Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

serwisy obiadowe a zmywarka

askaaa

Recommended Posts

Ja poszłam na łatwizne i kupiłam biały komplet :D szukałam cos taniego potem droższego a i tak sprzedawcy niegwarantowali ze mi "złocenia"czy inne wywijasy na talarzach niezejdą...wiec skoro ma mi cos się "zmazac"to wole odrazu miec białe iciagle ładne... bez faz przejsciowych :wink:

http://images45.fotosik.pl/84/88c4e13db6cd4b38m.jpg

bardzo ładny podaj namiary na niego bo nie widziałam takiego jak do tej pory :)

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja poszłam na łatwizne i kupiłam biały komplet :D szukałam cos taniego potem droższego a i tak sprzedawcy niegwarantowali ze mi "złocenia"czy inne wywijasy na talarzach niezejdą...wiec skoro ma mi cos się "zmazac"to wole odrazu miec białe iciagle ładne... bez faz przejsciowych :wink:

http://images45.fotosik.pl/84/88c4e13db6cd4b38m.jpg

bardzo ładny podaj namiary na niego bo nie widziałam takiego jak do tej pory :)

Proszę bardzo ........taniutki niebył kompletowałam na 12 osób ...ale bardzo mi się spodobał...widziałam go na zywo w sklepie a kupiłam z neta http://www.sklep.dajar.pl/index.php?aw=produkty&strona=1&kod=003019&typ=0 szukajcie w "dla domu" i porcelana...seria Kubiko

Co do porysowanych, a raczej startych naczyn to zmywarka niszczy bardzo. Ja uzywam od roku zmywarki i tabletek 5w1 i jest to tak silna chemia, ze szklanki, pokale (to co przezroczyste) jest cale poscierane. Talerze z arkoroku tez i nie sa to rysy od krojenia nozem tylko takie poscierane krechy grube jakby ktos przetarl szklanke lub talerz szczotka druciana.

Kilka msc temu kupowalam zastawe obiadowo-kawowa i pani sprzedajaca powiedziala, ze jest zakaz mycia w zmywarkach. Te, ktore nadawaly sie do zmywarek kosztowaly od 1800 zl w gore (sam obiadowy na 12 osob). Moj kosztowal okolo 1000 zl i to obiadowy, kawowy i flaczarki na 12 os, wiec do zmywarki nie nadaje sie na pewno. W sumie zaluje, ze kupilam taki, moglam poczekac, dozbierac i kupic do zmywarki, bo nie wyobrazam sobie po kilkunastu osobach zmywac tyle sztuk zastawy i dlatego dotychczas raz byl uzywany.

Ja kupilam swoj serwis tutaj: http://polskaporcelana.pl/ , wychodzi duzo taniej niz w sklepach. Dla porownania serwis Maxim f.Karolina jest o polowe tanszy od tego (100%) samego serwisu, ktory sprzedaja w sieci sklepow Duka, czy Zara Home.

Na dzien dziesiejszy nie zauwazylam rys "po zmywarce", ale.......kiedys ktos znajacy sie na porcelanie powiedzial mi, ze porcelana rysuje sie od "samej siebie". Talerze w szafce nie nalezy klasc jeden na drugim, a miedzy nimi wkladac np. platki recznika papierowego. Cos w tym chyba jest, bo mialam kiedys dawno temu porcelane, ktora byla wlasnie porysowana po jakims czasie i w tych miejscach gdzie stykaly sie talerze ze soba. Co do rys jako takich od zmywarki, to troche nie-logiczne mi sie to wydaje, zeby od tabletki robily sie pojedyncze rysy, jak juz cos to spodziewalabym sie, wybarwien/plam (?).

Przygladnelam sie wlasnie mojej starej porysowanej porcelanie i oprocz tego, ze rysy ma w miejscach gdzie przylegaja inne talerze (jak sa poukladane jeden na drugim) czy najbardziej jezdzi sie sztuccami i dochodze do wniosku, ze z ta zmywarka to nie do konca chyba tak jest, bo brzegi talerzy sa nienaruszone, tak samo jak druga strona talerzy, wiec co zmywarka niszczy tylko wierzch i srodek, a reszta talerza? Przeciez nie z innej porcelany...... :roll:

• 1 month później...

No to ciekawe jest... :roll:. wpadl mi w reke niedawno talerz czesto myty w zmywarce i byl jakis taki zmatowialy.

Zastanawiam sie,czy zmywarka nie daje efektu podobnego do piaskowania zebow np?W tej wodzie plywaja ruzne zeczy,moze nawet kawaleczki osadu wapiennego i to przeciez pod cisnieniem uderza w talerze.I one owszem sa porysowane od wewnatrz,poniewaz tak sa poukladane w maszynie ,aby sila wody wlasnie tam najmocniej dzialala.Mozliwe to?

Rzeczywiście przy zakupie sewisu z porcelany trzeba zwracać uwage na to czy nadaje sie do mycia w zmywarce. Mam porcelane z Chodzieży juz hmm prawie 13 lat. O jakiś 6lat myta w zmywarce. Na co poniektórych talerzach zaczyna złazić złłoty pasek ale ta porcelana jest w użyciu codziennie, więc uważam że jest to bardzo dobry wynik. A na talerzykach nie ma zadrapań ani rys. A zmywarka Amica :o

PS. Przyniosłam jakis talerzyk od mamy i tem po jednokrotnym umyciu wyglądał zgrozo :o :o

To może być efekt nie używania soli.

Ale fakt,że kolorowa rzeczy tracą trochę barwy.

Jak wyżej :roll:

Kiedyś zapomniałam kupić sól, która się właśnie skończyła podczas poprzedniego mycia, a oczywiście nie chciało mi się myć ręcznie, no i pojawiły się takie białe zarysowania :-?

Ja kupilam swoj serwis tutaj: http://polskaporcelana.pl/ , wychodzi duzo taniej niz w sklepach.

Dobre ceny ma tez filizanka.pl, własnie jestem na etapie kupowania białego kompletu:

http://filizanka.pl/index.php?name=product&name=product&promotion=0&find=alba&sort=15&id=0&id_product_size=0&page=4&one=1

A pomysł wziął się stąd, że otworzyli sklep koło mojej pracy :-)

no niestety tego zmatowienia nie da się chyba uniknąć, a efekty czasami są zdumiewające...

najlepiej widać to na szklankach, takich do łyskacza z napisami, albo na takiej, dajmy na to, czarnej miseczce arcoroc...po wyjęciu z zuzi na dnie mam piękną tęczę, ze wszystkimi jej kolorami, wygląda cudnie (nie żal już nam, bo stare toto) :)

najśmieszniejsze jest to, że mamy taką starą zastawę z czasów komuny (wiano :wink: ) firmy Made in Poland Wałbrzych 2 :D i na niej degradujących śladów pobytu w zuzce jakichś szczególnych nie widać :roll:

co do stosowania delikatnych programów do szkła to szkopuł może być w tym, że piorą w niższej temp. i jeśli ktoś z Państwa, o zgrozo!!! :evil: wkłada jakieś zaschnięte, starsze naczynia czy gary, to może nie doprać (to tylko mój domysł, gdyż nie mam doświadczenia, a wiem, że niektórzy tak robią; tzn. nie szanują takiego pożytecznego domownika); bo chyba im cieplej tym ta chemia poczyna sobie śmielej, tak myślę... :roll:

radziłbym korzystać z programów (jeśli są) typu eco (?); pierze w niższej temp., ale dłużej, podobno zużywa mniej prądu z tego powodu i wody nie bierze tyle...

a najlepiej chyba (niestety) nie kupować tabletek produkowanych w Polsce, tylko w....no w innym cywilizowanym kraju, na zachód od nas...

Joshi (chyba) kiedyś pisała o różnicach w składzie takiego zwykłego calgonu do pralek produkowanego u nas i tam.

W kwestii proszków do prania na przykład mogę zaręczyć (a raczej moja żona :wink: ), że różnica jest kolosalna!

a tak w ogóle to jest się czym przejmować tak bardzo?

pomyśl czy lepiej stać na zmywaku po imprezie 2 godziny, czy (nawet, jak zajdzie taka konieczność), kupić sobie nowe talerze za parę lat, a zuzia wypierze wszystko za Ciebie?

pzdr

co do stosowania delikatnych programów do szkła to szkopuł może być w tym, że piorą w niższej temp. i jeśli ktoś z Państwa, o zgrozo!!! :evil: wkłada jakieś zaschnięte, starsze naczynia czy gary, to może nie doprać (to tylko mój domysł, gdyż nie mam doświadczenia, a wiem, że niektórzy tak robią; tzn. nie szanują takiego pożytecznego domownika); bo chyba im cieplej tym ta chemia poczyna sobie śmielej, tak myślę... :roll:

pzdr

Programy delikatne do szkła są właśnie do niego, a mocno przypalone gary i patelnie myje program intensywny, zaschnięte naczynia umyje zwykły program itd. :wink:

• 2 years później...
Szukam serwisu obiadowego w kolorze białym lub ecru ale talerze by były w kształcie kwadratu. Może być zaokrąglony kwadrat. Macie jakieś pomysły, widzieliście może coś fajnego? Oczywiście z porcelany.

niedawno staliśmy się nawet posiadaczem takiego, LUBIANA VICTORIA BIAŁA

można myć w zmywarce a zestaw obiadowo-kawowy na 12osób kosztował mniej niż tysiąc zł. kupowałam online w nakrywamy.pl i jestem bardzo zadowolona z ich usług. Jeden talerz pękł w transporcie ale w ciągu 3dni dosłali nowy.

http://www.nakrywamy.pl/environment/cache/images/170_266_productGfx_d9fff86293fb57962904318f1a0d8020.jpghttp://www.nakrywamy.pl/environment/cache/images/170_266_productGfx_1e2a1dc6fb50b83a2377419b9f72ce19.jpg

śliczny ten komplet, bardzo mi się podoba ale zastanawiam się czy głęboki talerz jest funkcjonalny, czy nie jest za bardzo kanciasty? mi się podoba bardzo VILLA ITALIA BIAŁY LEN i już pojechałam go kupić ale Pani w sklepie mi go odradziła bo jest z ceramiki i powiedziała mi, że się będzie mocno rysował od sztućców. więc szukam czegoś ciekawego z porcelany.

Można wziąć miseczkę zamiast talerza, ja wolałam talerz. W sumie nie będzie to zastawa na co dzień tylko imprezowo-świąteczna więc akurat funkcjonalności talerza tak mocno nie brałam pod uwagę. Mieliśmy określony budżet, założenie że MUSI być bez żadnych kwiatków, tłoczeń czy srebrnych/złotych lamówek i najlepiej biały.