Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

serwisy obiadowe a zmywarka

askaaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja kupiłam sobie komplet filiżanek do kawy ze złoceniem i niestety po kilku razach pobytu w zmywarce wchłonęła ona moje złotko z motywu :wink:

nie polecam wkładania naczyń do zmywarki jeśli producent umieszcza informację że NIE WOLNO ZMYWAĆ W URZĄDZENIACH MECHANICZNYCH, wiedzą co piszą bo faktycznie motywy albo robia się dużo jaśniejsze lub "znikają"

nie prawdą jest że nie można kupić serwisu do 1000zł który będzie można zmywać w zmywarce, wystarczy dobrze poszukać, a wiem bo kupowałma nie dawno taki na prezent :wink: :D

no tak, ale poza tym, że zmywarka zdziera zdobienia, to jeszcze po prostu drapie i niszczy naczynia.

nie lepiej te "okazjonalnie 2 razy w miesiącu" zmyć ręcznie?

Ja nie bardzo rozumiem jak, czym zmywarka miałaby drapać naczynia. Sądzę, że to jednak my je drapiemy sztućcami a zmywarka tylko bezlitośnie to obnaża. Jak patrzę na swoje naczynia, to są one podrapane praktycznie wyłącznie tam gdzie operuje się sztućcami.

no tak, ale poza tym, że zmywarka zdziera zdobienia, to jeszcze po prostu drapie i niszczy naczynia.

Nie wiem jaką masz zmywarkę. Moja myje strumieniem wody, tak jak w myjni bezdotykowej. Szczotek żadnych nie mam, które mogłyby drapać naczynia, a niszczenie to nie wiem na czym ma polegać. Chyba, że ktoś wkłada do zmywarki plastikowe serwisy :D

A tak na poważnie to jedyne co mi przychodzi do głowy to ocieranie naczyń o naczynia w czasie mycia. to jest możliwe gdy są ciasno poukładane.

A tak na poważnie to jedyne co mi przychodzi do głowy to ocieranie naczyń o naczynia w czasie mycia. to jest możliwe gdy są ciasno poukładane.

Raczej nie, bo przecież się nie ruszają podczas mycia (byłoby słychać) a zdobienia schodzą chyba z powodu silnych środków myjących. Gdyby proszku do zmywarki używać do mysia ręcznego złocenia też by złaziły.

Raczej nie, bo przecież się nie ruszają podczas mycia (byłoby słychać) a zdobienia schodzą chyba z powodu silnych środków myjących. Gdyby proszku do zmywarki używać do mysia ręcznego złocenia też by złaziły.

nie chyba a NAPEWNO - niestety :(

Nie wiem jaką masz zmywarkę. Moja myje strumieniem wody, tak jak w myjni bezdotykowej. Szczotek żadnych nie mam, które mogłyby drapać naczynia, a niszczenie to nie wiem na czym ma polegać. Chyba, że ktoś wkłada do zmywarki plastikowe serwisy :D

no jak to: jaką? taką jak myjnia samochodowa: z takimi wielkim szczotami, co się kręcą. a są inne??? :o

:lol: :lol: :lol:

zmywarkę mam whirpoola i od kiedy ją używam, naczynia są porysowane w cholerę. i to miałam na myśli, mówiąc że zmywarka drapie. być może od środków chem (calgonit w kostkach), a być może już są podrapane, a mycie w zmywarce bezlitośnie to obnaża, a może po prostu mam wodę z piaskiem :roll:. jak myłam ręcznie to wyglądały znacznie lepiej, i tyle.

co nie oznacza, że kiedykolwiek wrócę do zmywania ręcznego, o nie...

nie chyba a NAPEWNO - niestety :(

Autorka pisała o porysowaniu, a to raczej niemożliwe w zmywarce. Na biwaku myłem piaskiem i popiołem to by tłumaczyło porysowanie, ale w zmywarce, która myje strumieniem wody z dodatkami środków chemicznych? :o

Co do powodów uszkodzeń może być jeszcze jeden - nikt normalny nie zmywa naczyń ręcznie w takiej temp., jaka może być używana w zmywarce. Przyjrzałbym się dokładnie naczyniom i sprawdził jeśli to możliwe, czy te "rysy" to rzeczywiście rysy, czy wypłukane jakieś składniki, czy jeszcze coś innego.

no właśnie wtedy jak zmywarka jest zbawieniem, ja mam to myć, o nie !

np przy 12 osobach (liczna rodzinka) to zmywarka lepsze rozwiązanie, prawda? :)

druga sprawa gdzie ja mam takie ręcznie umyte naczynia wysuszyć, jeśli mam tylko małą ociekarkę w dodatku przy jedej komorze.

Raczej jestem za ułatwianiem sobie życia nie utrudnianiem :wink:

Są naczynia do zmywarki oczywiście za dużo mniejsze pieniądze niż tysiak, ale nie wpomniałam że ja chcę z porcelany. I wtedy wszelkie złote/srebrne zdobienia raczej odpadaja w tych pieniądzach.

