witek01 11.03.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 W mojej łazience pomiedzy płytkami nasciennmyi pojawił sie grzyb. Próbowałem róznych srodków z marketu, ale sa nieskuteczne. Grzyb jak był to jest miedzy fugami. Pomózce co zrobic aby go usunąc z fug ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.03.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 W mojej łazience pomiedzy płytkami nasciennmyi pojawił sie grzyb. Próbowałem róznych srodków z marketu, ale sa nieskuteczne. Grzyb jak był to jest miedzy fugami. Pomózce co zrobic aby go usunąc z fug ? Najpierw upewnij się, że on jest na fugach, a nie wychodzi spod fug. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 11.03.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Grzyb jest skutkiem, nie przyczyną. Konkretnie skutkiem wilgoci. Albo masz wilgoć od spodu (wchodzi w ściany, bo cos je zalało/zalewa lub jest przemarzanie) albo z wierzchu, jak nie masz dobrej wentylacji w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek01 12.03.2009 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 No tak ale jak temu zaradzić ?jakies pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 12.03.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 No tak ale jak temu zaradzić ? jakies pomysły ? 1. Sprawdź wentylację. Ręczniki do rąk schną dobrze? Nie czuć wilgoci? Wszędzie sucho? 2. Potem sprawdź czy faktycznie ściana nie chłonie wilgości. Dopiero jak wyeliminujesz powstawanie grzyba to zabierz się za usuwanie tego co już powstał. W przeciwnym razie za tydzień lub dwa będzie z powrotem tak samo i jest to głupiego robota. 3. Usuń grzybki. Jest wiele specyfików w marketach. Przeważnie działają na ten czarny nalot. Jeśli to zawiedzie, to zdrap silikon lub wydłub fugi i zafuguj od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 12.03.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Czy to jest ściana zewnętrzan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek01 12.03.2009 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ściana zewnętrzna - oczywiście, ręczniki schną, poza tym włazience jest okienko regularnie uchylane lub rozszczelniane - plastkowe pVC. Może rzewczywiście oczyszccic fugi , albo je usunąc i zrobic nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 12.03.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 czy pod płytkami masz folię w płynie i jak ocieplona jest ściana zewnętrzna? Styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 12.03.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ściana zewnętrzna - oczywiście, ręczniki schną, poza tym włazience jest okienko regularnie uchylane lub rozszczelniane - plastkowe pVC. Może rzewczywiście oczyszccic fugi , albo je usunąc i zrobic nowe. Okienko moze w takm wypadku - szczególnie w okresie jesienno zimowym (pół roku w Polsce ) POGORSZYĆ problem "grzyba" Na fugach, szczegnie przy wannie, umywalce "grzyb" może się pojawić "zawsze". P.S>> Oczywiście moze to byc "głębszy" problem - zimna (przemarzająca) ściana (n: niespasowane bloczki Ytonga - bez zaprawy), zaciekanie/przeciekanie (z instalacji, rynny, dachu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 12.03.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 W mojej łazience pomiedzy płytkami nasciennmyi pojawił sie grzyb. Próbowałem róznych srodków z marketu, ale sa nieskuteczne. Grzyb jak był to jest miedzy fugami. Pomózce co zrobic aby go usunąc z fug ? Grzyb dobrze usuwaja srodki z zawartoscia chloru . Spryskac , odczekac kilka minut i zmyc . Grzyb pojawia sie jezeli izolacja scian lub wentylacja pomieszczenia jest niewystarczajaca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sąsiad 13.03.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Gdzieś na tym forum znalazłem sposób: domestos. Potraktowałem nim kafle "na gęsto", poczekałem moment i wyszorowałem do białego szczotką do wanny. Działa idealnie, tylko z rozpryskiem, więc uwaga na ubrania! Jak już usunięty będzie skutek, to warto będzie pomyśleć o przyczynach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek01 13.03.2009 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Domestos ? ... może wypróbuję i zadzaiała .. Dobrze by było. Poza tym zauważyłem że ten grzyb nie rozija się już, wygląda on raczej na ciemny nalot lub wżer we fugi. taki czy inaczej estetycznie nie do zaakceptowania. muszę coś wypróbować. dziękuję bardzo za rady .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts