Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

serwisy obiadowe a zmywarka

askaaa

Recommended Posts

a ja mam serwis ze zdobieniami, ślicznymi srebrnymi. Komplet "madeinchina" za 300 pln zastawa na 12 osób. Jak byk stało "nie myć w zmywarce"- taaa na pewno po 12 osobach będę myć ręcznie ;) Myję normalnie w zmywarce. Na początku myłam tylko na programie delikatnym. Potem raz czy dwa do normalnego mycia "zaplątał" mi się talerzyk z tegoż serwisu i...okazało się że nic się nie dzieje. Zastawa wygląda tak samo jak w dniu zakupu- użytkuję ją dość intensywnie od roku. Tzn nie codziennie- ale kilka razy w miesiącu na pewno- szczególnie deserowe talerzyki bo mi często brakuje tych codziennych bo kwitną w zmywarce ;) Jak mam tych naczyń więcej to staram się jednak myć na tym delikatnym albo zamist kostki leję płyn ale tak jak pisąłam wyżej- czasem zdarza się myć na normalnym programie i jest ok ;)

• 4 years później...
  • Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakiś rok temu kupiłem żonie zastawę SIROCCO LUMINARC (brązowa obwódka z wzorkami) chyba w sklepie Adacor.pl, co prawda zastawa nie jest używana na co dzień, ale według tego co na opakowaniu to nadaje się do zmywarki i my też nie zauważyliśmy niszczenia się nadruku. Za to przezroczyste szklanki... zmywarka zniszczyła je doszczętnie. Nie wiem czy to zależy od tabletek do zmywarki, ale ze szklankami słyszę często, że się rysują.

• 1 month później...
  • 1 month później...

Namówiony przez siostrę zdecydowałem się kupić żonie porcelanowy serwis do herbaty marki Villa Italia. Siostra ma serwis obiadowy tej marki od wielu, wielu lat i normalnie myje naczynia w zmywarce. W prawdzie jej naczynia nie mają zdobień, ale po wielu latach mycia w zmywarce wyglądają jak nowe. Ja zdecydowałem się jednak na serwis ze złotym zdobieniem, taki: http://www.serwisobiadowy.pl/jadalnia/porcelana-stolowa1/porcelana-villa-italia/latina-gold/villa-italia-latina-gold-serwis-do-herbaty-dla-12-osob-dp261

Porcelanę Villa Italia można myć w zmywarce więc mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku z tym złotym zdobieniem. Siostra zapewniała mnie, że na pewno nic się nie stanie. Mam nadzieję, że tak będzie bo inaczej żona mi urwie głowę :bash:

Niszczą okropnie :\ Miałam zestaw ze złotą lamówką - poszedł od razu. Tak samo takie starsze talerze z wzorkiem w kwiatki... Ale z drugiej strony takie zwykłe tanie kubki do herbaty są niezniszczalne, mają nadrukowany wzór (kropy takie duże kolorowe) i nic im nie szkodzi zmywarka. To chyba kwestia bardziej naczyń niż zmywarki i tabletek do zmywania wg mnie.