Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie dachu bez jego rozbiórki...

mariooosz

Recommended Posts

Witam

Chciałbym podnieść budynek (kiedyś bar)

na piętrze jest maly stryszek ale to za malo aby móc robić z tego poddasze użytkowe. Musze podnieść o jakieś 80 cm.

I tu mam pytanie. Czy gdybym nie chciał rozbierać dachu to jest taka możliwość żeby to jakoś podnieść. (bez rozbierania)

Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie??

Pozdrawiam

Witam

Chciałbym podnieść budynek (kiedyś bar)

na piętrze jest maly stryszek ale to za malo aby móc robić z tego poddasze użytkowe. Musze podnieść o jakieś 80 cm.

I tu mam pytanie. Czy gdybym nie chciał rozbierać dachu to jest taka możliwość żeby to jakoś podnieść. (bez rozbierania)

Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie??

Pozdrawiam

Możliwe to jest. Doświadczenia nie mam. Podejrzewam, że koszty mogą być porównywalne z rozebranniem istniejącego, podmurowaniem i zmontowaniem ponownym.

mój murarz opowiadał mi że podnosił klientowi dach, a odbywało sie to tak, że na każdym rogu i w miejscach podparcia wiąźby podstawiali podnośniki hydrauliczne do samochodów ciężarowych i równocześnie podnosili 10-15 cm i dawali warstwę lub dwie cegły i tak sytuację powtarzali, że w sumie ścianka kolonkowa miała ponad metr wysokości. potem wymienili drewniane stojaki.

• 7 months później...
  • 7 years później...
Mam pytanie: Czy w wypadku potrzeby podniesienia dachu dwuspadowego o kącie nachylenia 19,5° (rzut od kalenicy do ściany kolankowej ok. 6 m) o około 100 cm, lepiej jest podnieść cały dach równomiernie, czy też lepiej byłoby pozostawić kalenicę tam, gdzie jest, a zmniejszyć kąt nachylenia?

Mam pytanie: Czy w wypadku potrzeby podniesienia dachu dwuspadowego o kącie nachylenia 19,5° (rzut od kalenicy do ściany kolankowej ok. 6 m) o około 100 cm, lepiej jest podnieść cały dach równomiernie, czy też lepiej byłoby pozostawić kalenicę tam, gdzie jest, a zmniejszyć kąt nachylenia?