Może ktoś coś wrzuci ciekawego w rozsądnej cenie.

Przyjrzałbym się dokładnie naczyniom i sprawdził jeśli to możliwe, czy te "rysy" to rzeczywiście rysy, czy wypłukane jakieś składniki, czy jeszcze coś innego.

U mnie ewidentnie rysy. Najbardziej widoczne na codziennych naczyniach z brązowego arcorocu (ale to nie jest ceramika przecież) szczególnie na płaskich talerzach gdzie się operuje nożem. Widać po prostu każde cięcie schabowego ;) Środki są nieźle zmaltretowane ;)

Przyjrzałbym się dokładnie naczyniom i sprawdził jeśli to możliwe, czy te "rysy" to rzeczywiście rysy, czy wypłukane jakieś składniki, czy jeszcze coś innego.

U mnie ewidentnie rysy. Najbardziej widoczne na codziennych naczyniach z brązowego arcorocu (ale to nie jest ceramika przecież) szczególnie na płaskich talerzach gdzie się operuje nożem. Widać po prostu każde cięcie schabowego ;) Środki są nieźle zmaltretowane ;)

i dlatego nie chcę arcorocu itp. Mam obecnie i tak właśnie jest :roll:

Znalazłam coś takiego

http://www.bghnetwork.pl/shop/product_info.php?cPath=26&products_id=199

http://www.bghnetwork.pl/shop/product_info.php?cPath=26&products_id=93

i wersja wypasiona :lol: http://www.bghnetwork.pl/shop/product_info.php?cPath=26&products_id=89

I zerknijcie na to - hmmm :roll: ze strony http://www.porcelanaslaska.pl/onas.php?mod1=onas/zalecenia_ps&mod2=onas/foto1&mod3=zalecenia_ps&mod4=nodish

2. Pozostałe wyroby oraz asortyment zdobiony złotem lub platyną, można używać w zmywarkach kuchennych stosując następujące zalecenia:

stosować tylko programy oraz płyny do delikatnego mycia

naczynia w zmywarce układać luźno aby nie powodować zarysowań na ich obrzeżach

nie używać ostrych gąbek lub innych przedmiotów powodujących zarysowania przed włożeniem do zmywarki

nie używać proszków lub past o właściwościach ściernych przy myciu wstępnym lub ręcznym

nie używać silnych środków żrących lub dezynfekujących

Ja poszłam na łatwizne i kupiłam biały komplet :D szukałam cos taniego potem droższego a i tak sprzedawcy niegwarantowali ze mi "złocenia"czy inne wywijasy na talarzach niezejdą...wiec skoro ma mi cos się "zmazac"to wole odrazu miec białe iciagle ładne... bez faz przejsciowych :wink:

http://images45.fotosik.pl/84/88c4e13db6cd4b38m.jpg

Ja poszłam na łatwizne i kupiłam biały komplet :D szukałam cos taniego potem droższego a i tak sprzedawcy niegwarantowali ze mi "złocenia"czy inne wywijasy na talarzach niezejdą...wiec skoro ma mi cos się "zmazac"to wole odrazu miec białe iciagle ładne... bez faz przejsciowych :wink:

http://images45.fotosik.pl/84/88c4e13db6cd4b38m.jpg

Bardzo mi się podoba Twój serwis :D

Tani pewnie nie był :roll:

Znalazłam coś takiego

http://www.bghnetwork.pl/shop/product_info.php?cPath=26&products_id=199

http://www.bghnetwork.pl/shop/product_info.php?cPath=26&products_id=93

i wersja wypasiona :lol: http://www.bghnetwork.pl/shop/product_info.php?cPath=26&products_id=89

I zerknijcie na to - hmmm :roll: ze strony http://www.porcelanaslaska.pl/onas.php?mod1=onas/zalecenia_ps&mod2=onas/foto1&mod3=zalecenia_ps&mod4=nodish

2. Pozostałe wyroby oraz asortyment zdobiony złotem lub platyną, można używać w zmywarkach kuchennych stosując następujące zalecenia:

stosować tylko programy oraz płyny do delikatnego mycia

naczynia w zmywarce układać luźno aby nie powodować zarysowań na ich obrzeżach

nie używać ostrych gąbek lub innych przedmiotów powodujących zarysowania przed włożeniem do zmywarki

nie używać proszków lub past o właściwościach ściernych przy myciu wstępnym lub ręcznym

nie używać silnych środków żrących lub dezynfekujących

Właśnie przeglądałam tą porcalanę śląską i ździwiłam się, że prawie wszystkie ich serwisy można pakować do zmywarki...te zalecenia wydają mi się z ich strony celowe, takie zabezpieczenie . Kupić, a w razie czego(ścierania itp), na pewno Pani nie stosowała się do naszych zaleceń i tyle.