Anjazzielonego 11.03.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witajcie, może ktoś ostatnio przerabiał cenniki usług i może się wypowiedzieć, jakie są aktualnie różnice cenowe robocizny (stan surowy) między firmą, a majstrami, którzy mają swoich pomocników itp. Oboje z mężem pracujemy, nie mamy szans, by sami cokolwiek robić na budowie (mówię o stanie surowym, pewnie malowanie ścian itp wykończeniówkę zrobimy sami), ale wiecie, cięższe roboty odpadają, nie dostaniemy urlopu w tym czasie. Nie mamy w rodzinie braci/ kuzynów, którzy by nam za darmo pomogli; tato jeden i drugi już nie w tym wieku, by cegły nosić; z oczywistych względów nie będziemy prosić o takie przysługi np. kolegów, znajomych.musielibyśmy płacić majstrowi i wszystkim pomocnikom, których on sam musiałby wyszukać. budując syst. gospodarczym, jest więcej niewiadomych - majster, nawet polecony przez innych, może przecież w pewnym momencie przerwać robotę, bo podłapie gdzie indziej lepiej płatną (tak miała kuzynka, na szczęście po miesiącu do niej wrócili), więc opóźni się robota. Nie słyszałam, by pan X czy Y byli chętni do podpisywania jakichkolwiek umów, zwłaszcza z karami za opóźnienia:) My chcielibyśmy do późnej jesieni zrobić stan surowy z dachem, ale bez okien. czy w tej sytuacji radzicie szukać od razu ekipy - firmy, która podpisze umowę na wybudowanie stanu surowego, w określonym terminie? jakie mogą być różnice w cenach? A może te różnice są tak duże, że jednak polecacie tzw. system gospodarczy? Mieszkamy na południu Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 11.03.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam Nie wiem, czy moje rady na coś się przydadzą, ale ..... Jesteśmy w podobnej sytuacji. Też obydwoje z mężem pracujemy i nie mamy czasu na budowanie SSO. Długo zastanawialiśmy się, co zrobić z tym fantem. Analizowaliśmy wszystkie "za" i "przeciw". Ostatecznie postanowiliśmy poszukać jakiejś firmy, która za przyzwoite pieniądze wybuduje nam SSO. Nie będziemy mieli czasu, żeby szukać "wykonawców" na każdą robotę osobno. Rozdaliśmy kopie projektu firmom i czekaliśmy na oferty. Można powiedzieć, że już prawie jesteśmy umówieni z jednym wykonawcą. Natomiast prace instalacyjne, tynki wewnętrzne i zewnętrzne, wykończeniówkę w środku domu planujemy robić właśnie systemem gospodarczym tzn. część robót robić we własnym zakresie, na część robót szukać pojedynczych wykonawców (np. z polecenia). Na to możemy już wygospodarować trochę więcej czasu. A pewnie i satysfakcja będzie większa, gdy coś wykonamy własnoręcznie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 11.03.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Hmm... ja jak w zeszłym roku szukałem kogoś to różnica cenowa między firmą a majstrem + pomocnicy była znaczna. Majstry (kilku różnych pytałem) chcieli 20-25 tys. zł za stan surowy otwarty, a firma za taki sam zakres prac 53 tys. zł. Dla mnie wybór był oczywisty. Jeśli nie dasz majstrowi zaliczki, to będzie miał ciśnienie, żeby skończyć i dostać kasę i nie ma niebezpieczeństwa, że porzuci robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwiuszka 11.03.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Nasza budowa odbywała się na odległość, co nie przeszkadzało nam wybudować się systemem gospodarczym. Co prawda ręce nam opadały na początku bo nie mogliśmy trafić na solidną ekipę,narobili nam partacze błędów z fundamentami. Ale gdy już udało się z ekipą to poszło jak z płatka. I z doświadczenia wiem ze dobrze jest jak szef pracuje ze swoimi pracownikami bo wtedy pilnuje wszystkiego, a jak zostawia podwykonawców to hulaj dusza...Nie twierdzę że to jest reguła,bo mogę kogoś obrazić ale tak było w naszym przypadku. Jak się wybierze dobrą ekipę to połowa sukcesu a potem już oni polecają swoich sprawdzonych innych fachowców i robota musi isc. Materiały na telefon załatwiane były i nie było żadnych problemów. No i dużo taniej i mam satysfakcję że nikt się nie dorobił moim kosztem. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 12.03.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Usługi Budowlane.Tynki cementowo wapienne,gipsowe z agregatu,zabudowy G/K,sufity podwieszane,poddasza,docieplenia budynków,elewacje,podsufitki,szalówka,więźby,prace murarskie,glazura,terakota,kominki,etc0693848163 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anjazzielonego 12.03.2009 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 dziękuję bardzo za porady. Z rozmów ze znajomymi, którzy się już wybudowali wynika, że faktycznie lepiej załatwiać majstra wraz z pomocnikami, pod warunkiem, że to jest konkretny gość, solidny, rzeczowy, polecony przez kilka osób, nie przez jedną, niepijący:)i musi gwarantować pełen skład, bez zrzucania na inwestorów obowiązku szukania pomocników.taki zawsze doradzi, zagwarantuje, że połowa jego ludzi nagle nie rzuci roboty.no cóż, trzeba się wziąć poważnie do szukania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sense25 12.03.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 ja bym tam wolał firme przynajmiej wiedza co i jak a tacy co robia w polu a w czasie wolnym na budowe dorywczo guzik pojecia duzo rad i radców i wiedzy:) a tak na umowie i wszystko jak trzeba miałem i zadowolony i cena nie taka straszna ale cos za cos oczywiscie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Usus 13.03.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Większe firmy zazwyczaj mają większe możliwości jeżeli chodzi o skład osobowy. Jeżeli chce zaoszczędzić Pani pieniądze poprzez rezygnację z usług firmy to radzę zatrudnić dobrego kierownika budowy. Co się stanie gdy miajster i drugi co czyta rysunki zachorują, albo ktoś złamie nogę? Będzie ponosić Pani za to odpowiedzialność?(np brak prowizorycznej barierki na chodach) Jak jest dobrze to jest dobrze ale jak coś się stanie to jest Pani z tym sama.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts