kawałek blatu i to łączenie puchło.Czyli - zależy od wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts